Különleges ételek
Régen Svájc gyümölcsben gazdag vidékein a parasztok vacsorára gyümölcsöt, gabo- nakását, friss tejet és diófélét ettek.
A puliszka egy kalóriaszegény étel, persze attól függően, hogy mit eszünk még hozzá. Egy erdélyi mondás szerint aki puliszkát vacsorázik, az gyorsan osonjon ágyba, mert ha lassan megy útközben még...
A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres.
A spenót (Spinacea oleracea) a növényvilágban a Szegfűvirágúak rendjébe, a Disznóparéjfélék családjába, közelebbről a Chenopodioideae alcsaládba tartozik. Hosszúkásán ovális, ívelt felületű...
Aszalt fügéhez egész évben hozzájuthatunk az áruházakban, így a fügés finomságok nagy részét bármikor elkészíthetjük. Zöld fügéje pedig azoknak bőven akad kora őszre, akiknek van fügebokruk, mivel...
A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék családjának (Solanaceae) névadótagja. A rendkívül dekoratív növény minden része mérgező, kivéve a gumója, ami táplálékulszolgál.
Arab országok főételei szinte elképzelhetetlenek kuszkusz nélkül. Ez az egzotikus nevű, leginkább a tarhonyához hasonlatos alapanyag nálunk is beszerezhető. Érdekessége a nálunk használatos...
Mi okozhatja a szőlőnek (Vitis vinifera) tulajdonított ekkora hatalmat? A kenyér és bor ősidők óta elválaszthatatlan együttese a szimbólumokon túl rendkívül egészséges is.
Húsvét vasárnapja idén április 8-ára esik. Ez a nap az öröm ünnepe és a lakmározásé, egyben készülődés a hétfői locsolkodásra. Bemutatunk néhány húsmentes ételt, amit addig még van idő elkészíteni.
Az ínyencek és a cukorbetegek csemegéje. Magyarországon az 1950-es években gyakran találkozhattunk vele a piacokon, de azután megritkult az érdeklődés iránta a termesztők és a fogyasztók között.
E sokoldalú növény éretlen és érett terméseit savanyítva, mandulával, pirospaprikávaltöltve is tartósítják, az éretteket pedig aszalva vagy szárítva hozzák forgalomba. Salátákalkotója, köretek,...
Bár a sajt alapvetően tejből készül, a tejet egészségügyi, vagy más okból nem fogyasztók növényi alapanyagokkal helyettesíthetik a sajtokat. Íme néhány példa a sajtok lehetséges helyettesítésére.
A petrezselyem, a dísznövénykertek elmaradhatatlan növénye volt, bár mi nem ezt tartjukmeghatározó erényének. A görög is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták.A rómaiak már...
Aki még csak nyersen kóstolta a birsalmát, igen kellemetlen élmények érhették. A birsalmának ugyanis még éretten is magas a pektintartalma, húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás.
Az alábbiakban egy rövid áttekintést szeretnénk adni a növényi étrenden élők táplálkozási rendszereiről.
Szelídgesztenye a zord, téli napokra
A téli hideg napok közeledtével főként nagyobb városainkban sorra megjelennek a sültgesztenye árusok. Ez a szezonális gyümölcs nem véletlenül népszerű, hiszen amellett, hogy tápláló csemege, a...
A modern táplálkozástudomány a különféle fűszerekhez és ételekhez más és más élettani hatást rendel hozzá. A hideg időben fontos, hogy a testet melegen tartsuk, tehát fogyasszunk évszaknak...
Az egészséges táplálkozás egyik lehetséges alapja a nyers, zöld étrend, a rendszeres csíra-kúra.
Afrika egyik legfontosabb gabonája, de Ázsiában és Amerikában is termesztik. Feltehetően elterjedésének is köszönhető, hogy nagyon sok faja ismert ennek a sokoldalú növénynek.
Az alábbiakban olyan módszereket szeretnénk bemutatni, amelyekből elsősorban a konyhában sokak számára helyettesíthetetlennek vélt tojás növényi megfelelőit ismerhetik meg. Érdemes kipróbálni...
Előző számunkban a fűszerek házi tartósítási lehetőségeiről írtunk, amelybe a sózás is beletartozott. Sok érdeklődő levelet kaptunk ezzel kapcsolatban Olvasóinktól, így most további recepteket...
A konyhában felhasznált zöldségek, gyümölcsök között nem sok akad, amelynek épp a levélnyele lenne az étkezési szempontból hasznos része. Zöldségek közül ilyen a mangold, illetve az inkább...
A nyári szezonban nem szorulunk rá a mediterrán, és trópusi eredetű gyümölcsök fogyasztására, hiszen hazánkban is nagy választéka terem a gyümölcsöknek. A citrom frissítő hatása miatt azonban...
A nyári gyümölcsök ízeit sokféleképpen konzerválhatjuk, őrizhetjük meg télire. Ezek közül az egyik legősibb, legegyszerűbb és tartósítószereket teljesen mellőző módszer az aszalás.
Finomságok disznóságok helyett
Disznótoros, ölés nélkül… A nyugati világ disznóevő nemzetnek ismer bennünket. A disznóhúsból készült termékek közül nem egy hungarikumnak számít. A Herz és a Pick téliszalámi, a Gyulai kolbász nem...
A nyári meleg hónapok során fordítsunk fokozottabb figyelmet a folyadékbevitelre. Testünk ilyenkor intenzívebben párologtatja el a folyadékot, mint télen. Ne hanyagoljuk el a leveseket sem, de...
A nyári forróságban enyhülést hozó fagylaltok választéka már-már megszámlálhatatlan mennyiségűre bővült az utóbbi időben. Hogy miért is buzdítjuk házi-fagylaltok készítésére Olvasóinkat, ha ekkora...
A legtöbb gyümölcs alkalmas konyhai feldolgozásra, mégpedig igen változatos módon. Kétségtelen, hogy nyersen fogyasztva a gyümölcsök értékesebbek táplálkozási és beltartalmi szempontból, ám a...
Gyümölcsök kavalkádja vesz körül bennünket. Használjuk ki az alkalmat, hogy mostantól nem csak különféle módszerekkel megőrzött, eltárolt, hanem friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz is hozzájutunk,...