Birs

2012-01-31 14:23:50 | Módosítva: 2012-01-31 14:25:01

Aki még csak nyersen kóstolta a birsalmát, igen kellemetlen élmények érhették. A birsalmának ugyanis még éretten is magas a pektintartalma, húsa igen kemény, íze fanyar és savanykás.
Nyers tulajdonságai ellenére ma már az egész világon elterjedt gyümölcs, melynek őshazája valószínűleg a Kaukázus vidéke, és Perzsia. Gyümölcse 7-15% cukrot, 1-3% pektint és 15-25 mg% C-vitamint tartalmaz. P-vitamin-, más néven citrintartalma elérheti a 300 mg%-ot. A P-vitamin vérzékenységgel járó, illetve skorbuthoz hasonló betegségek megelőzésére, gyógyítására szolgál. Nálunk főként házikertekben termesztik, a piacon főleg őstermelőktől vásárolhatunk birsalmát.


Birsalmasajt


Az érett birsalmákat alaposan meg kell mosni, héjukról el kell távolítani a szürkés bevonatot. Ezek után negyedeljük fel a gyümölcsöket és távolítsuk el a magházakat. A ,,kukacos” birseket is nyugodtan felhasználhatjuk, de természetesen a furkált részeket vágjuk ki a húsból. Forró vízben puhára kell főzni, majd a leszűrt gyümölcsöt össze kell törni a burgonyapüré készítéséhez hasonlóan. Az összetört birset addig főzzük, míg kavargatás közben a lábas alját meg nem látjuk. Minden kilogramm tört gyümölcshöz 80 dkg cukrot keverünk és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt.
Ha kész, akkor tetszés szerinti formába öntjük, de sietni kell, mert nagyon gyorsan megszilárdul. Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót vagy mazsolát. Ha megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk néhány hétig. Ha kész, fogyasztásig celofánba csomagolva tároljuk.


Birsalmapüré


Hozzávalók: 1 kg birsalma, 110 g cukor, ha édességnek készül a püré, akkor ízlés szerint egy csipet fahéj, csillagánizs, vanília, szegfűszeg, szerecsendió. Elkészítés: A birsalmákat egyenként alufóliába csomagoljuk és 160 fokos (gázsütő 2-es fokozat, légkeveréses sütő esetén 140 fok), előmelegített sütőben 1-2 órát sütjük. A sütési idő függ a gyümölcs nagyságától és fajtájától. Kis fogpiszkálóval szúrópróbát tehetünk. A puhára sült és lehűtött birsalmákat kicsomagolás után átpasszírozzuk és a gyümölcspürét egy széles, ha lehet rozsdamentes lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, ízlés szerint fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval. Néhány szem csillagánizst is dobhatunk hozzá. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Egy kilogramm birsalmából kb. 500 g illatos püré lesz. Ha desszertnek készül még 40 g cukrot teszünk hozzá. Kiforralt üvegekben, tartósítószer nélkül, hűtőben tárolva két hétig áll el.

Birsalmakocsonya


A gyümölcs héjából és magházából készül a kocsonya, mely pektin-tartalmának köszönhetően válik majd zseléssé. Ezeket az egyébként melléktermékeket annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi. Amikor a lé pirosassá kezd válni, levesszük a tűzről, és szűrőben lecsepegtetjük. Amennyi deciliter lé csepegett le annyi dkg cukrot keverjünk hozzá, és lassú tűzön főzzük tovább, amíg besűrűsödik. Ha ebből a sűrűsödő masszából egy keveset hideg vízbe cseppentünk és az abban megdermed, ez jelzi, hogy elkészült a kocsonya. Üvegekbe töltjük és a lehűlése után tesszük csak rá a tetejét.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.