Ám ezzel előnyös tulajdonságai még nem érnek véget, hiszen gyógyhatása is jelentős. Elkészítési lehetőségei pedig a sütésnél nem állnak meg… A szelídgesztenye nagymennyiségű keményítőt tartalmaz. Az ásványi anyagok közül magas kálium tartalma, ami ebben a zöldség-gyümölcsben szegényes időszakban fontos előnye. A gesztenye nyugtatóan hat az érzékeny nyálkahártyára. A leveléből és a terméséből készült főzet a meghűlés egyik ellenszere. A hurutos, gyulladásos megbetegedések szintén köhögéssel járnak. A szelídgesztenye főzete ezt is enyhít, sőt asztmatikus rohamok enyhítését is próbálhatjuk gesztenyefőzettel. Hasmenés ellen a szelídgesztenye magjának belsejét nyersen fogyasszuk. Káliumtartalmának köszönhetően gyorsan hat.
A gesztenye bármely formában elkészítve megtartja gyógyhatását. A gesztenyéből a főzetet lepkeszeg maggal is készíthetjük. Egy liter vízbe beteszünk egy és fél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át főzzük. Ehhez hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még további fél órán át főzzük. Leborítva félretesszük, és langyosra hűtjük, fogyasztása előtt ezt a hatásos köhögéscsillapító szert. A nyers gesztenye vásárlásakor a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színű, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára főzni és meghámozni. Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Ha mélyhűtött gesztenyemasszát vásárolunk, akkor nézzük meg, hogy milyen adalékanyagok találhatók benne… Gesztenyefőzés céljára ne a legjobb edényeinket használjuk, mivel a héjból kioldódó lé megfesti az oldalát. Tisztításánál súrolószer helyett tömény ecetet használjunk. A sütésen kívül számos más módon is elkészíthetjük a gesztenyét, íme néhány ötlet:
Sült gesztenye
Személyenként 20 dkg gesztenyét mossunk meg, majd éles késsel metsszük be az egyik oldalukat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, és fedő alatt főzzük fél órán át. A majdnem puhára főtt gesztenyét szűrőkanállal szedjük ki, és egy pillanatra tartsuk a hideg vizes csap alá, majd még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Tepsiben szétterítve erősebb fokozaton süssük a sütőben nagyjából negyed órán át, amíg megpirul. A főzést követően megtisztított gesztenyét azonnal rakjuk az előmelegített sütőbe, mert ha rászárad a belső héj, akkor már nem jön le róla. Akkor vegyük ki a sütőből, amikor az illata már érződik, de vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és kemény lesz. Ha a héja nem elég ropogós, akkor hagyjuk a lekapcsolt sütőben száradni.
Párolt gesztenye
Hozzávalók: szelídgesztenye, zöldségleves, cukor, só
A gesztenyét hámozzuk meg, majd egy edényben öntsünk rá annyi zöldséglevest, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, gyengén cukrozzuk (amit helyettesíthetünk jázminpakócával, vagy mézzel), tegyünk bele néhány zellerlevelet, majd fedő alatt, lassú tűzön főzzük puhára.
Zöld teában főtt gesztenye
Hozzávalók: 20 dkg hámozott gesztenye (fagyasztva kapható), 4 kanál cukor, vagy méz, 2 teáskanál zöldtea, 1 kanál szójaszósz.
Tegyük egy edénybe a gesztenyét, majd öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a teát és forraljuk fel a vizet, majd alacsony lángon addig főzzük a gesztenyét, amíg könnyedén át lehet szúrni egy tűvel. Végül adjuk hozzá a mézet és a szójaszószt, és pároljuk még pár percig. Forrón tálaljuk.
Gesztenyeleves
Hozzávalók: 1 kg gesztenye, 2 dl tejföl, 1 liter zöldségleves, rum, mazsola
Elkészítése: A gesztenyéket megsütjük, majd nedves konyharuhába csomagoljuk, és pár percig állni hagyjuk – így felveszi a párát és könnyebb megpucolni. A pucolt gesztenyét összetörjük, vagy felszeleteljük. A leves-alapot felforraljuk, majd beletesszük a gesztenyét. Készítünk hozzá egy habarást. Rumba áztatott mazsolabetéttel tálaljuk.
Gesztenyekompót
Hozzávalók: 1/2 kg gesztenye, 10 dkg cukor vagy méz, és citromlé. Elkészítés: A gesztenyét megsütjük, vigyázva meghámozzuk, hogy egészben maradjanak a szemek. 2 dl vízből és a mézből szirupot főzünk, és a gesztenyét 15 perc alatt, kis lángon megfőzzük benne. Tálaláskor narancsszeletekkel díszíthetjük, és narancslével ízesíthetjük.
Gesztenye-krémleves
Hozzávalók: 50 dkg héjas gesztenye, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl muskotályos fehérbor, 4 dkg cukor, só.
Elkészítés: A gesztenye héját hegyes késsel bevágjuk. Kuktába tesszük, felöntjük sós vízzel, és így puhára főzzük. Ha kész hámozás után ledaráljuk. Vajat hozzáadva néhány percig ebben pároljuk. Meghintjük a liszttel, és további kevergetés mellett hozzáadjuk a bort és a vizet. Végül cukrot adunk hozzá, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük. Ízlés szerint őrölt fahéjjal fűszerezzük. Csészékben tálaljuk.
Gesztenyemassza
A gesztenyét legalább fél órán át főzzük, hogy teljesen puha legyen. Még melegen mind a külső, mind a belső héját rántsuk le róla. Húsdarálóban nagyjából 3 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsán daráljuk le. Minél előbb daráljuk meg, mert a kihűlt gesztenye üveges, nehezen pépesíthető lesz. 25 dkg gesztenyemasszát alapul véve 20 dkg gesztenyepépet dolgozzunk össze 4 dkg mézzel, és 1 ev?kanál rummal. Ha később akarjuk felhasználni, akkor egy műanyag dobozba tömörítve, mélyhűtőben tároljuk.–18 °C–on egy évig is eltartható a massza. Egy vagy kétcsillagos mélyhűtőben ne tároljuk, mivel magasabb hőfokon néhány hét alatt megromolhat.