Reggeli édes cirokkása
25 dkg fehér, vagy piros cirkot terménydarálón megdarálunk. Ha durvábbra daráljuk, akkor elég egyszer átengedni a gépen. Ha finomabbra akarjuk, akkor még egyszer, vagy többször átdaráljuk. Előtte célszerű megmosni a cirkot és megszárítani. Egy rész cirkot 2 rész vízben besűrítve puhára főzünk. Ha túl sűrűre sikerült, kemény lett, akkor vajjal kikent őzgerinc formába nyomkodjuk. A tetejét fakanállal elsimítjuk. Előmelegített sütőbe téve megsütjük, majd miután kihűlt tálcára borítjuk és szeletekre vágva kínáljuk. Ha hígra sikerült, akkor mazsolát keverhetünk bele, díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel, mandulával, darált mákkal. Lekvárral és öntetekkel tálalhatjuk.
Cirok pite tofuval
A finomra őrölt cirokdarát (50 dkg) 2 liter vízben megfőzzük, natur vega-mixszel ízesített vízben. A felét kiolajozott tepsibe öntjük. Megszórjuk almareszelőn lereszelt tofuval, amibe 1-2 evőkanálnyi citromlét és 2 csokor apróra vágott kaprot kevertünk. Ezt letakarjuk a cirokkása másik felével. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul. Tálalás előtt négyzet alakúra szeleteljük. A tányérban friss kaporral kevert, csipetnyi sóval és citromlével ízesített szója tejföllel önthetjük le.
Cirok lepény
Lisztté őrölt cirkot annyi vízzel keverünk össze, hogy keményre gyúrható legyen. Egyforma gombócokat alakítunk belőle és kilapítjuk azokat. A lepényeket kemencében, vagy sütőben sütőlapon megsütjük pirosra. Még forrón megkenjük kendermagolajban áztatott, zúzott fokhagymával, vagy medvehagymával. Tormakrémmel is fogyaszthatjuk.