Ananászkoktél
Hozzávalók (személyenként):
– 4 db jégkocka,
–
– pár csepp citromlé.
Elkészítés: a jégkockát apróra tördeljük, poharakba helyezzük, ráöntjük a gyümölcsök levét, majd ízesítjük a citromlével. Ízlés szerint kevés mézet is adhatunk hozzá. Friss gyümölcsdarabkákkal díszítve kínáljuk.
Vörös dzsúz
Hozzávalók (személyenként):
–
– 3-4 szem jégkocka,
– idény szerinti friss gyümölcs (málna, eper, dinnye, meggy, ribizli stb.).
Elkészítés: az összetört jégkockákat tegyük poharakba, adjuk hozzá a felaprított gyümölcsöket, öntsük rá a vérnarancs levét, és ha szükséges hígítsuk ásványvízzel.
Cseresznyés-meggyes frissítő
Hozzávalók (4-6 személyre):
–
–
–
– 2 citrom leve.
Elkészítés: a hozzávalókat tegyük koktélos tálba, óvatosan keverjük össze és tegyük hűtőszekrénybe (min. 2 órára). Fogyasztás előtt díszítsük menta vagy citromfű levélkével.
Egzotikus turmix
Hozzávalók (4 személyre):
– 8 karika ananász, 20 szem eper, 3-4 papaya, 2 közepes fürt szőlő,
– 20 db jégkocka,
Elkészítés: csepegtessük le az ananász levét, majd vágjuk apró darabokra a gyümölcskarikákat. Az epret alaposan mossuk meg és vágjuk le a szárát. A papajának távolítsuk el a héját, kanalazzuk ki magjait és daraboljuk fel. A szőlőszemeket is tisztítsuk meg, vágjuk félbe és szedjük ki a magokat. Tegyük a jégkockákat a turmixgépbe, adjuk hozzá a felaprított gyümölcsöket, majd locsoljuk meg a citrom kicsavart levével. Mixeljük össze, adjuk hozzá a joghurtot és még egy rövid ideig keverjük turmixban. Elkészítés után azonnal fogyasszuk.
Hideg eperkrémleves
Hozzávalók:
– 60 dkg eper,
–
–
– 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése: az epret alaposan megmossuk (szitán vagy szűrön, hogy ne sérüljön) megtisztítjuk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejszínt, és magas fordulaton keverjük, amíg a tejszín habbá nem verődik. Ízlés szerint mézzel, juharsziruppal, cukorral, citromlével ízesíthetjük. Ezután hozzáadjuk a lehűtött tejet, átszűrjük, és behűtött csészékben, tálkákban eperdarabokkal tálaljuk.
Sárgadinnyeleves
Hozzávalók:
– 1 db sárgadinnye (kb. 1 kg-os),
–
–
Elkészítés: a sárgadinnyét megmossuk, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk az előzetesen lehűtött tejszínt, és habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, leszűrjük. Édesíthetjük: mézzel, juharsziruppal, esetleg cukorral. Azonnal tálaljuk.
Meggyleves
Hozzávalók:
– 50 dkg magozott meggy,
– 15 dkg cukor, csipet só,
– 1 fahéjrúd,
– citromhéj.
– habaráshoz:
• egy dl tejföl,
• 1 evőkanál liszt.
Elkészítés: a meggyet
Tejszínes ribizlileves
Hozzávalók (4 személyre):
–
–
– 1 cs vaníliás pudingpor,
– 1 cs vaníliás cukor,
– 15 dkg cukor,
– kevés víz,
– tejszínhab a díszítéshez.
Elkészítés: mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le. Öntsünk a szemekre annyi vizet, amennyi bőven ellepi, keverjük hozzá a cukrot, és forraljuk fel. Keverjük simára a tejet és a pudingport, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, öntsük a ribizlihez, és egyszer forraljuk össze. Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal díszíthetjük.