Hűsítő italok és levesek

2011-10-20 15:47:29 | Módosítva: 2011-10-20 15:48:53

A nyári meleg hónapok során fordítsunk fokozottabb figyelmet a folyadékbevitelre. Testünk ilyenkor intenzívebben párologtatja el a folyadékot, mint télen. Ne hanyagoljuk el a leveseket sem, de szervezetünk jelzi, hogy ebben az időszakban nem a hidegebb hónapok megszokott fajtáit részesíti előnyben. Érdemes naponta váltakoztatni a szezon gyümölcseit és egyszerű elkészítéssel üdítő gyümölcslevest alkotni. Már pusztán a nevük hallatára is kedvünk támad megkóstolni az eper-krémlevest, a málna-krémlevest, az őszibarack-krémlevest, stb.


Egyre figyeljünk: alaposan mossuk meg a megbízható helyről származó gyümölcsöket és csak friss tejjel készítsük (de tej helyett vízzel is főzhetjük). Másnapra ne tegyük el még jégszekrényben sem, ugyanis nyáron könnyebben romlanak, főként ezek az élelmiszerek. Az alábbiakban néhány különleges frissítőt és krémlevest ajánlunk figyelmükbe:

Ananászkoktél

Hozzávalók (személyenként):

– 4 db jégkocka,

1,5 dl frissen facsart alma és ananászlé,

– pár csepp citromlé.

Elkészítés: a jégkockát apróra tördeljük, poharakba helyezzük, ráöntjük a gyümölcsök levét, majd ízesítjük a citromlével. Ízlés szerint kevés mézet is adhatunk hozzá. Friss gyümölcsdarabkákkal díszítve kínáljuk.

Vörös dzsúz

Hozzávalók (személyenként):

2 dl vérnarancsból készült gyümölcslé,

– 3-4 szem jégkocka,

– idény szerinti friss gyümölcs (málna, eper, dinnye, meggy, ribizli stb.).

Elkészítés: az összetört jégkockákat tegyük poharakba, adjuk hozzá a felaprított gyümölcsöket, öntsük rá a vérnarancs levét, és ha szükséges hígítsuk ásványvízzel.

Cseresznyés-meggyes frissítő

Hozzávalók (4-6 személyre):

1 kg kimagozott, félbevágott cseresznye és/vagy meggy,

2 l (ásvány)víz,

4 dl meggyszörp,

– 2 citrom leve.

Elkészítés: a hozzávalókat tegyük koktélos tálba, óvatosan keverjük össze és tegyük hűtőszekrénybe (min. 2 órára). Fogyasztás előtt díszítsük menta vagy citromfű levélkével.

Egzotikus turmix

Hozzávalók (4 személyre):

– 8 karika ananász, 20 szem eper, 3-4 papaya, 2 közepes fürt szőlő,

– 20 db jégkocka, 4 dl joghurt, 3 citrom leve.

Elkészítés: csepegtessük le az ananász levét, majd vágjuk apró darabokra a gyümölcskarikákat. Az epret alaposan mossuk meg és vágjuk le a szárát. A papajának távolítsuk el a héját, kanalazzuk ki magjait és daraboljuk fel. A szőlőszemeket is tisztítsuk meg, vágjuk félbe és szedjük ki a magokat. Tegyük a jégkockákat a turmixgépbe, adjuk hozzá a felaprított gyümölcsöket, majd locsoljuk meg a citrom kicsavart levével. Mixeljük össze, adjuk hozzá a joghurtot és még egy rövid ideig keverjük turmixban. Elkészítés után azonnal fogyasszuk.

Hideg eperkrémleves

Hozzávalók:

– 60 dkg eper,

1 dl tejszín,

6 dl tej,

– 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése: az epret alaposan megmossuk (szitán vagy szűrön, hogy ne sérüljön) megtisztítjuk, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a tejszínt, és magas fordulaton keverjük, amíg a tejszín habbá nem verődik. Ízlés szerint mézzel, juharsziruppal, cukorral, citromlével ízesíthetjük. Ezután hozzáadjuk a lehűtött tejet, átszűrjük, és behűtött csészékben, tálkákban eperdarabokkal tálaljuk.

Sárgadinnyeleves

Hozzávalók:

– 1 db sárgadinnye (kb. 1 kg-os),

2 dl tejszín,

1 l tej.

Elkészítés: a sárgadinnyét megmossuk, kettévágjuk, magjait eltávolítjuk. A dinnye húsát kivájjuk, összeturmixoljuk, ezután hozzáadjuk az előzetesen lehűtött tejszínt, és habosra turmixoljuk. Hozzáadjuk a hideg tejet, alaposan összekeverjük, leszűrjük. Édesíthetjük: mézzel, juharsziruppal, esetleg cukorral. Azonnal tálaljuk.

Meggyleves

Hozzávalók:

– 50 dkg magozott meggy,

– 15 dkg cukor, csipet só,

– 1 fahéjrúd,

– citromhéj.

– habaráshoz:

• egy dl tejföl,

• 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: a meggyet 1,5 l mennyiségű vízbe tesszük, melyhez hozzáadunk egy csipet sót, a citromhéjat és a fahéjrudat. Pár percig főzzük, majd a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Kicsit forralunk rajta, és ízlés szerint melegen vagy hidegen tálaljuk.

Tejszínes ribizlileves

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg piros ribizli,

6 dl tej,

– 1 cs vaníliás pudingpor,

– 1 cs vaníliás cukor,

– 15 dkg cukor,

– kevés víz,

– tejszínhab a díszítéshez.

Elkészítés: mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le. Öntsünk a szemekre annyi vizet, amennyi bőven ellepi, keverjük hozzá a cukrot, és forraljuk fel. Keverjük simára a tejet és a pudingport, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, öntsük a ribizlihez, és egyszer forraljuk össze. Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal díszíthetjük.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.