A pici magból hihetetlen energiával tör elő az új élet és tartalmazza mindazt, amire a növenynek és a csírát fogyasztó embernek sziiksége van az egészségéhez. 3000 enzimet fedeztek fel az emberi testben. 1 perc alatt 1 enzim 36 millió biokémiai reakcióban vesz részt. Amikor melegítjük az ételt, 40°C fölött minden enzimet elpusztítunk, s ezért a szervezetnek egyedül kell megküzdenie az emésztéssel. Így idővel a szervezet tartalékai kimerülnek és fellép a korai öregedés.A megelőzes a legjobb gyógyítás, amit a szervezet felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek pótlásával érhetünk el. A betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszanak a bioaktiv természetes antioxidánsok, amelyek közül a C- és B- vitaminok, valamint a karotinoidok játszanak kiemelkedő szerepet. A magok enzimjei csirázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjetartalmuk aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C vitamin tartalmuk akár 27-szeresére, karotin tartalmuk 2 órai csírázás után 100 %-kal, B-vitamin tartalmuk 50 %-kal, E-vitamin tartalmuk 120 %-kal nőhet. A biocsírák 25 %-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hízlalnak, azonnal energiát adnak, hiszen élő ételek, Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükseges elemeket. Nem kell mást tennünk, mint elfogyasztani azt, amit a természet felkínál nekünk nyers ételek formájában, például a csírákban.
Bab, borsó,lencse, csicseriborsó csírák
- “Jók a szívnek”, mert kitisztítják a vérből a rossz, LDL koleszterint
- nagyon magas a rost tartalmuk, emiatt csökkentik a vérnyomást
- csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintet
- a bennük levő ligázok és proteáz-inhibitorok erősen rákblokkoló anyagok
- a proteázok /proteáz inhibitorok/ megelőzik a normális sejtek rákossá alakulását
- komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél-baktériumok megtámadnak, gázt fejlesztenek, amihez a hüvelyesek rendszeres fogyasztói hozzászoktak
- a zöldborsó csírának szerepe van a féregnyúlványgyulladás előfordulási valószínűségének a csökkentésében
- rendkíviüli vastartalmuk segíti a vérképzést
Vegyes csírasaláta
150-150 g bab, borsó, lencse, lucerna- és retek csírát összekeverünk 1/2 citrom levével, 100 g napraforgó őrölt magjával, 1 teáskanál mustárral, 1 teáskanál pritaminpaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával , 1 evőkanál olívaolajjal, 1 mokkáskanál Natrium chloratummal, azaz gyógyszertári minőségű konyhasóval. Miután jól elkevertük meghintjük 50 g apróra vágott metélőhagymával. A citromlét, mustárt, olívaolajat, fokhagymát és a napraforgó lisztet tejfölsűrű masszává keverjiik és ezt öntetként keverjük össze a csírákkal.
Brokkoli csíra
- vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik
- a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat
- a szervezet számára rengeteg hasznos vegyületet tartalmaz
- élettani hatása a káposzta csírával megegyező
- a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat
- a szervezet számára rengeteg hasznos vegyületet tartalmaz
- élettani hatása a káposzta csírával megegyező
Tavaszi csírasaláta
150 g brokkoli csírát, 100-100 g pitypang levelet /virágzás előtt/, zamatos turbolyát, salátaboglárkát, tyúkhúrt összekeverünk vegi-tejföllel.
Vegi tejföl: 100 g hántolt napraforgómagot 100 g desztillált vízzel turmixolunk először lassú, majd gyors menetben. Hozzáadunk 1/2 citrom levet, 1 evőkanál olívaolajat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, /március-áprilisban cérnavékonyra metélt medvehagyma leveleket/. Újraturmixoljuk és összekeverjük a salátával. Ha sűrűbbre akarjuk, akkor kevesebb desztillált vizet használjunk. Ha egészen sűrű, akkor kenyérre kenhető és azt
megszórhatjuk a salátakeverékkel.
Vegi tejföl: 100 g hántolt napraforgómagot 100 g desztillált vízzel turmixolunk először lassú, majd gyors menetben. Hozzáadunk 1/2 citrom levet, 1 evőkanál olívaolajat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, /március-áprilisban cérnavékonyra metélt medvehagyma leveleket/. Újraturmixoljuk és összekeverjük a salátával. Ha sűrűbbre akarjuk, akkor kevesebb desztillált vizet használjunk. Ha egészen sűrű, akkor kenyérre kenhető és azt
megszórhatjuk a salátakeverékkel.
Lucerna csíra /Alf-Alfa/
- olyan ásványi sókat tartalmaz, amelyek lúgosítják a vért
- rostja lelöki az erek faláról a koleszterin lerakódásokat, szaponin tartalma oldja és leválasztja azokat
- magas mangán tartalmánál fogva csökkenti a vércukorszintet
- segít ízületi gyulladásnál, reumánál, gyomorfekélynél
- szoptató anyáknál tejserkentő
- idős korúaknál javítja a memóriát
- roborál
- egít érszűkület esetében
- B 12 vitamin tartalma gyógyítja a vérszegénységet
- a vastagbél gyulladásban szenvedők gyógytápláléka
Memória Vacsora
Teljes kiőrlésű tönkölybúza-kenyeret megkenünk olajos magból készült krémmel, amit hasonlóan keszítünk el, mint a vegi tejfölt. Készülhet kesudióból, napraforgó magból, paradióból, dióból, mandulából, mogyoróból, földi mogyoróból, stb. A kenyeret meghintjük lucernacsírával.
Díszíthetjük reszelt céklával, mustárral, lilakáposzta csírával.
Díszíthetjük reszelt céklával, mustárral, lilakáposzta csírával.
Mustár csíra
- gyógyhatása hasonló a retekcsíráéhoz
- epe-, és májbántalmakat gyógyít
- emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen hatásos
- jó hatású isiásznál, bőrkiütésnél
- serkentő, stimuláló
- oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést
- serkenti az izzadást, ami lázcsökkenéshez, illetve az influenza gyógyulásához vezet
- gyógyitható vele a mellkasi fájdalom, hörghurut
- tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket
Téli vitaminsaláta
300-400 g fejes káposzta, 150-200 g sárgarépa, 50-100 g babcsíra, 50-100 g mustár csíra és ugyanennyi lucernacsíra, apróra vágott petrezselyem. Az öntethez 100 g napraforgómagból keszült vegi tejföl, késhegynyi kurkuma, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál hidegen
sajtolt napraforgóolaj, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál frissen őrölt borsikafű szárítmány. Az öntet alapanyagait turmixoljuk egyenként adagolva. A káposztát almareszelőn, a sárgarépát tormareszelőn lereszeljük és hozzákeverjük a csírákat, majd a vegi majonézt. Rövid ideig a hűtőszekrényben állni, érni hagyjuk. Fogyaszthatjuk elő- vagy önálló ételként, de kísérheti déli főétkezésünket is.
sajtolt napraforgóolaj, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál frissen őrölt borsikafű szárítmány. Az öntet alapanyagait turmixoljuk egyenként adagolva. A káposztát almareszelőn, a sárgarépát tormareszelőn lereszeljük és hozzákeverjük a csírákat, majd a vegi majonézt. Rövid ideig a hűtőszekrényben állni, érni hagyjuk. Fogyaszthatjuk elő- vagy önálló ételként, de kísérheti déli főétkezésünket is.
Napraforgó csíra
- vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felszívódásához szükséges
- jódot tartalmaz, ami a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
- a bőr vitaminjainak a forrása
- torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémák esetében jó hatású
- magas rosttartalma táplálja a bélflórát, segíti a bélperisztaltika működését
- klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
- tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású
Repcecsíra
- javítja a szem hajszáleres vérellátását
- az omega-3 és omega-6 zsírsavak az agy táplálékául is szolgálnak
- közvetlenül hat a szívre és az erekre
- természetes gyulládáscsökkentő
- vérnyomáscsökkentő
- segít a depresszió, az ízületi gyulladás, a túlsúlyosság megelőzésében
- sok K, E, A es D vitamint tartalmaz
Szívbarát vacsora
Kendemagos, medvehagymás tönkölypogácsát félbevágunk és mindkét felét megkenjük kendermag pástétommal. Az alsó felét díszítjük lilahagymával, céklával, sárgarépával, fehér jégcsapretekkel, /mindent vékony karikákra gyalulva/. A felső felét uborkával, sárga-, zöld- és piros kapia paprikával díszítjük. Végül mindkét felét megszórjuk a repcecsírával.
Retek csíra
- természetes antibiotikum
- több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
- kiűzi a bélférgeket
- tisztítja a legzőszerveket, a nyálkahártyát, gyógyítja a meghűléses betegségeket, homlok- és orrmelléküreg gyulladást, szamárköhögést
- pakolást, borogatást is lehet vele készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat /a turmixolt csírát azonos mennyiségű liszttel és vízzel tejfölsűrű péppé kell keverni/
- a csírapéppel készíthetünk lábfürdot is, ami enyhíti a fejben a vertolulást
- húlgyvezeték, húgyhólyag, vese-, és májtisztitó
- magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat
Májvédő vacsora
2 csésze búzacsírát, 1 csésze napraforgó csírát, 1 csésze retek csírát összekeverünk 3 db héjjastól megreszelt almával, amit 1 evőkanál citromlével összekeverünk. 1 csésze vegitejfölbe belekeverük 1/2 citrom levét, majd az egészet összekeverjük és vízben előáztatott mazsolával szórjuk meg. Azonnal fogyasztható.
Vöröshere csíra
- jótékony hatású epe-, máj- es cukorbetegeknek
- izületi és reumás bántalmak csillapítására is ajánlott
- erősít, táplál, tisztítja a vért
- nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot
- gyulladáscsökkentő
- magas ásványi-anyag tartalma miatt termékenység fokozó hatású
Miskulancia saláta
150-150 g lucerna-, retek- és vöröshere csírát összekeverünk 150 g halványított cikória
salátával, amit vékonyra szeleteltünk. Meglocsolhatjuk medvehagymás fűszerolajjal.Tetejére
ültethetünk egy katang kóró virágot, de élénkíthetjük egy narancsvörös körömvirággal
is.
salátával, amit vékonyra szeleteltünk. Meglocsolhatjuk medvehagymás fűszerolajjal.Tetejére
ültethetünk egy katang kóró virágot, de élénkíthetjük egy narancsvörös körömvirággal
is.
Vöröshagyma csíra
- olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést
- természetes antibiotikum, vértisztító hatású
- allicin tartalmának köszönhetően jól gyógyítja a náthát
- antiszeptikus, virusölő, gombaölő, és izzasztó hatású
- a legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül
- pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből
- gyomor- és bélproblémáknál ajánlják
Tofu minden csírával
400 g torma-reszelőn lereszelt tofut összekeverünk egy evőkanál csípős ketchuppal, 4 evőkanál csírakeverékkel (bab, borsó, brokkoli, lucerna, mustár, napraforgó, repce, retek, ruccola, vöröshere, vöröshagyma, vöröskáposzta, zsázsa), 1 gerezd zúzott fokhagymával, frissen aprított szárított borsikafűvel, 1 evőkanál tengeri sóval pörkölt szezámmaggal, 2 evőkanál szezámolajjal. Jégsaláta levelekre tálaljuk, és paradicsom karikákkal díszítjük. Fogyaszthatunk hozzá teljes kiőrlésű , pirított tönkölykenyeret
Vöröskáposza csíra
- fekélyt gyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz
- táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást
- jót tesz a csontoknak, a fogaknak, a nyirokmirigyeknek
- javítja a keringést, a sejtlégzést
- kalciumtartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával, de annál sokkal előnyösebb tulajdonságai vannak
- gyulládáscsökkentő
- jó hatású a vastagbél- és gyomorrák legyőzésében
- daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz
Zsázsa csíra
- 30 százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ennek jelentősége a szív es érrendszeri betegségeknél van
- megelőzhető a szívinfarktus a rendszeres zsázsacsíra fogyasztásával
- magas E-vitamin tartalma értágító
- vizelethajtó hatású, ezért vérnyomáscsökkentő
- afrodiziákum, növeli a férfierőt
- csökkenti a gyulladásokat
Reggel zsázsás saláta
Magnélküli aszalt szilva, 2 magnélküli aszalt sárgabarack, 1 friss alma, 1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál búzacsíra, 1 evőkanál lucerna-, retek-, vöröshere- és zsázsa csíra, kókusz
tejszín és 4 db egész dió. Az aszalványokat apró kockákra vágjuk, a diót durvára daraboljuk,
az almát melléreszeljük és a citromlével rozsdamentesítjük. Hozzákeverjük a
csírákat és összekeverjük a kókusztejszínnel. Azonnal fogyasztjuk.
1 evőkanál búzacsíra, 1 evőkanál lucerna-, retek-, vöröshere- és zsázsa csíra, kókusz
tejszín és 4 db egész dió. Az aszalványokat apró kockákra vágjuk, a diót durvára daraboljuk,
az almát melléreszeljük és a citromlével rozsdamentesítjük. Hozzákeverjük a
csírákat és összekeverjük a kókusztejszínnel. Azonnal fogyasztjuk.
Búza csíra
- gátolja a rákos sejtek életbenmaradását
- tisztítja a májat
- erősiti az idegrendszert
- potencianövelő
- hurutoldó
- gyulladásgátló, baktériumölő hatású
- segíti az emésztést
- egyensúlyban tartja a vérnyomást
- csökkenti a radioaktív sugárterhelést
- segíti a vér oxigénellátását
Műzli búzacsírával
100-100 g árpa-búza-rozs, vagy búza-rozs-zab pelyheket összekeverünk 100 g mazsolával, 100 g napraforgó maggal (tetszés szerint lehet mandula, mogyoró, dió, kesudió, stb.) és 2-3 dl vízben megfőzzük. Amikor kissé lehűlt belereszelhetünk egy almát, amit beszórtunk őrölt fahéjjal. Végül búzacsírával meghintve fogyasztjuk.