Csíra-kúra

2011-12-27 11:59:38 | Módosítva: 2011-12-27 13:34:49

Az egészséges táplálkozás egyik lehetséges alapja a nyers, zöld étrend, a rendszeres csíra-kúra.
A csírák tartalmazzák a növeny életének kezdetéhez szükseges hatalmas mennyisegű enzimet és vitamint, valamint a fajukra jellemző nyomelemkészletet. A biocsírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk rendkívül fontos egészségünk megőrzéséhez, ahhoz, hogy legyen elegendő enzim a szervezetünkben. Ha valaki nem juthat bioélelmiszerhez, akkor a csíráztatás az egyetlen módja annak, hogy vegyszerszermentes táplálékot fogyasszon. Az enzimek komplex katalizatorok, melyek ellenőrzésük alatt tartják a szervezet összes biokemiai reakcióját. A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitaminnak. Ásványi anyagaik: Ca, Mg, P, Cl, K, Na és Si. Ezek mind termeszetes formában, szerves kötésben vannak jelen, amit a szervezet a legkönnyebben használ fel. 



A pici magból hihetetlen energiával tör elő az új élet és tartalmazza mindazt, amire a növenynek és a csírát fogyasztó embernek sziiksége van az egészségéhez. 3000 enzimet fedeztek fel az emberi testben. 1 perc alatt 1 enzim 36 millió biokémiai reakcióban vesz részt. Amikor melegítjük az ételt, 40°C fölött minden enzimet elpusztítunk, s ezért a szervezetnek egyedül kell megküzdenie az emésztéssel. Így idővel a szervezet tartalékai kimerülnek és fellép a korai öregedés.A megelőzes a legjobb gyógyítás, amit a szervezet felerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek pótlásával érhetünk el. A betegségek megelőzésében jelentős szerepet játszanak a bioaktiv természetes antioxidánsok, amelyek közül a C- és B- vitaminok, valamint a karotinoidok játszanak kiemelkedő szerepet. A magok enzimjei csirázáskor megszaporodnak, keményítőjük cukorrá alakul át, fehérjetartalmuk aminosavakká, zsírjuk zsírsavakká bomlanak. C vitamin tartalmuk akár 27-szeresére, karotin tartalmuk 2 órai csírázás után 100 %-kal, B-vitamin tartalmuk 50 %-kal, E-vitamin tartalmuk 120 %-kal nőhet. A biocsírák 25 %-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hízlalnak, azonnal energiát adnak, hiszen élő ételek, Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükseges elemeket. Nem kell mást tennünk, mint elfogyasztani azt, amit a természet felkínál nekünk nyers ételek formájában, például a csírákban.

Bab, borsó,lencse, csicseriborsó csírák

  • “Jók a szívnek”, mert kitisztítják a vérből a rossz, LDL koleszterint
  • nagyon magas a rost tartalmuk, emiatt csökkentik a vérnyomást
  • csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintet
  • a bennük levő ligázok és proteáz-inhibitorok erősen rákblokkoló anyagok
  • a proteázok /proteáz inhibitorok/ megelőzik a normális sejtek rákossá alakulását
  • komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél-baktériumok megtámadnak, gázt fejlesztenek, amihez a hüvelyesek rendszeres fogyasztói hozzászoktak
  • a zöldborsó csírának szerepe van a féregnyúlványgyulladás előfordulási valószínűségének a csökkentésében
  • rendkíviüli vastartalmuk segíti a vérképzést

Vegyes csírasaláta

150-150 g bab, borsó, lencse, lucerna- és retek csírát összekeverünk 1/2 citrom levével, 100 g napraforgó őrölt magjával, 1 teáskanál mustárral, 1 teáskanál pritaminpaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával , 1 evőkanál olívaolajjal, 1 mokkáskanál Natrium chloratummal, azaz gyógyszertári minőségű konyhasóval. Miután jól elkevertük meghintjük 50 g apróra vágott metélőhagymával. A citromlét, mustárt, olívaolajat, fokhagymát és a napraforgó lisztet tejfölsűrű masszává keverjiik és ezt öntetként keverjük össze a csírákkal.



Brokkoli csíra

- vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik
- a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat
- a szervezet számára rengeteg hasznos vegyületet tartalmaz
- élettani hatása a káposzta csírával megegyező

Tavaszi csírasaláta

150 g brokkoli csírát, 100-100 g pitypang levelet /virágzás előtt/, zamatos turbolyát, salátaboglárkát, tyúkhúrt összekeverünk vegi-tejföllel.
Vegi tejföl: 100 g hántolt napraforgómagot 100 g desztillált vízzel turmixolunk először lassú, majd gyors menetben. Hozzáadunk 1/2 citrom levet, 1 evőkanál olívaolajat, 1 gerezd zúzott fokhagymát, /március-áprilisban cérnavékonyra metélt medvehagyma leveleket/. Újraturmixoljuk és összekeverjük a salátával. Ha sűrűbbre akarjuk, akkor kevesebb desztillált vizet használjunk. Ha egészen sűrű, akkor kenyérre kenhető és azt
megszórhatjuk a salátakeverékkel.

Lucerna csíra /Alf-Alfa/

  • olyan ásványi sókat tartalmaz, amelyek lúgosítják a vért
  • rostja lelöki az erek faláról a koleszterin lerakódásokat, szaponin tartalma oldja és leválasztja azokat
  • magas mangán tartalmánál fogva csökkenti a vércukorszintet
  • segít ízületi gyulladásnál, reumánál, gyomorfekélynél
  • szoptató anyáknál tejserkentő
  • idős korúaknál javítja a memóriát
  • roborál
  • egít érszűkület esetében
  • B 12 vitamin tartalma gyógyítja a vérszegénységet
  • a vastagbél gyulladásban szenvedők gyógytápláléka

Memória Vacsora

Teljes kiőrlésű tönkölybúza-kenyeret megkenünk olajos magból készült krémmel, amit hasonlóan keszítünk el, mint a vegi tejfölt. Készülhet kesudióból, napraforgó magból, paradióból, dióból, mandulából, mogyoróból, földi mogyoróból, stb. A kenyeret meghintjük lucernacsírával.
Díszíthetjük reszelt céklával, mustárral, lilakáposzta csírával.



Mustár csíra

  • gyógyhatása hasonló a retekcsíráéhoz
  • epe-, és májbántalmakat gyógyít
  • emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen hatásos
  • jó hatású isiásznál, bőrkiütésnél
  • serkentő, stimuláló
  • oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést
  • serkenti az izzadást, ami lázcsökkenéshez, illetve az influenza gyógyulásához vezet
  • gyógyitható vele a mellkasi fájdalom, hörghurut
  • tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket

Téli vitaminsaláta

300-400 g fejes káposzta, 150-200 g sárgarépa, 50-100 g babcsíra, 50-100 g mustár csíra és ugyanennyi lucernacsíra, apróra vágott petrezselyem. Az öntethez 100 g napraforgómagból keszült vegi tejföl, késhegynyi kurkuma, 1 evőkanál citromlé, 5 evőkanál hidegen
sajtolt napraforgóolaj, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál frissen őrölt borsikafű szárítmány. Az öntet alapanyagait turmixoljuk egyenként adagolva. A káposztát almareszelőn, a sárgarépát tormareszelőn lereszeljük és hozzákeverjük a csírákat, majd a vegi majonézt. Rövid ideig a hűtőszekrényben állni, érni hagyjuk. Fogyaszthatjuk elő- vagy önálló ételként, de kísérheti déli főétkezésünket is.


Napraforgó csíra

  • vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felszívódásához szükséges
  • jódot tartalmaz, ami a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
  • a bőr vitaminjainak a forrása
  • torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémák esetében jó hatású
  • magas rosttartalma táplálja a bélflórát, segíti a bélperisztaltika működését
  • klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
  • tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású

Repcecsíra

  • javítja a szem hajszáleres vérellátását
  • az omega-3 és omega-6 zsírsavak az agy táplálékául is szolgálnak
  • közvetlenül hat a szívre és az erekre
  • természetes gyulládáscsökkentő
  • vérnyomáscsökkentő
  • segít a depresszió, az ízületi gyulladás, a túlsúlyosság megelőzésében
  • sok K, E, A es D vitamint tartalmaz

Szívbarát vacsora

Kendemagos, medvehagymás tönkölypogácsát félbevágunk és mindkét felét megkenjük kendermag pástétommal. Az alsó felét díszítjük lilahagymával, céklával, sárgarépával, fehér jégcsapretekkel, /mindent vékony karikákra gyalulva/. A felső felét uborkával, sárga-, zöld- és piros kapia paprikával díszítjük. Végül mindkét felét megszórjuk a repcecsírával.



Retek csíra

  • természetes antibiotikum
  • több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el
  • kiűzi a bélférgeket
  • tisztítja a legzőszerveket, a nyálkahártyát, gyógyítja a meghűléses betegségeket, homlok- és orrmelléküreg gyulladást, szamárköhögést
  • pakolást, borogatást is lehet vele készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat /a turmixolt csírát azonos mennyiségű liszttel és vízzel tejfölsűrű péppé kell keverni/
  • a csírapéppel készíthetünk lábfürdot is, ami enyhíti a fejben a vertolulást
  • húlgyvezeték, húgyhólyag, vese-, és májtisztitó
  • magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat

Májvédő vacsora

2 csésze búzacsírát, 1 csésze napraforgó csírát, 1 csésze retek csírát összekeverünk 3 db héjjastól megreszelt almával, amit 1 evőkanál citromlével összekeverünk. 1 csésze vegitejfölbe belekeverük 1/2 citrom levét, majd az egészet összekeverjük és vízben előáztatott mazsolával szórjuk meg. Azonnal fogyasztható.

Vöröshere csíra

  • jótékony hatású epe-, máj- es cukorbetegeknek
  • izületi és reumás bántalmak csillapítására is ajánlott
  • erősít, táplál, tisztítja a vért
  • nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot
  • gyulladáscsökkentő
  • magas ásványi-anyag tartalma miatt termékenység fokozó hatású

Miskulancia saláta

150-150 g lucerna-, retek- és vöröshere csírát összekeverünk 150 g halványított cikória
salátával, amit vékonyra szeleteltünk. Meglocsolhatjuk medvehagymás fűszerolajjal.Tetejére
ültethetünk egy katang kóró virágot, de élénkíthetjük egy narancsvörös körömvirággal
is.

Vöröshagyma csíra

  • olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést
  • természetes antibiotikum, vértisztító hatású
  • allicin tartalmának köszönhetően jól gyógyítja a náthát
  • antiszeptikus, virusölő, gombaölő, és izzasztó hatású
  • a legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül
  • pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből
  • gyomor- és bélproblémáknál ajánlják

Tofu minden csírával

400 g torma-reszelőn lereszelt tofut összekeverünk egy evőkanál csípős ketchuppal, 4 evőkanál csírakeverékkel (bab, borsó, brokkoli, lucerna, mustár, napraforgó, repce, retek, ruccola, vöröshere, vöröshagyma, vöröskáposzta, zsázsa), 1 gerezd zúzott fokhagymával, frissen aprított szárított borsikafűvel, 1 evőkanál tengeri sóval pörkölt szezámmaggal, 2 evőkanál szezámolajjal. Jégsaláta levelekre tálaljuk, és paradicsom karikákkal díszítjük. Fogyaszthatunk hozzá teljes kiőrlésű , pirított tönkölykenyeret



Vöröskáposza csíra

  • fekélyt gyógyító vegyületet, U-vitamint tartalmaz
  • táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást
  • jót tesz a csontoknak, a fogaknak, a nyirokmirigyeknek
  • javítja a keringést, a sejtlégzést
  • kalciumtartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával, de annál sokkal előnyösebb tulajdonságai vannak
  • gyulládáscsökkentő
  • jó hatású a vastagbél- és gyomorrák legyőzésében
  • daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz


Zsázsa csíra

  • 30 százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, ennek jelentősége a szív es érrendszeri betegségeknél van
  • megelőzhető a szívinfarktus a rendszeres zsázsacsíra fogyasztásával
  • magas E-vitamin tartalma értágító
  • vizelethajtó hatású, ezért vérnyomáscsökkentő
  • afrodiziákum, növeli a férfierőt
  • csökkenti a gyulladásokat

Reggel zsázsás saláta

Magnélküli aszalt szilva, 2 magnélküli aszalt sárgabarack, 1 friss alma, 1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál búzacsíra, 1 evőkanál lucerna-, retek-, vöröshere- és zsázsa csíra, kókusz
tejszín és 4 db egész dió. Az aszalványokat apró kockákra vágjuk, a diót durvára daraboljuk,
az almát melléreszeljük és a citromlével rozsdamentesítjük. Hozzákeverjük a
csírákat és összekeverjük a kókusztejszínnel. Azonnal fogyasztjuk.

Búza csíra

  • gátolja a rákos sejtek életbenmaradását
  • tisztítja a májat
  • erősiti az idegrendszert
  • potencianövelő
  • hurutoldó
  • gyulladásgátló, baktériumölő hatású
  • segíti az emésztést
  • egyensúlyban tartja a vérnyomást
  • csökkenti a radioaktív sugárterhelést
  • segíti a vér oxigénellátását

Műzli búzacsírával

100-100 g árpa-búza-rozs, vagy búza-rozs-zab pelyheket összekeverünk 100 g mazsolával, 100 g napraforgó maggal (tetszés szerint lehet mandula, mogyoró, dió, kesudió, stb.) és 2-3 dl vízben megfőzzük. Amikor kissé lehűlt belereszelhetünk egy almát, amit beszórtunk őrölt fahéjjal. Végül búzacsírával meghintve fogyasztjuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.