Nyári ízek

2011-10-20 15:31:58 | Módosítva: 2011-10-20 15:33:31

Gyümölcsök kavalkádja vesz körül bennünket. Használjuk ki az alkalmat, hogy mostantól nem csak különféle módszerekkel megőrzött, eltárolt, hanem friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz is hozzájutunk, jó néhány hónapig. A nyár elején termő eper, cseresznye, majd meggy egészséges, lédús csemegék. Az eper sok C-vitamint tartalmaz. A cseresznye és meggy jó káliumforrás és megtisztítja a szervezetet a benne lévő méreganyagoktól. A sötétpiros meggy flavonoidokban gazdag, tehát sejtvédő hatással bír, ezen kívül sok vasat is tartalmaz.

A nyár folyamán érő többi bogyósról (málna, szeder) szintén elmondható, hogy jelentős C-vitamin tartalommal rendelkeznek. A C-vitamin elősegíti a szervezetben a vas felszívódását. Ezért érdemes vasban gazdag élelmiszer fogyasztásakor C-vitamin tartalmú ételt is enni: például spenótfőzelék előtt epret.


A gyümölcsöket érdemes étkezés előtt fogyasztani, mivel a többi ételnél gyorsabban lebomlanak a szervezetben. Többnyire júliusban érik a ribizli, a sárgabarack és a ringlószilva.

A ribizli élettanilag sok értékes savat tartalmaz, C-vitaminban gazdag. A jól ismert piros ribizlin kívül létezik fekete ribizli is, mely még jelentősebb tulajdonságokkal bír: festékanyaga gátolja a különféle például emésztőrendszeri megbetegedést okozó baktériumok szaporodását. A fekete ribizli a gyógyszeripar egyik fontos alapanyaga.

A sárgabarack béta-karotint tartalmaz, mely sejtvédő hatása révén segít megőrizni az egészséget, és bizonyos védelmet nyújt az öregedés tüneteivel szemben. A béta-karotinból a szervezet A-vitamint képes előállítani. Aszalt változatban a sárgabarack rengeteg vasat és rostot tartalmaz.

A dinnyefélék szezonja is ilyenkor kezdődik. A görögdinnye mintegy „átmossa” a veséket, tisztítja az ereket, tehát kiváló méregtelenítő hatással bír. 95 százalékban vizet tartalmaz, így kalóriaértéke is alacsony. A sárgadinnye pedig jelentős béta-karotin forrás.

A gyümölcsökből tejjel vagy natúr joghurttal turmixot is készíthetünk. Ehhez tetszőlegesen adhatunk édesítő anyagot (kevés cukrot, mézet) és kevés fahéjat, így természetes, friss, tartósítószer-mentes joghurthoz jutunk.

A zöldségek közül fogyasszunk minél többet a következőkből: uborka, tökfélék, csöves kukorica, paradicsom. Az uborka tisztítja a májat, vagyis méregtelenít. Belsőleg fogyasztva fiatalítja a bőrt, de külsőleg pakolásként, vagy krémek alapanyagaként is használják.

A tökfélék (spárgatök, cukkini, patisszon) magas víz- és alacsony kalóriatartalmú zöldségek. Főzelékként elkészítve, vagy rántva is fogyaszthatjuk őket. Főzelék formában ízesítésükhöz használjunk kaprot, borsikafüvet. A paradicsomot érdemes minél többször nyersen fogyasztani, mert főzve elveszíti eredeti lúgos kémhatását és savassá válik, így egyeseknél gyomorégést okozhat.

Zsenge sárgarépából, retekből, zöldsalátából, karalábéból készítsünk nyári salátát, melyet olívaolajjal, vagy kefirrel, fűszernövényekkel – menta, bazsalikom, oregánó, borsikafű, kapor – tehetünk változatossá.

Gabonák közül a melegebb évszakokban főként az árpa, búza, rozs fogyasztása javasolt.

Nyáron igyekezzünk feltölteni vitaminraktárainkat, és a szabad levegőn tartózkodva erősítsük a szervezetet. Aki kedvet érez hozzá, tegyen el gyümölcsöket és zöldségeket, lehetőleg tartósítószer nélkül.

Receptek

Cukkíni fasírt joghurtmártással

Hozzávalók:

– 75 dkg gyalult cukkíni,

– 1 vöröshagyma lereszelve,

– 1-1 evőkanál finomra vágott friss oregánó, bazsalikom és petrezselyem,

– liszt, tojás, só, bors, olaj a sütéshez.

Joghurtmártás

2 dl natúr joghurt,

– 1 uborka lereszelve,

– 1 evőkanál friss menta finomra vágva,

– 2 teáskanál citromlé.

Keverjük össze a cukkínit, hagymát, lisztet, tojást, zöld fűszereket, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Formáljunk belőle pogácsákat, és addig süssük forró olajban, amíg meg nem barnulnak. Itassuk le róla az olajat, és joghurtmártással tálalhatjuk.

Málnás túrófagylalt

Hozzávalók:

- 35 dkg málna

- 35 dkg ribizli

- 50 dkg túró

- 6 evőkanál porcukor

- 4 evőkanál citromlé

- 1 citrom reszelt héja

- 2 tojás

- 1,5 dl tejszín

Mossuk meg és csepegtessük le a gyümölcsöket. Szemezzük le a ribizlit, majd körülbelül az egyharmadát tegyük félre a díszítéshez. A málnából is vegyünk el ennyit, a maradékot pedig törjük össze a ribizli nagyobbik részével együtt. Keverjük habosra a tojássárgáját a porcukorral, majd keverjük bele a citromlevet. Törjük át a túrót is, és a reszelt citromhéjjal, valamint a tojássárgájákkal együtt adjuk a gyümölcsökhöz. A tejszínt és a tojásfehérjét verjük kemény habbá – külön edényben –, és forgassuk bele a málnás-túrós keverékbe. Adagoljuk fagylaltos poharakba, majd tegyük be a mélyhűtőbe két órára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.