Elkészítés
Mossuk meg, szemezzük le, és tegyük megfelelő méretű lábasba. Öntsünk alá kevés vizet. Kezdődhet a főzés és a passzírozás. Erre a célra megfelel a krumplinyomó is. 15 perc csendes főzés után, illetve amikor a szemek megtöppednek, passzírozzuk át szitán egy tálba. Takarjuk le, és hagyjuk egy éjszakát állni. Ezalatt kiülepszik. Másnap laza szövésű ruhán átszűrjük az előző napi főzőedénybe. Újra melegítjük, és a megfelelő mennyiségű cukrot hozzáadjuk. Folyamatos keverés mellett besűrítjük.
Hozzáadjuk a zselét, majd a tűzről levéve beleöntjük a sterilizált befőttesüvegekbe. Lezárjuk, és még egy öt perces vízfürdőbe visszatesszük a lezárt üvegeket. Ha kihűlt, már fogyasztható. Ha szőlőlét használunk, akkor az arányok: 70 dkg befőző cukor 1,2 l piros szőlőléhez. A gyümölcs passzírozása előtt ne használjunk a főzés helyett mikrohullámú sütőt! Nem egészséges. Ha a 15 perces előfőzés után a szőlőszemeket kivesszük, használhatunk paradicsompasszírozót is. Ha befőző cukrot használunk, akkor a zselé elmaradhat. Ízesíthetjük szegfűszeggel. A zseléfőzést addig folytatjuk, amíg a tányérra cseppentve üvegesedni nem kezd. Ha túl édesre sikerülne a lekvár, utólag egy kis citromsavval feljavítható.