Szőlőzselé

2012-04-26 14:30:54 | Módosítva: 2012-04-26 14:31:13

Mi okozhatja a szőlőnek (Vitis vinifera) tulajdonított ekkora hatalmat? A kenyér és bor ősidők óta elválaszthatatlan együttese a szimbólumokon túl rendkívül egészséges is.
Ennek belátásához azonban tudnunk kell, hogy a keleti népeknél a bor fogalma a frissen réselt szőlőlevet jelenti, s ez később tévesen értelmezve borként került át a Szentírásból a köztudatba. Akár napokig fogyaszthatunk csak szőlőt és gabonaféléket (pl. barnakenyeret), hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható bennük. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikro-tápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiviének. Hozzávalók: kék szőlő (vagy vegyesen) 60 dkg kristálycukor minden kilogramm szőlőre számolva, zselé (zselatin, vagy agar-agar), egy zacskó általában egy-másfél kilogramm gyümölcshöz elég. A cukor mézzel is helyettesíthető. Először is szüreteljünk. Szedjünk le magunknak szép, egészséges fürtöket. Az íze mennyei. Kár, hogy annyi magja van! 

Elkészítés

Mossuk meg, szemezzük le, és tegyük megfelelő méretű lábasba. Öntsünk alá kevés vizet. Kezdődhet a főzés és a passzírozás. Erre a célra megfelel a krumplinyomó is. 15 perc csendes főzés után, illetve amikor a szemek megtöppednek, passzírozzuk át szitán egy tálba. Takarjuk le, és hagyjuk egy éjszakát állni. Ezalatt kiülepszik. Másnap laza szövésű ruhán átszűrjük az előző napi főzőedénybe. Újra melegítjük, és a megfelelő mennyiségű cukrot hozzáadjuk. Folyamatos keverés mellett besűrítjük. Hozzáadjuk a zselét, majd a tűzről levéve beleöntjük a sterilizált befőttesüvegekbe. Lezárjuk, és még egy öt perces vízfürdőbe visszatesszük a lezárt üvegeket. Ha kihűlt, már fogyasztható. Ha szőlőlét használunk, akkor az arányok: 70 dkg befőző cukor 1,2 l piros szőlőléhez. A gyümölcs passzírozása előtt ne használjunk a főzés helyett mikrohullámú sütőt! Nem egészséges. Ha a 15 perces előfőzés után a szőlőszemeket kivesszük, használhatunk paradicsompasszírozót is. Ha befőző cukrot használunk, akkor a zselé elmaradhat. Ízesíthetjük szegfűszeggel. A zseléfőzést addig folytatjuk, amíg a tányérra cseppentve üvegesedni nem kezd. Ha túl édesre sikerülne a lekvár, utólag egy kis citromsavval feljavítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.