Mit tud a petrezselyem?

2012-03-07 15:05:34 | Módosítva: 2012-03-07 15:05:41

A petrezselyem, a dísznövénykertek elmaradhatatlan növénye volt, bár mi nem ezt tartjuk meghatározó erényének. A görög is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták. A rómaiak már viszonylag nagy mennyiségben fogyasztották. A középkorban azt tartották, hogy csak hűséges házastársak udvarán terem meg.

Az ernyősök, répafélék családjába (Umbelliferae/Apiaceae) tartozó petrezselyem (Petroselinum crispum), amely a tányéron díszlik az étteremben, és oly kellemesen fűszeres illattal tölti meg a levegőt, a dél-európai mediterrán régióban, Kis-Ázsiában őshonos. Manapság
leveléért, gyökeréért és magjáért termesztik. A szár végén csokorban elhelyezkedő szeldelt, ragyogóan zöld levelek együttese élő dombocskát alkot a talajon. A második nyáron szárba szökkenő virágkocsányon megjelennek az ernyőt alkotó sárga virágok.

Variánsok

Három közismert variánsa közül az egyik a P. crispum var. Crispum a tipikus sodort levelű petrezselyem, amellyel az étkeket dekorálják. Mutatós ágyásszegélyként ültetve is. A talajfelszín közeli részei egy-egy kiadós esőzés után ugyancsak sárosak lesznek, és a rovarok
számára is remek búvóhelyül szolgálnak különleges felépítésű levelei. Egy szó, mint száz, felhasználás előtt alaposan meg kell mosni. A sima levelű, olasz P. crispum var. Neapolitanum aromája jellegzetesen erős. Rózsával ültetve erősíti a rózsák illatát. Német változatát, P. crispum var. Tuberosum, a gyökeréért termesztik. Íze a zeller és pasztinák keveréke, ugyanakkor a levele is fogyasztható.


Termesztés

Magról szaporítható, cserépben is termeszthető. Csírázása 10-25 napon belül megindul. A csírázás sebessége felgyorsul, ha ültetés előtt néhány nappal meleg vízben áztatják. A gazdag, nedves, 6,0 pH-jú talajt, napos, félárnyékos helyeket kedveli. Öntözni csak szárazság esetén kell. 18 fokos hőmérsékleten már fejlődik, fagytűrése kiváló. A forró, nedves napok ártalmasak számára: a szürkepenész, botrítisz, gyökér- és gyökérnyak rothadás, mozaikvírusok és hengeresférgek a leggyakoribb kártevői.

Tárolás

Szárított leveles szára a konyhaablakok dísze. Ha leveleit megmossuk, szétterítjük és megszárítjuk, majd vászonzacskóba tesszük, akkor télire is eltárolhatjuk. Jellegzetes aromáját legjobban fagyasztva őrzi meg. Ilyenkor apróra vágjuk, és úgy tároljuk. A petrezselyemgyökeret szellős, napos helyen szikkasztjuk. Ezután hűvös helyen, homokba ágyazva akár hónapokig eláll. 

Gyógyhatás

Illóolaj tartalmú gyógynövényként leheletfrissítő, emésztésserkentő. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns. A-, C-, E- vitaminban, vasban gazdag. A legtöbb olajat a magból nyerik, de a zöld növényből is desztillálják. Parfümökben és kozmetikai készítményekben is megtalálható. Citrommal és rozmaringgal kombinálva kiváló méregtelenítő. Nyugtató hatása is közismert. Gyökere emésztésserkentő, reuma ellen is hatásos.


Főzet

Egy-két kávéskanál morzsolt levélre öntsünk egy bögre forralt vizet, és 5-10 percig hagyjuk ázni. Mozsárban tört magvából egy grammnyit használjunk. Naponta háromszor fogyasszuk. Vízhajtó hatású főzetét többek közt magas vérnyomás, reuma, ízületi gyulladás kezelésére használják. Fogyasztása terhesség alatt tilos!

Fűszerolaj

6 csomó leveles szárat 15 másodpercig pároljuk, hagyjuk lehűlni, majd törlőpapírral szárogassuk le. Öntsünk rá egy bögre repceolajat, és északára tegyük hűtőbe. Másnap finom vászonkendőn szűrjük át, és öntsük jól zárható sterilizált edénybe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: petrezselyem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.