Olivabogyó kicsit másképp

2012-03-14 12:41:27 | Módosítva: 2012-03-14 12:45:55

E sokoldalú növény éretlen és érett terméseit savanyítva, mandulával, pirospaprikával töltve is tartósítják, az éretteket pedig aszalva vagy szárítva hozzák forgalomba. Saláták alkotója, köretek, italok fűszere.

Olaja ismert konyhai és kozmetikai alapanyag. Előző számunkban már olvashattak az olajfa leveléből készült tea hatásáról, most újabb két rendhagyó felhasználási módjára bukkantunk: lekvár és kenyér is készíthető olajbogyóval…

Olivalekvár

Hozzávalók: 250 g fekete olívabogyó, 250 g zöld olívabogyó, 3 citrom, 250 g zselírozó cukor.

A kimagozott olívabogyókat tegyük egy gyorsvágó konyhagépbe, és aprítsuk össze. Ne pépesítsük, maradjon darabosan az olajbogyó. Ezután egy lábasban keverjük össze a zselírozó cukorral, adjuk hozzá a citromok reszelt héját, valamint levét és körülbelül négy deciliternyi vizet. Állandó kevergetés mellett főzzük. A forrástól számított 5-10 perc után töltsük tisztára mosott, kisebb űrtartalmú befőttesüvegekbe. Zárjuk le, majd fordítsuk fejre az üvegeket öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk, mert a forró lekvárral tudjuk sterilizálni az üveget és zárókupakot is. Az olívalekvár kitűnő kiegészítője lehet grillezett, párolt ha-laknak, pástétomoknak, sajtoknak, és hideg sülteknek is.


Olajbogyós kenyér

Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt (BL80), 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 zacskó szárított élesztő, 10 dkg fekete olajbogyó, 3 dl víz.

Az olívabogyót felaprózzuk, és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük és megdagasztjuk. Ezt követően letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és hosszúkás kenyérformát alakítunk ki belőle. A tetejét pár helyen bevagdossuk és lekenjük vizes ecsettel. 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.