Olaja ismert konyhai és kozmetikai alapanyag. Előző számunkban már olvashattak az olajfa leveléből készült tea hatásáról, most újabb két rendhagyó felhasználási módjára bukkantunk: lekvár és kenyér is készíthető olajbogyóval…
Olivalekvár
Hozzávalók: 250 g fekete olívabogyó, 250 g zöld olívabogyó, 3 citrom, 250 g zselírozó cukor.
A kimagozott olívabogyókat tegyük egy gyorsvágó konyhagépbe, és aprítsuk össze. Ne pépesítsük, maradjon darabosan az olajbogyó. Ezután egy lábasban keverjük össze a zselírozó cukorral, adjuk hozzá a citromok reszelt héját, valamint levét és körülbelül négy deciliternyi vizet. Állandó kevergetés mellett főzzük. A forrástól számított 5-10 perc után töltsük tisztára mosott, kisebb űrtartalmú befőttesüvegekbe. Zárjuk le, majd fordítsuk fejre az üvegeket öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk, mert a forró lekvárral tudjuk sterilizálni az üveget és zárókupakot is. Az olívalekvár kitűnő kiegészítője lehet grillezett, párolt ha-laknak, pástétomoknak, sajtoknak, és hideg sülteknek is.
Olajbogyós kenyér
Hozzávalók: 50 dkg kenyérliszt (BL80), 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál só, 1 zacskó szárított élesztő, 10 dkg fekete olajbogyó, 3 dl víz.
Az olívabogyót felaprózzuk, és a többi hozzávalóval együtt összekeverjük és megdagasztjuk. Ezt követően letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és hosszúkás kenyérformát alakítunk ki belőle. A tetejét pár helyen bevagdossuk és lekenjük vizes ecsettel. 180°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük.