Táplálkozási rendszerek

2012-01-12 13:45:33 | Módosítva: 2012-01-12 13:45:54

Az alábbiakban egy rövid áttekintést szeretnénk adni a növényi étrenden élők táplálkozási rendszereiről.

Makrobiotikus táplálkozás

Az étrend gerincét teljes értékű gabonafélék alkotják, amelyek kiegészülnek zöldségfélékkel, hüvelyesekkel. A 10 fokozatú táplálkozási rendben a sort a gyümölcsök és olajos magvak zárják. Az irányzat követőinek célja a hagyományos táplálkozástól eljutni a legmagasabb fokozatig, amikor csak magvakat és gyógyteákat fogyasztanak.

Lakto-ovo vegetáriánus

Tejet és tejtermékeket, valamint tojást is fogyasztó növényevő ember táplálkozása.

Ovo vegetáriánus

Növényi eredetű élelmi-nyersanyagok (gabonafélék, zöldségfélék, gyümölcsök, olajos magvak) mellett megengedi a tojás fogyasztását.


Lakto vegetáriánus

Növényi eredetű élelmi-nyersanyagok mellett megengedi a tej és a tejtermékek fogyasztását.

Vegan vagy (következetes) vegetáriánus

Tisztán növényevő. Az embert képességei, tulajdonságai, érzékszervei mind-mind a növényevésre teszik alkalmassá, ahogyan azt tudósok is bebizonyították és kijelentették. Így Karl von Linné, svéd természettudós is: “Az ember külső és belső felépítése az állatokéval összehasonlítva azt mutatja, hogy a természetes étrendünket a növények alkotják.” A vegan kifejezés használata egyértelműbb, mivel gyakran a különböző vegetáriánus táplálkozási módok gyűjtőneveként használják a vegetáriánus kifejezést, nem részletezve, hogy milyen vegetáriánus valaki.

Élő étel vegetáriánus (nyerskoszt)

A többségében friss, nem hőkezelt, növényi ételeket fogyasztó személy táplálkozása. Az összes állat a természetben fellelhető formában fogyasztja táplálékát, mindenféle feldolgozás, sütés, főzés nélkül, nem véletlenül...

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.