Hatóanyagtartalma
A citrom fokozza a nyálelválasztást, oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. Fiatalítja a bőrt, regenerálja a fejbőrt, megelőzi a kopaszodást, mivel a hajhagymákat erősíti, csökkenti illetve megszünteti a korpásodást. Szőkítő hatása is ismert, az eredetileg is szőke hajat világosítja, fényesebbé teszi. (Kezelés után alaposan le kell öblteni a hajról!) A citromolaj csíramentesíti a levegőt, hangulatjavító, koncentrációt-fokozó hatású. Ehhez elegendő ha csupán tíz cseppet teszünk a párologtató vizébe. Gőzölésnél jót tesz az arcbőrnek, ehhez pedig egy liter forró vízbe 2 csepp citromolaj szükséges.
Reuma esetén a citromolaj mellé rozmaring- és borókaolajat is tesznek, minden 50 ml vivőolajhoz mindhárom 10-10 cseppet. A citromolaj ételek , italok változatosabbá tételére is alkalmazható:
– fél kilogramm mézhez 3-5 csepp olajat tegyünk, majd ezt az aromás mézet pihentessük egy-két hétig,
– salátáknál 5-7 csepp olajat számítunk deciliterenként, és jól zárható üvegekben pár hét alatt összeérik,
– likőrökhöz 4 csepp olajat teszünk az ital minden literjéhez,
– édes teasüteményekhez és borokhoz is használható. Gyógybort úgy készíthetünk, hogy egy liter borhoz 3-4 evőkanál aromás mézet teszünk.
Vásárláskor olyan citromot válasszon, amelyik kemény, és méretéhez képest súlyos. A sima héjú változat alkalmasabb lényerésre, főzésre, sütésre, a rücskös héjút viszont könnyebb reszelni. Jó tudni, hogy a citrom az érési folyamat előrehaladtával sápadtabbá válik, fokozatosan veszít ízéből és nem elég lédús. Ezért a világossárga helyett a mélysárgát és hibátlan felszínűt vegye meg. A citromot gyakran kezelik difenillel, mert ez bőrét sárgán tartja és friss kinézetet kölcsönöz. Amennyiben héját is szeretné felhasználni kerülje az ilyen példányokat, válassza inkább a „fényezetleneket”.
A citrom szüretelés után már nem érik tovább, így hűvös helyen legalább egy hétig eltartható. A gyümölcs sóban egészben is konzerválható. A citrom oxidációt gátló hatását sokszor felhasználjuk a háztartásban egyéb gyümölcsök, zöldségek kezelésére, hogy azok felvágás után ne barnuljanak. A citromgerezdek főleg sült ételek kísérői, mivel savassága jól ellenpontozza a nehéz ételek ízét, elősegíti emésztésüket. A citromszeletek teák, hideg italok, édes, fűszeres, pikáns fogások népszerű hozzávalói. Készíthető belőle lekvár, zselé, gyümölcssajt, gyümölcshab, sörbet, fagylalt is.
Citromlé
A citromlé önmagában is iható, de ha hígítatlanul, vagy csak kissé hígítva fogyasztja ajánlatos szívószálat használnia a fogzománc védelmében. A legtöbb étel ízét kiemeli, felerősíti, fűszerként a só természetes és egészséges alternatívája. Használják salátaöntetekben, szószokban, fűszeres pácokhoz. Halat hosszú ideig citromban pácolva a további főzés, sütés nélkülözhető, így készül a dél-amerikai ceviche is. A citromlé a húst puhábbá teszi, pár cseppet a tojás főzővizébe téve meggyorsítja a fehérjék kicsapódását, néhány teáskanálnyi citromlé a tejszínből tejfölt varázsol. A citromlét, nem csak étkezési célra használják. Fehérítő és tisztító hatása is van. Több léhez jut, ha kifacsarás előtt felmelegíti, miután néhányszor két tenyere között görgette, masszírozta a gyümölcsöt.
Citromhéj
A citrom héjában lévő illóolajok fűszeres zamata sok étel ízét felerősíti. A héj hámozókéssel, vagy reszelővel távolítható el, de ha enyhébb ízre vágyik kockacukorral dörzsölje meg a citrom héját, hogy az magába szívhasson némi illóolajat, s ezzel a cukorral ízesítsen, szószt, pudingot, krémeket. A citrom héjából is készíthető lekvár, zselé, de kandírozható is a fehér réteg kivételével. Citromillatú, lágyszárú, évelő, kellemes aromájú mediterrán eredetű növény a citromfű (Melissa officinalis) is. Hazánkban szabadban áttelel, kellemes ízű tea készthető belőle. Sokrétűen alkalmazhatjuk citrom pótlására.