Nyári ízek télen is

2011-11-03 08:14:56 | Módosítva: 2011-11-03 08:18:41

A nyári gyümölcsök ízeit sokféleképpen konzerválhatjuk, őrizhetjük meg télire. Ezek közül az egyik legősibb, legegyszerűbb és tartósítószereket teljesen mellőző módszer az aszalás.


Az aszalás voltaképp egy lassú szárítási folyamat, amely során a gyümölcsökben található átlagosan 80%-os nedvességtartalmat a negyedére csökkentjük. 20%-os víztartalomnál a romlást okozó mikroorganizmusok már életképtelenek, és az ilyen módon koncentrálódó gyümölcscukor tartalom is az eltarthatóságot szolgálja.

Aszalni lehet napon, sütőben, aszalógépben. Egyik legfontosabb követelmény, hogy a szárítási folyamat lassan menjen végbe, különben nem lesz tartós a termék. Ha túl magas a szárítási hőmérséklet, akkor a gyümölcs belsejéből nem párolog ki a víz. Ehelyett a héj hirtelen megszárad, kérgesedik, és nem engedi később sem kipárologni a belsőbb szövetek nedvességtartalmát. Így látszólag aszalódott a gyümölcs, ám a víztartalma miatt könnyen romlásnak indul. Gyors aszaláskor – ami inkább szárításnak nevezhető – a gyümölcs zamatanyagai is károsodhatnak és beltartalmi értékei is csökkennek.

Az aszalás menete

Aszalni csak teljesen egészséges érett, de nem túlérett gyümölcsöket lehet. A kajszit felezve, a szilvát egészben, az almát kockázva, vagy csumázás után karikákra vágva aszalhatjuk. Ha túl vastag a gyümölcs, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a belsőbb részekből a legnagyobb odafigyelés mellett sem jut ki a nedvesség. A túl vékony szeletek pedig csontkeményre száradhatnak. A gyümölcsök vastagsága 2-3 centiméter körüli legyen.

Napon aszalt gyümölcsök esetén a darabokat tegyük egy tálcára úgy, hogy ne érjenek össze. Az egészet fedjük le szúnyoghálóval, mert a legyek, darazsak is kedvelik e csemegéket. A nyári forróságban általában egy hét alatt végezhetünk az aszalással, de naponta forgassuk át a gyümölcsöket. Amikor az aszalványokat összenyomva már egy csepp vizet sem tudunk kiszorítani belőlük, akkor elkészült a csemegénk.

Felezett kajszibarackot, szilvát, almakockákat zsinórra felfűzve is tartósíthatunk, ebben az esetben nem kell forgatásról gondoskodnunk, hiszen a levegő minden irányból éri. A rovarok távoltartásáról ekkor sem feledkezzünk meg! Régi fatüzelésű sparherten is aszalhatunk. Ekkor a gyümölcsöket helyezzük fémrácsra, és a tűztértől legalább 15 centiméter távolságra helyezzük el az előkészített alapanyagot.

A felfelé áramló meleg levegőnél hamar csökkenni kezd a nedvességtartalom. Az előbbi két módszert kombinálhatjuk is: tűzhelyen kezdjük az aszalást, majd napon fejezzük be, így lerövidíthető a folyamat időtartama. Gáztűzhely sütőjében, tepsiben is aszalhatunk gyümölcsöt a legalacsonyabb fokozaton úgy, hogy a sütőt hagyjuk résnyire nyitva – he nem légkeveréses a sütőnk. Végül télen akár a radiátoron is aszalhatunk gyümölcsöt – főleg almát- amelyet ha vékony karikákra vágunk pár nap alatt elkészül. Aszalás

Kereskedelmi forgalomban kaphatók házi aszalógépek is, amelyeknél a hőmérséklet is optimális, valamint a légkeverés is megoldott. A könnyen barnuló gyümölcsöket (alma, őszibarack, banán) előbb áztassuk citromos vízbe negyed órán át. Az őszibarackot hámozva aszaljuk, a szilváról pedig mossuk le a viaszos bevonatot. A szilvát ne vágjuk félbe, és csak magvaváló fajtákat használjunk. Szárával együtt aszaljuk, ellenkező esetben a kitépett szár helyén kifolyik a zamatos szilvalé, és nem csak a víz távozik a héj pórusain.

Szárított zöldségek

Egyes zöldségféléket is tartósíthatunk vízelvonással. A fiatal zöldbabot tisztítsuk meg szálkáitól, hosszában hasítsuk ketté, majd főzzük vízben addig, amíg hajlíthatóra puhul. Szűrés után konyharuhán szétterítve a tűző napon néhány óra alatt megszárad. Textilzacskóban száraz hűvös helyen tartva sokáig eláll, leves és főzelék készíthető belőle – akárcsak frissen.

Zöldborsót is száríthatunk télire. A zsenge kifejtett borsót 2-3 napig szárítsuk napon, amíg külső héja össze nem ráncosodik. Ezután egy tepsire rakva tegyük előmelegített sütőbe és szórjunk rá egy kevés cukrot. Ha a cukor a zöldborsót bevonta – de ne karamellizálódjon! - kapcsoljuk ki a sütőt , de a szemeket hagyjuk benne a míg teljesen ki nem hűlnek.

Tárolása megegyezik a zöldbabéval, felhasználásakor párolás helyett főzzük. Vékony húsú paprikát spárgára fűzve pár nap alatt megszáríthatunk. Ételek ízesítésére, vagy töltött paprikának is használható lesz majd a téli időszakban. Ízéből nem veszít, csak felhasználás előtt pár órára vízbe kell áztatni. Az előbb felsorolt zöldségeken kívül napon egyszerűen készíthetünk télire szárított petrezselyem-, zeller- és kaporlevelet, és még számos fűszerezésre alkalmas levélzöldséget tartósíthatunk ily módon. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.