Nem csak pörköltbe

Pirospaprika

2014-03-06 16:08:30 | Módosítva: 2014-03-06 16:10:32

A fűszerpaprika úgy lett magyar sajátosság, hogy a növény őshazája több ezer kilométerre található tőlünk. Ennek ellenére a magyar fűszerpaprika messze földön híres.


Hazánkban ötféle alap-fűszerpaprika őrlemény kapható: csemege, édesnemes, félédes, rózsa, erős paprika. Hőgyes Endre volt, aki bebizonyította, hogy a paprikából nyerhető kapszaicin fokozottabb működésbe hozza a száj és a gyomor nyálkahártyáját, ezzel elősegíti az emésztést. Szent-Györgyi Albert pedig felfedezte, hogy a paprika C-vitamin tartalma egyik más növényhez sem fogható.

Tele vitaminnal

A nyers paprikában több mint öt-, hétszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. 10 dkg paprika 370 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C-vitamin szükségletét.

A zöldségféléknél ritkán fordul elő, hogy a magnéziumtartalma duplája a kalciumnak. Van azonban olyan paprikafajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium. A paprikában található likopin csökkenti a rákbetegség lehetőségét. A quercetin gyulladást gátló hatású, emellett fertőtlenítő, baktériumölő hatása. Hozzájárul a máj regenerálódásához. Blokkolja a herpesz vírusokat és csökkenti a fogszuvasodás valószínűségét.

Mindemellett az erős paprikának fájdalomcsillapító hatása van, fogyasztása szinte kikapcsolja a fájdalomérzetet, ami persze az okot egyáltalán nem szünteti meg, de a beteg közérzetét ezáltal pozitívan befolyásolja. Fejfájásra, reuma, vagy arthritisben alkalmazható fájdalomcsillapítóként. A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, ezek is a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. A paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve gyógyítja a szív-, és koszorúér betegséget.

A paprika fogyasztásának köszönhetően csökken a koleszterin a vérben. A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználják azok, akiknek a gyomorműködése és a belek mozgása nem megfelelő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: paprika, pirospaprika

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.