Téli nyavalyák ellen

2011-12-19 13:25:14 | Módosítva: 2011-12-19 13:32:53

Az alábbiakban nagyanyáink recepttárából válogatva mutatunk be gyakori téli betegségek tüneteit enyhítő, lefolyását gyorsító praktikákat.

Megfázás elleni háziszerek

Ökörfarkkóró-tea: 2 teáskanál ökörfarkkórót egy bögrényi vízzel leforrázunk. Negyed órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük, és egy teáskanál mézzel vagy gyümölcscukorral ízesítjük. Legjobb reggel, felkelés után fogyasztani.

Tüdőfűtea: 2 teáskanál tüdőfüvet leöntünk egy bögrényi forró vízzel. Pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A teát ízesíthetjük 1 kanál mézzel vagy gyümölcscukorral. Naponta 3x1 csésze tüdőfű teát fogyasszunk! 

Lándzsásútifű-tea: 2 teáskanál lándzsás útifüvet 1/4 liter vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, ízlés szerint édesíthetjük mézzel, steviával, vagy gyümölcscukorral.

Zsúrlótea: A zsurlótea is kiváló ellenszere a krónikus köhögésnek. Elsősorban gyenge szervezetű gyerekeknek és sovány betegeknek ajánlott, akik kimutatható fertőzés nélkül gyakran és hosszú ideig szenvednek légcsőhurutban. 2 teáskanál zsurlóteát egy bögrényi vízzel leforrázunk. Fél óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Készíthetünk hideg vizes kivonatot is. Ebben az esetben 12 órán át hagyjuk állni hideg vízben, majd leszűrjük, és mielőtt isszuk, kissé felmelegítjük. Mézzel vagy gyümölcscukorral ízesítjük. Kúraszerűen fogyasszunk 1-2 héten át napi 3 csésze zsurlóteát!

Hagymaszirup: egy nagyméretű főzőhagymát 2 deciliter vízben szétdarabolunk. Kipréselt levét 150 gramm barna cukorral vagy nádcukorral sziruppá főzzük. Úgy is készíthetjük, hogy a cukrot a nyers, szétdarabolt hagymához adjuk, és megvárjuk, amíg levet enged, majd kipréseljük.
A második esetben a hagyma C-vitamin-tartalmát is megőrizzük. Óránként fogyasszunk egy teáskanál hagymaszirupot.


Háziszerek hurutos köhögésre

Sör: A sört éjszakára ajánlják háziszerként a népigyógyászok köhögés és megfázás ellen. Esténként alkalmazzuk. Főzzünk föl 1/2 liter barna sört, adjunk hozzá 4 evőkanál mézet vagy gyümölcscukrot, és - még melegen - gyorsan igyuk meg.

Vadkakukkfű: 1-2 teáskanál vadkakukkfüvet egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta háromszor egy csészével igyunk a teából.

Mocsári hízóka: 2 teáskanál mocsári hízókát 1 csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egész napra elosztva igyunk meg összesen 3-4 csésze teát.


Köhögési ingert csökkentő háziszerek

Kakukkfű-zsálya teakeverék: egy marék kakukkfű, ugyanennyi eukaliptuszlevél, 1/2 marék zsálya, 1/2 marék bodzavirág kell hozzá. Ezek evőkanálnyi keverékét egy csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta igyunk meg belőle 6 csészényi teát. Érdemes az egész napi mennyiséget előre elkészíteni és termoszban tárolni.

Ibolya-borostyán tinktúra: Egy marék ibolyagyökeret és 2 marék borostyánlevelet apróra vágunk, és egy 7 deciliteres üvegbe tesszük. Jó minőségű, tömény pálinkával (gabonapálinkával vagy vodkával) felöntjük. 4 hétig állni hagyjuk, naponta felrázzuk. Végül leszűrjük, és a tinktúrát sötét, cseppentős üvegbe töltjük. Naponta 3x10 cseppet fogyasszunk a tinktúrából 1 kanál barna cukorra, gyümölcscukorra vagy kenyérkockára csepegtetve.

Gyümölcselixír: Régi híres háziszer, melynek több változata is van. 10 gramm aszalt fekete áfonyát, 10 gramm csipkebogyót, 10 gramm zsázsamagot összekeverünk. 1 liter száraz, tiszta fehérborral felforraljuk. 3 percig főzzük, majd leszűrjük. 20 gramm imolagyökeret (fészekvirágzatú!) keverünk hozzá, 1 napig állni hagyjuk, majd ismét leszűrjük, és üvegbe töltjük. Alkalmazása: 2-3 héten át fogyasszunk naponta 3x1 likőröspohárral, evés előtt és evés után is. 

Mézes tej: Elkészítése nagyon egyszerű: 1 csésze zsíros (nem homogenizált, lefölözött) tejhez 1 kanál mézet keverünk. Egy kisebb edényben felmelegítjük, de nem forraljuk fel. 

Hangyasós tej: 1 teáskanál, gyógyszertárban, illatszerboltban, illetve reformboltban kapható hangyasót 1 csésze forró tejjel és 1 csésze ásványvízzel összekeverünk. Alkalmazása: A keverék 2/3 részével 1/4 órán belül gargarizálunk. A maradékot elkortyolgatjuk. VIGYÁZAT! A magas vérnyomású betegek csak gargarizáljanak!

Lenmag: A lenmag gargarizáló szerként és borogatásként is kiváló. 3 evőkanál lenmagot hűtőszekrényben l csésze félzsíros tejben megdagasztunk, 2 csésze vízzel felhígítjuk, és röviden felforraljuk. Alkalmazása gargarizáló szerként: a lenmag levét leszűrjük, és ezzel gargarizálunk. Alkalmazása borogatásként: a leszűrt lenmagot vászonkendőre terítjük, és borogatásként a nyak köré tekerjük.



Malátaecet: a malátaecet gargarizálásra és inhalálásra egyaránt kiváló. A gargarizáló szer elkészítése: az ecetet és sót meleg vízzel elkeverjük.
Az inhallálószer elkészítése: 1 rész malátaecetet 4 rész forró vízhez adunk. A forró gőzt belélegezzük.

Zabtea: A zabtea jól bevált torokgyulladás elleni szer. 2-3 teáskanál aprított zabpelyhet 1 csésze vízzel leforrázunk. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Alkalmazása: naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott.

Citromlé: A citromlé közismert, régi torokgyulladás elleni háziszer. Mind ivólé, mind gargarizáló szer formájában igen hatásos. Elkészítése: 1/4 citrom levét felöntjük kb. 1/8 liter meleg, előzetesen felforralt vízzel. Alkalmazása: a cukor nélküli keverékkel naponta háromszor, 1 percen át gargarizálunk. A sós citromlé szintén igen jó hatású. Elkészítése: 1 citrom levét összekeverjük 1/2 teáskanál tengeri sóval vagy hangyasóval, majd felöntjük egy pohár meleg, előzetesen felforralt vízzel. Alkalmazása: A keverékkel naponta 3-4 alkalommal gargarizálunk. VIGYÁZAT! Magas vérnyomású betegek sóoldatos kezelést ne alkalmazzanak! 

Hagymás tej: A hagymás tej jól bevált torokfájás és köhögés elleni háziszer. Elkészítése: 3 nagy hagymának csak a legkülső héját távolítjuk el, apróra vágjuk, és agyagedénybe tesszük, 1 szegfűszeget, 1 teáskanál barna cukrot, és egy kis kakukkfűágat adunk hozzá, valamint annyi vizet, hogy jól ellepje. A keveréket kb. 2 óráig kis lángon főzzük, majd leszűrjük, és kipréseljük a hagyma levét. Fogyasztás előtt 1/2 sésze agymalevet
felöntünk 1/2 csésze forró tejjel. Készíthetünk hideg hagymalé-kivonatot is: az apróra vágott hagymát cukorral rétegesen agyagedénybe tesszük. 12 órán át állni hagyjuk, és csak ekkor adjuk hozzá a vizet, majd a levét kipréseljük. A továbbiakban a fentiek szerint járunk el. Ha a hagymalét hidegen készítjük, C-vitamin-tartalma nem károsodik. Alkalmazása: naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 1 csésze hagymás tejet! 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.