Kezdődik a gyümölcs szezon

Aszalás

2014-06-13 11:40:10 | Módosítva: 2014-06-13 11:57:47

Az aszalás (szárítás, dehidratálás) a legősibb és talán a legegyszerűbb módja a gyümölcsök, zöldségek, fűszer-, és gyógynövények tartósításának.
Jó érzés a kamrában tudni a nyár kincseit: lekvár, ivólé, befőtt, vagy akár fagyasztott formában. Az aszalás a tartósítás egyik legrégebbi módja.
Szinte bármelyik gyümölcsöt - almát, körtét, cseresznyét, meggyet, szilvát sárgabarackot -aszalhatunk, de szóba jöhet bazsalikom, citromfű, paradicsom és bodzabogyó is.

Gyümölcsraktár a polcon

Több évezredes módszerről van szó, az ősi Egyiptomban, Kínában és Görögországban is tartósítottak szárítással. Szerencsére átöröklődött és napjainkban újra egyre népszerűbb az aszalás. A táplálkozástudomány szerint az aszalás a legtermészetesebb tartósítási eljárás, az ily módon eltárolt zöldségek, gyümölcsök nagy tápértékkel bírnak, igazán értékes élelmiszernek számítanak. 


A tartósítószer és segédanyagok nélkül készített aszalmányok egész ősszel és télen jó szolgálatot tesznek. Hasznosak magas vitamin-, és ásványianyag tartalmuk miatt, segítenek az egészségünk megőrzésében és változatosságuk, finom ízük miatt jól hasznosulnak a konyhában is. Nemcsak sütemények, müzlik, gyümölcsteák alkotórészei lehetnek, hanem ízletesek köretként, töltelékként, húsok mellett, vagy gyümölcssalátákban, levesekben.


A saját kertünkben termett és a vadon gyűjtött terméseket egyaránt aszalhatjuk. Régi leírásokban számos érdekességet olvashatunk: az egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek különleges varázserőt tulajdonítottak, úgy vélték, ha elfogyasztják ezeket, a különleges erők beléjük is átszállnak. Az alma az ellenállhatatlanság, a cseresznye a termékenység, az egres a boszorkányok elűzésének szimbóluma volt.

Vitamin és rosttartalom megőrzése

Az aszalmányok, rendkívül sokoldalú felhasználási lehetőségük miatt, nagy erőtartalékot jelentenek a hideg téli hónapokban. Magas szőlőcukortartalmuk a szervezet számára könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást jelent.

 

Rosttartalmuk miatt alkalmasak emésztésünk karbantartására. Ez különösen fontos, hiszen a mai világban sokan szenvednek krónikus székrekedésben. Az aszalmányok előnye sok szintetikus hashajtóval szemben, hogy a dehidratáció során a szervezetből kiürülő kálium szinte azonnal visszapótlódik. Kálium szinte az összes gyümölcsben megtalálható. Felelős a vízháztartásért, a szívműködésért, az idegi ingerátvitelért. Hiánya lassú sebgyógyuláshoz, fejfájáshoz, izomgyengeséghez, renyhe székletürítéshez vezet. A vas az oxigénfelvétel, szállítás, raktározás felelőse, különösen nőknél fontos a rendszeres pótlás, hiszen a menstruációk miatt ők erősen hajlamosak a vashiányra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.