A szőlő gyógyhatásai

2014-04-07 15:42:55 | Módosítva: 2014-04-07 15:48:56

A szőlőbogyó hatásosan alkalmazható aranyér, bőr-rendellenességek, emésztési zavarok, idegrendszeri zavarok, köszvény, lábadozás, láz, máj panaszok, nőgyógyászati betegségek, nyálkahártyák hurutos megbetegedése, rák, reuma, székrekedés, vesebántalmak, vérképzési rendellenességek, vérszegénység esetén.


Szőlőmagnak és olajának avasodás gátló E-vitamin tartalma, csontanyagcsere javító, érelmeszesedésnél érvédő, látásjavító sárgafolt sorvadás és szürke hályog esetén, pajzsmirigyműködést serkentő, reuma gyógyulását elősegítő, vérsűrűsödést gátló. A szőlőlevél kötőszövet serkentő, lúgosító, méregtelenítő, a lábfájdalmak kialakulását megakadályozza, narancsbőr ellen hatásos.

Narancsbőr elleni fürdő

10-20 db ép szőlőlevelet megmosunk, és egy rétegben leterítjük a kádban. Forró vizet engedünk rá. 5-10 perc múlva felengedjük annyi vízzel, hogy kellemes fürdővizet kapjunk. Belemerülünk, és a kötőszöveteinket kényeztetjük, savtalanítunk, lúgosítunk. 10 perc múlva lezuhanyozunk, megtörölközünk. A kihalászott leveleket komposztáljuk.

Dolma, az örmény töltike

250 g sós vízben eltett szőlőlevelet hideg vízben leöblítünk és 1 órára meleg vízbe áztatunk, majd lecsepegtetünk. Szupermarketekben konzervként kapható. 15 cl olívaolajban, vagy szőlőmag olajban kis lángon megpárolunk 2 nagy fej finomra aprított vöröshagymát kb. 5 perc alatt. A serpenyőt a tűzről levéve 5 percig állni hagyjuk. Hozzákeverünk 160 g kerek szemű rizst 5-6 apróra vágott újhagymát, 1 csokor friss kaprot, 2-3 friss menta levelet, csipetnyi őrölt zöld borsot, csipetnyi sót. Az egészet jól összekeverjük.
A szőlőleveleket erükkel felfelé kiteregetjük. Minden levélre 1 evőkanálnyi keveréket teszünk. A két alsó karéjjal betakarjuk a tölteléket. Utána két oldalról is behajtjuk a leveleket, majd a csúcsa felé feltekerjük. Egy vastag falú lábas alját kibéleljük szőlőlevelekkel, s ezekre helyezzük sugár irányban a dolmákat, 2 rétegben, és meglocsoljuk 5 cl olívaolajjal. Egy tűzálló tányérral lenyomjuk és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd kis lángon 45 percig, lassú tűzön megfőzzük. A tányért levesszük, a dolmákat kiszedjük, és lecsepegtetjük, majd tálra rendezve 1 evőkanálnyi citrommal, vagy 3-4 evőkanálnyi Verjus-vel meglocsoljuk. Hidegen és melegen fogyaszthatjuk előételként ebédre, vagy főételként vacsorára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.