Tanulmány: az anyatej gátolhatja a HIV-vírust

MTI

2012-06-15 19:34:33 | Módosítva: 2012-06-15 19:40:21

Az emberi anyatej egérkísérletekben megakadályozta a HIV-vírus szájon át történő továbbadását - közölték amerikai kutatók a PLoS Pathogens című online tudományos folyóiratban.

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai szerint eredményük azt sugallja, hogy lehetséges olyan vegyületet elkülöníteni az anyatejből, amely elpusztítja a HIV-vírust.


A tanulmány szerzői a HealthDay ismeretterjesztő portál által idézett közleményükben (www.healthday.com) rámutatnak arra is, hogy a HIV-fertőzések több mint 15 százaléka gyerekeket érint. Ha nem kapnak kezelést, akkor a vírushordozó csecsemőknek csak mintegy kétharmaduk éri meg első születésnapját, és kevesebb mint a felük a kétéves kort.

Miközben sokan úgy vélik, hogy nagy számban okoz HIV-fertőzést, ha a vírust hordozó anya szoptatja csecsemőjét, valójában a legtöbb anyatejes baba nem fertőződik meg így, annak ellenére, hogy ismételten és hosszabb ideig van kitéve a vírusnak - állapították meg a kutatók.

Ezt az ellentmondást kívánták megvizsgálni az egyetem kutatói "humanizált" egerekkel végzett állatkísérletekben. A kísérleti modellegerek immunrendszere egy teljes egészében működő emberi immunrendszernek felelt meg, és ugyanolyan módon  lehetett megfertőzni a HIV-vírussal, mint az embert.

Úgy találták, hogy amikor HIV-vírustól mentes nők anyatejébe HIV-vírust juttattak, majd ezzel táplálták a kísérleti egereket, azok nem fertőződtek meg. "A tanulmány fontos betekintést nyújt abba az elképesztő képességbe, hogy az anyatej elpusztítja a HIV-vírust, és megelőzi annak átadását" - hangsúlyozta J. Victor Garcia vezető szerző.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy kutatásuk a HIV-vírus átadását megelőző új módszerekhez vezethet. "Annak megértése, hogy miként jut át a HIV a csecsemőkbe és gyerekekbe az anyatej védő hatása ellenére, segíthet bezárni az AIDS terjedésének ezt a fontos kapuját" - tette hozzá Garcia.

Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az állatkísérletek eredményei nem feltétlenül ismételhetők meg embereknél is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

MTI

Címkék: anyatej, HIV

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.