Majoránna
A cserépbe ültetett fűszernövények nemcsak illatosak és ízletesek, hanem mutatósak is, a konyha díszei lehetnek. A rövid tenyészidejű egynyári fűszernövényeket, például a kerti zsázsát, a kaprot, a majoránnát, bazsalikomot magról vessük cserépbe. Ne próbálkozzunk saját magfogással, mert a kertben termett növényen nem biztos, hogy kötődtek a magok. A lakásban általában fele annyi idő alatt csírázik ki a növény, mint szabadföldben. A kerti zsázsa 2-3, a kapor 7-8, a majoránna 10-12, a bazsalikom pedig 4-5 nap alatt csírázik odabent.
Kerti zsázsa
Ahhoz, hogy egész télen át folyamatosan legyen friss fűszerünk, három cserépbe szakaszosan vessük el a növényeket. Amikor az előző „félkész állapotban van”, akkor vessük el a következő cserepet. A bazsalikom, a majoránna és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért a magvetést ne fedjük földdel. Ellenben a kapor sötétben csírázó növény, a magokat néhány milliméter mélyre vessük.
Petrezselyem
A petrezselyem-zöld bár jól fagyasztható, íze a friss levelek aromáját meg sem közelíti. Téli neveléshez a kertből nagy földdarabbal ássunk ki annyi gyökeret, amennyire szükségünk lehet. A földjét a gyökérhez tömörödve ültessük olyan magas cserépbe, amekkorában kényelmesen elfér. Az idősebb levelek elsárgulnak, de rendszeres nedvesítő öntözés és elegendő napfény mellett a gyökérnyakból újabb hajtások törnek majd elő.
Bazsalikom
Az évelő növényekből, például a francia tárkonyból, citromfűből, kakukkfűből, szurokfűből (oregánó), zsályából egy-egy tövet emeljünk ki a kertből, és cserepezzük be. Fényes, de hűvös helyre rakjuk őket. Újabb hajtást nem nevelnek, de a meglévőkből egész télen át csipegethetünk.
A metélőhagymát legjobb a kertben megnevelni, és onnan kiásva cserépbe ültetni. Fogyasztáskor a leveleket csak hosszuk feléig vágjuk vissza. Hűvös, de fényes helyen egész télen át sarjad.
Sokunk kedvenc fűszernövénye, a rozmaring nehezen viseli a benti körülményeket. Elsősorban a fényhiányt sínyli meg, aminek hatására egy-két hónap elteltével elhalnak levelei, és a növény elpusztul. Ezért mielőtt a rozmaringot bevinnénk a lakásba, 2-3 hétre helyezzük félárnyékba, majd újabb 2-3 hétre még sötétebb helyre (garázsba, pincébe). Az új hajtások megjelenésekor bevihetjük a lakásba. Egyszerű megoldás, ha palántát vásárolunk. A bevásárlóközpontokban kapható cserepes növényeket gyorsan hajtatták, ezért edzetlenek, így nem túl hosszú ideig élnek. Célszerűbb évelőkertészetből beszerezni a fűszernövény-palántákat.
Többféle növényből mutatós fűszer-amforát is készíthetünk. A mediterrán eredetű fűszernövények a sok napfényt és a meleget kedvelik. Bár ha mindezt megkapják a tél folyamán, akkor is előfordulhat, hogy növekedésük lelassul, vagy leáll. Ilyenkor ne vágjuk a növényt, csökkentsük a vízadagot, és lehetőség szerint mérsékeljük a helyiség hőmérsékletét 16-18oC-ra. A kertben nőtt fűszerek aromásabbak, mint cserépben nevelt társaik. Heti egyszeri tápoldatozással, és visszafogott öntözéssel fokozhatjuk ízüket. Csak akkor adjunk vizet, ha a cserépföld felszíne teljesen kiszáradt.