Tudta?

2014-01-10 15:20:49 | Módosítva: 2014-01-10 15:36:07

Egy részük közismert, másik meglepő! De mindnek hasznát vehetjük egészségünk megőrzése szempontjából.


- Jellegzetes nőnapi virágunk, a kankalin (primula, égi kincs, tavaszfű, sárga kökörcsin, istenkesztyű) erdők, cserjés rétek védett évelő növénye. Szárított gyökere és virága nehezen múló köhögést csillapít, köptető, hurutoldó, vizelethajtó és köszvényben, reumában is hatásos gyógynövény.

- Az anyák-napi orgona gyógyító hatású is. A fehér orgona alkalmas vérző, nyílt sebek kezelésére. Falusi emberek gyakran használták levelét, úgy, hogy összetördelték, „levesítették” és naponta kétszer cserélték a sebre téve, azt bekötözve vele.

- A gesztenyevirág-kivonat és a kudzu (kínai gyógynövény) csökkenti az alkohol iránti vágyat. 

- A homoktövis és az articsóka-kivonat májvédő, illetve segíti a máj méregtelenítő működését.

- Tudta-e, hogy az emberek ma jóval kevesebbet esznek, mint 15-20 évvel ezelőtt, mégis több az elhízott. Igaz, kevesebbet is mozognak. Ma, ha valaki annyi tápanyagot akar fogyasztani, amennyit régen 20 dkg kenyér jelentett, akkor ma 6 kg-ot kellene megennie.

- Az enyhébb depresszió kezelésére alkalmazott orbáncfű-készítmények csökkentik bizonyos gyógyszerek, például a fogamzásgátlók hatását.

- Tudta, hogy egy három hétig tartó passzív pihenés 20 ponttal csökkentheti intelligencia-hányadosunkat.

- Az afrikai moringafa, amit földünk legfontosabb növényének tartanak, képes megtisztítani az ivóvizet. Szétmorzsolt magja egy liter vízben lévő baktériumok 99 százalékát elpusztítja, gyümölcse pedig cukorbetegség, vérszegénység, magas vérnyomás kezelésében hatásos. Ebből a gyümölcsből 10 dkg annyi kalciumot tartalmaz, mint 10 pohár tej, annyi vitamint, mint 20 narancs, káliumot pedig annyit, mint 9 banán.

- A retekről azt mondják: reggel méreg, délben étek, este orvosság. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően hatásos a tavaszi fáradtság kivédésében, C-vitamin tartalma immunerősítő, védi a csontokat, fogakat és a fogínyt. Kálium dús és nátriumszegény, ezért a magas vérnyomás ellen is jó, ezen kívül légút-tisztító. A népi gyógyászatban reuma, köszvény, izületi gyulladások, szélgörcs és köszvény ellen is ajánlják.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyógyít, gyógyító

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.