Szájvizek házilag

2012-01-05 12:00:16 | Módosítva: 2012-01-05 14:35:28

Egyes növények alkalmasak arra, hogy fertőtlenítő hatásuk, és aromaanyagaik révén megszüntessék a kellemetlen szájszagot. A fogkrémek megjelenése előtti időkben csak ezekre támaszkodhattak elődeink.

A négerek ragyogó fogait sokan irigyelik. E vakító fehérségnek azonban több oka is van: egyik pusztán optikai csalódás, hiszen a sötét arcbőr jobban kiemeli a fogak fehérségét. Másrészt civilizációs betegségek sora származik abból, ha valaki csak magas feldolgozottsági fokú ételeket fogyaszt, azaz pépesített, puhított dolgokat, melyeket nem kell rágni. Akiknek a táplálkozásában több nyers étel szerepel, azoknak a fogaik is a több használatból adódóan fehérebbek. 

Rágcsálva vagy öblögetve

Nagyanyáink korában számos módszer terjedt a kellemes lehelet érdekében, melyek fő erényei még napjainkban is, hogy csak természetes eredetű alapanyagot használtak hozzájuk, és mindig kéznél voltak e megoldások. Így fokhagymás ételek után, (amikor a leheletből lehetett következtetni az aznapi menüre), pár szem ánizsmagot szétrágcsáltak, ami kioltotta a hagymaszagot. A petrezselyem, a zeller is segít az üde lehelet megtartásában, de ezek kiegészíthetők azzal, hogy szinte bármelyik zöldfűszerként felhasználható növény alkalmas ugyanerre. A mezei zsúrló főzete is jó leheletfrissítő, csakúgy, mint egy alma elfogyasztása.


A szájvízkészítés irányelvei

Az alább bemutatott, házilag is könnyedén elkészíthető szájvizek mellett ki-ki saját ízlése szerint is kikísérletezhet újakat. Hiszen ezeknek a szereknek mindössze pár követelménynek kell megfelelniük. Legyen bennük fertőtlenítő, és gyulladást csökkentő hatású gyógynövény, valamint karakteres, erős de kellemes ízű és illatú növény, mely az üde szájízt biztosítja. A fertőtlenítő szerepű alkotórész, valamilyen alkoholos növényi kivonat, tinktúra is lehet. Íme néhány példa, már bevált összeállításokkal, melyeknél a megadott mennyiségek, csak iránymutatást adnak, hiszen lehet erősebb, vagy gyengébb szájvizet is készíteni. 

Birsalma szájvíz

Két evőkanálnyi birsalmamagot egy liter vízben forrástól számított 10 percig főzünk lassú tűzön. Levesszük a tűzről, majd hozzáöntünk
két evőkanálnyi sherryt, és üvegekbe töltjük.

Mentás-rozmaringos szájvíz

Ha csak a fogápolási termékek reklámjait vesszük alapul, e két növény számos termékben szerepel. Ez nem véletlen, hiszen a napjainkban kifejlesztett termékek sem nélkülözhetik az évszázados tapasztalatokat. Nevezetesen, hogy többek között a menta, a rozmaring, vagy a levendula híresek szájápolási szerepükről. Két teáskanálnyi rozmaringot és ugyanennyi mentalevelet fél liter vízzel leforrázunk, a keveréket negyed órán át állni hagyjuk, majd megvárjuk, amíg kihűl. Ezt követően hozzáadunk egy teáskanál mirha tinktúrát, majd üvegekbe töltjük, és használat előtt mindig felrázzuk.

Búzavirág szájvíz

Egy maréknyi búzavirágot leforrázunk valamivel több, mint egy liter vízzel, majd két órán keresztül állni hagyjuk. Szűrés után hozzáadunk egy teáskanál mirha tinktúrát, és üvegekbe töltjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

gy1971 avatarja

gy1971        

ez nagyon jó