Dió, mogyoró, mandula
Gyűjtőnevükön a hazánkban is termesztett héjasok. Magas energiatartalmukból adódóan (2600-3000 KJ) méltán vehetnék fel a versenyt a húsfélékkel, de a fogyasztási szokásainkat - és az árukat - figyelembe véve nálunk inkább csemegeként tarthatók számon. Olajtartalmuk a legmagasabb 50% körüli, de jelentős a 10%-os szénhidrát és a gyümölcsök között kiemelkedő 15-28%-os fehérjetartalmuk. Biológiai értéket képvisel még a fogyasztók számára B és E vitamin tartalmuk. Terméseik nyersen is fogyaszthatók, de az édesipar is nagy mennyiséget használ föl belőlük. A dió és a mandula zölden is szedhető, ekkor kandírozva vagy befőttként készíthetők el, de a likőripari felhasználásuk is jelentős.Szelídgesztenye
Jelenleg reneszánszát éli. Alapvetően abban különbözik a fentiektől, hogy ez nyersen nem élvezhető, leggyakrabban ezért általában sütik, de főzve is tálalható. Tápértékben is jelentős a különbség, mivel keményítőtartalma a meghatározó (20-25%), fehérje és olajtartalma elenyésző a fentiekhez képest. Cukrászipar is használja, gondoljunk csak a gesztenyepürére.
Pisztácia
Mediterrán területeken élő örökzöld fa, aminek mi leginkább csak magjait ismerjük. Levelei aromás ízűek, köhögéscsillapító hatásúak. Kérgéből kinyerhető gyantájával likőröket, süteményeket ízesítenek, de használják műtárgyak restaurálásához, valamint színészek álszakállának illetve bajuszának felragasztására is.
Kesudió
Legnagyobb mennyiségben Indiában és Brazíliában
termesztik ezeket a tizenöt méter magas fákat, melyek évente
Paradió
Nálunk még alig ismert, de nagyobb áruházakban néha
kapható. Termesztése nem jellemző, gyakrabban vad állományokból gyűjtik. Fája
Kókuszdió
Mindenki ismeri ennek az egzotikus pálmának a gyümölcsét.
A növény
Népszerűségükben nem maradnak le, csak méretekben a következő csemegék, hiszen ezek egynyári növényeken teremnek:
Földimogyoró
Egy dekoratív, közel fél méter magas, sűrűn elágazó növény, ami a vetéstől számított 4-5. hónapra már betakarítható. Érdekessége, hogy virágzás után a magházát (a benne fejlődő magokkal együtt) lenyomja a föld alá, ahol az a gyökerekhez hasonlóan tápanyagokat képes felvenni egy ideig. Így tehát a mogyorószemek a föld felett kezdik életüket, a talajban érnek be, majd (a szüret során) ismét előjönnek a földből. Magjai fehérjében és olajokban gazdagok, általában nyersen vagy pörkölve fogyasztják őket, de van, ahol főzve, köretként tálalják. Cukrozottan török mogyoró készül belőle, és alapanyagául szolgál a kedvelt mogyorókrémeknek. A világon termesztett mennyiség jelentős részéből sütőolajat sajtolnak, és a margaringyártáshoz is nagy mennyiséget használ fel az élelmiszeripar.
Pattogatnivaló kukorica
A magas szénhidráttartalmú magot egy vastag üveges rész veszi körül, amin nem tud kiáramlani a gőz hevítés során. Ennek a tulajdonságának az eredménye, hogy szinte felrobban a hőtől, és térfogata az eredeti többszörösére növekszik.
Tökmag
Ez a kapaszkodó hajtású növény mindenkinek ismerős, hisz a pirított tökmag nem az egyetlen ismert felhasználási módja. A virága hússal töltve vagy tésztába forgatva kisütve is kitűnő étel, de zsenge termései is sokféleképpen elkészíthetőek (tökfőzelék, rántott tök stb.). A magja gyógyhatással is bír, fogyasztásával megelőzhetők némely prosztatabetegségek.
Napraforgómag
A legendás szotyola... Emellett olaját a kozmetikai ipar és minden háziasszony alkalmazza a konyhában. Kevéssé köztudott, de zsenge bimbói az articsókához hasonlóan elkészíthetők. Magjait a népi gyógyászat vizelethajtóként és gyulladásos vesebetegségekben, szárát pedig a papíripar hasznosítja.
Az itt megemlített csemegeként fogyasztható magok csak az ismertebbek, melyek jelenleg kaphatók nálunk, ám a választék folyamatosan bővül. Nassolnivalók, de sok más dologra is jók.