PESTO
Hozzávalók: olivaolaj, só, bazsalikom, parmezánsajt, fenyőmag.
Két maréknyi bazsalikomlevelet kevés sóval és 20-
ZAKUSZKA
Hozzávalók: étolaj,
Az enyhén megsózott padlizsánt tepsiben megsütjük, ezután lehúzzuk a héját, majd összevágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és olajban üvegesre pároljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hogy a héját le tudjuk húzni. A paradicsompaprikát a hámozott paradicsommal együtt ledaráljuk, majd ezt összekeverve a hagymával és a darabolt, sült padlizsánnal együtt feltesszük főni. Eközben hozzákeverjük a fűszereket. Néhány perces forralás után üvegekbe töltjük, tetejére kevés olajat öntünk, és lezárva kidunsztoljuk. Fűszerezhető még ízlés szerint petrezselyemmel, zellerrel, és főtt-, majd áttört babbal is sűríthető. Pirítóssal fogyasztva is kitűnő.
LJUTENYICA
Hozzávalók: paradicsompüré, só, bors, reszelt hagyma, aprított petrezselyemzöld, olívaolaj, őrölt pirospaprika.
Az alapanyagokat egyszerűen összekeverjük, és kész. Egyes helyeken a paradicsompüré mellett még sütőben sült, megpucolt, majd ledarált vastaghúsú paprikát is felhasználnak hozzá.