Tésztafeltét és szendvicskrém

2011-09-28 12:39:14 | Módosítva: 2011-09-28 12:40:56

Több nemzeti étel is kezd meghonosodni hazánkban az utóbbi években: aki megkóstolja ezeket rájöhet, talán nem véletlenül. Most a három legismertebb alapreceptjét mutatjuk be, amelyek számos módon variálhatók. Fogyaszthatjuk ezeket főtt tésztával, használhatjuk kevésbé karakteres ízű húsok fűszerezésére, vagy legegyszerűbben, kenyérre kenve szendvicskrémként is megkóstolhatjuk. Íme a PESTO, a ZAKUSZKA és a LJUTENYICA.

PESTO

Hozzávalók: olivaolaj, só, bazsalikom, parmezánsajt, fenyőmag.

Két maréknyi bazsalikomlevelet kevés sóval és 20-25 g fenyőmaggal turmixgépben aprítsunk péppé. Adjunk hozzá 25 g reszelt parmezánt, vagy fetasajtot, amit szintén zúzzunk bele alaposan. Folyamatosan öntsünk hozzá evőkanalanként olíva olajat, és dolgozzuk össze a péppel. 4-5 evőkanálnyi olaj belekeverését követően a mártásnak majonézhez hasonló állagúvá kell válnia. Fogyasztható főtt tésztákhoz, párolt halhúsokhoz, vagy egyszerűen csak kenyérre kenve. Az alaprecept számos módon variálható. Tehetünk bele passzírozott fokhagymát, keverhetünk hozzá paradicsomszószt, vagy a fenyőmagot is helyettesíthetjük dióval.

ZAKUSZKA

Hozzávalók: étolaj, 1 kg padlizsán, 2 kg vastaghúsú piros érett paradicsompaprika, 1 kg paradicsom, 1 fej fokhagyma, 2 kg vöröshagyma, babérlevél, őrölt pirospaprika, só, bors, citromlé.

Az enyhén megsózott padlizsánt tepsiben megsütjük, ezután lehúzzuk a héját, majd összevágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és olajban üvegesre pároljuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, hogy a héját le tudjuk húzni. A paradicsompaprikát a hámozott paradicsommal együtt ledaráljuk, majd ezt összekeverve a hagymával és a darabolt, sült padlizsánnal együtt feltesszük főni. Eközben hozzákeverjük a fűszereket. Néhány perces forralás után üvegekbe töltjük, tetejére kevés olajat öntünk, és lezárva kidunsztoljuk. Fűszerezhető még ízlés szerint petrezselyemmel, zellerrel, és főtt-, majd áttört babbal is sűríthető. Pirítóssal fogyasztva is kitűnő.

LJUTENYICA

Hozzávalók: paradicsompüré, só, bors, reszelt hagyma, aprított petrezselyemzöld, olívaolaj, őrölt pirospaprika.

Az alapanyagokat egyszerűen összekeverjük, és kész. Egyes helyeken a paradicsompüré mellett még sütőben sült, megpucolt, majd ledarált vastaghúsú paprikát is felhasználnak hozzá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.