A természet tavaszi csodája:

Medvehagyma

2011-09-28 12:27:23 | Módosítva: 2011-09-28 12:32:57

Kora tavasszal, amikor a medve előbújik a barlangjából, első útja a medvehagyma lelőhelyekhez vezet. Méregteleníti magát, azután újult erővel lát neki az esztendőnek.


A medvehagyma (Allium ursinum L.) márciusban bújik elő, megjelenését az időjárástól függően, a hóborítást késleltetheti. Áprilisban növekszik a levél, májusban virágzik, és júniusban magot érlel. Ezután levelei sárgulni kezdenek, magja kihullik. Rövidesen a növény nyomtalanul eltűnik a föld felszínéről, és a talajban várja a következő tavaszt.

Magyarországon a Dunántúlon árnyékos, humuszban gazdag lomblevelű erdőkben –bük­kös- tölgyesekben, gyertyános- szilesekben, szurdokvölgyekben, patakok mentén, kivágott erdők maradványaként, ártereken aljnövényzetként él. Az Alföldön nem él, e tája­kon sokan nem is ismerik.

Levelei hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Utóbbinak a levelei azonban világosabbak, sprődebbek, a levélnyél kemény és szögletes, gyökere tarackoló. A virágai fehér haran­gocskák, a száron szórtan helyezkednek el. Nincs fokhagyma illata és íze, tehát nem összetéveszthető a két növény. Egyesek az őszi kikericcsel is összetéveszthetőnek tartják. A kikerics –nevéből adódóan- ősszel virágzik. Mezőn él, tehát élőhelyében és vegetációs idejében is eltér a medvehagymától.

E hagymaféle kiskerti körülmények között, humuszban gazdag talajban, nedves körülmé­nyek között lombhullató fák árnyékában szépen fejlődik. Miután eltűnik érdemes talajta­karást alkalmazni, hogy a földjét nedvesen tartsuk. Folyamatos levélképződésre kényszeríthetjük, ha kicsípjük a virágszárat. Ekkor természetesen a hagymaszaporulat elmarad, és magot sem hoz. Ha száraz a talaj, feltétlenül öntözzük, mert különben vékonyka, száraz leveleket hoz. Erkélyládában és cserépben is nevelhető, de állandó gondoskodást igényel. Védeni kell a tűző naptól, a kiszáradástól, télen pedig talajtakarással kell óvni a fagytól.

Védett növény, az eszmei értéke 5000 Forint. Ha termesztésbe vontuk, és elszaporítottuk akkor a levele mellett a hagymája is ehető. Drogériákban, gyógynövény-boltokban szárí­tott levelei kaphatóak.

A gyógynövények között kiemelkedő a hatása és sokoldalúan felhasználható. Frissen salátaként, kenyérre, kásákra, tésztafélékre rakva fogyaszthatjuk. Forrázva teaként, levesként, mártásként, főzelékként, feltétként vagdalt jelleggel használhatjuk, süteményekbe tehetjük. Eltartható mélyhűtőben mosás, szárítás és aprítás után. Az előbbihez hasonlóan tinktúra is készíthető belőle. Az aprított hagymát 96°C-os tiszta alkoholban (8-10 napos érlelés után szűrve) tarthatjuk el. A szűrletet felhasználhatjuk ételbe, salátába, vagy kenyérre kenve.

A tinktúrához használhatunk még házi pálinkát is, például bodzát, borókát, tönkölyt, stb. A tinktúra egész évben felhasználható. Idős korban javítja a memóriát, jó „agyfényesítő”. Háromszor 12-15 cseppnyit ajánlott fogyasztani desztillált vízben oldva. Migrénes fejfájás esetén 20 cseppet használjunk.

A medvehagyma hatása közel áll a fokhagymáéhoz (Allium sativum), de annál tizenkétszer erősebb! Klorolltartalmánál fogva szaghatása enyhébb. Hólyag-, vese-, és vér­tisztító, segíti a vizeletürítést, csökkenti a magasvérnyomást, érelmeszesedést, rugalmassá teszi az erek falát, csökkenti a visszérgyulladást, koleszterincsökkentő, stresszoldó. Antibakteriális hatása elsősorban a szájüregben érvényesül. Erjedéses bélfertőzésben is jótékony béltisztító (hasmars, híg széklet, puffadás).

Hatóanyagai főként kéntartalmú vegyületek módosulatai: alliin, alliináz, allicin, poliszuldok, ajoen, metil-alinil-triszuld, adenozin, avonoidok, cisztein, foszfolipidek, béta-szitoszterin, szteroidok, vitaminok (A, B1, B2, C, niacin), ásványi anyagok (Mg, Fe, Zn, Co, Ca,…)

Receptek

CSALÁDI PLANTA TEA: 1 dkg eperfa levelet, 1 dkg málna levelet, 1 dkg erdei szeder levelét, 1 dkg útifüvet, és 1 dkg medvehagymát (mindent szárított állapotban) összemorzsolunk, és összekeverünk. Zárt üvegben tároljuk. A keverékből 0,5 liter forrásban levő vízbe 1 evőkanállal teszünk. Elkeverjük és félretéve 20 percig állni hagyjuk. Leszűrve fogyasztjuk. Tehetünk bele mézet és citromlevet.

KENDERMAGOS- MEDVEHAGYMÁS KRÉMLEVES: személyenként 5 dl vízben forralunk 5 percen keresztül 1 teáskanálnyi natúr vega-mix szárított zöldségkeveréket, majd hozzáadunk 1 púpozott evőkanálnyi szárított medve-hagymát (lisztté őrölve is tehetjük bele). A tűzről levéve 20 percig állni hagyjuk. 1 dl vízben elkeverünk 1 teáskanálnyi zabkorpát és 1 evőkanálnyi őrölt kendermagot. (A kendermagot használat előtt mossuk meg és szárítsuk, ezután őröljük.) Apróra vágott zsemle, kenyér, vagy pogácsakockákkal tálaljuk.

Ha reggelire méregtelenítő levesként fogyasztjuk, akkor ne tegyünk hozzá sót. Ebédre és vacsorára már sózhatjuk. Ha a főzéshez desztillált vizet használunk, akkor hamarabb készen lesz, az ízek pedig élénkebbek lesznek. A medvehagyma mellé szárított csalán­levelet is tehetünk.

KENDERMAGOS- MEDVEHAGYMÁS TÖNKÖLYPOGÁCSA: ugyanúgy készül, mint a tepertős pogácsa, csak tepertő helyett megtisztított, megmosott, megszárított, és megőrölt kendermag kerül bele. 1 kg teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszthez 10 dkg kendermag őrleményt, 1 dkg szárított medvehagymalisztet (vagy 10 dkg friss, apróra vágott medvehagymát) 35 dkg bio-margarint, 10 gramm megfutatott sütőélesztőt, 10 gramm tengeri sót, 4 dl desztillált vizet használunk. 2 órai melegen történő pihentetés után a bedagasztott tésztát kinyújtjuk, és szaggatjuk. Olajozott sütőlapon előmelegített sütőben a szokásos módon megsütjük. 10 dkg-os pogácsákat félbevágva vegaburgerként tölthetjük meg.

MEDVEHAGYMÁS NATÚR SALÁTA (előételként is fogyasztható): a friss medvehagyma leveleket megmossuk. A vizet leitatjuk, a szárat, majd a leveleket cérnavékonyságúra metéljük. Fél maréknyi turbolyát, tyúkhúrt, citromfüvet megmosunk, és szintén feldaraboljuk, vagy kézzel megtépdessük. Jégsalátát, ruccolát, vagy egyéb lev­eles salátát is megmossuk és feldaraboljuk, majd összekeverjük 1-2 evőkanálnyi oliva olajjal. Mindig frissen fogyasszuk.

MEDVEHAGYMÁS BURGONYAPÜRÉ: személyenként 0,5 liter forrásban levő vízben 5 percen keresztül forralunk 1 evőkanálnyi natúr vega-mix ételízesítőt, 1 mokkáskanálnyi tengeri sót. Hozzáadunk 1 púpozott evőkanálnyi szárított medvehagyma lisztet, amivel 10 percig állni hagyjuk. Állandó keverés mellett beleszórunk 20 dkg burgonyapelyhet, amit elkeverünk benne. 1 evőkanálnyi bio-margarinnal krémesre keverjük. Az előbbi salátával fogyaszthatjuk.

MEDVEHAGYMÁS CSALÁNFASÍRT: fejenként 10 dkg csalánlevelet megmosunk több vízben. A leveleket egymásra helyezve cérnavékonyságúra metéljük. Leforrázzuk 0,5 liter natúr vega-mixel ízesített vízzel. 10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. (A lét felhasználhatjuk a medvehagyma krémleveshez, vagy püréhez.)

A csalánlevelet összekeverjük 10 dkg bármilyen gabonapehellyel, vagy pehely keverék­kel. Teszünk hozzá 1-1 evőkanálnyi napraforgó magot, és len-, vagy kendermagot egész­ben. Ízesítjük egy fej apróra vágott vöröshagymával és 10 levél medvehagymával, amit apróra, cérnavékonyságúra vágunk. Összegyúrjuk 1 púpozott evőkanálnyi durum vagy tönkölybúza liszttel. Felöntjük annyi csalánlével, hogy gyúrható legyen. 1 órai pihentetés után gombócokat formálunk belőle és olajban kisütjük.

MEDVEHAGYMÁS SPENÓT: a spenótot apróra vágjuk, és 0,5 liter natúr vega-mixel, és sóval ízesített vízben megfőzzük. Fejenként 10 dkg spenótot számolunk, amihez 10 levélnyi medvehagymát aprítunk fel, és a főzés végén adjuk hozzá. Sűrű szójatejjel habarjuk.

VEGIPECSENYE: fejenként 2-2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyérszeletet meglocsolunk 1 evőkanál tökmago­lajjal. Meghintjük piros fűszerpaprikával és sörélesztő pehellyel.1 gerezd fokhagymát fel­szeletelünk és a kenyérre tesszük. A kenyeret megmosott, leitatott medvehagyma levelek­kel takarjuk le. Tetszés szerint ehetünk hozzá uborkát, retket, más levélsalátát. A kenyérszeleteket meg is piríthatjuk, mielőtt az olajjal megkenjük.

MEDVEHAGYMÁS PALACSINTA: a palacsintatésztát a szokott módon készítjük el, de cukor nélkül. 0,5 liter vízben megfőzünk 1 evőkanálnyi natur vega-mix ételízesítőt. Hozzáteszünk 10 levél apróra vágott medve- hagymát és felforraljuk. 1 evőkanálnyi kukoricakeményítővel sűrítjük. A mártást rákenjük a palacsintára és begöngyöljük.

MEDVEHAGYMÁS KENDERPÁSTÉTOM: 50 dkg őrölt kendermag, vagy ugyanennyi sajtolmány és 50 dkg bio-margarin keverékébe tetszés szerint adunk apróra vágott vagy darált vöröshagymát, fokhagymát, élő gyömbért, 1-1 teáskanálnyi bazsalikom-csombor-kakukkfű-majoranna-medvehagyma szárítmány porított keverékét. A zöld fűszerek nyáron frissen kerülhetnek bele. A fűszerek kreatív módon változtathatók tetszés szerint. Keleties ízesítést is kaphat a pástétom.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.