Nyáron mindenképpen éljünk az élet adta lehetőséggel, és csak élőt együnk, fogyasszuk az idénynek megfelelő terményeket. Télen a tűz melege átjárhatja ételeinket, de ilyenkor is törekedjünk arra, hogy friss és élő is kerüljön az asztalunkra: például nyersen reszelt gyökérzöldségek csírákkal. Különleges csemege a héjában sült apró krumpli, a tök, a paszternák.
Gabonák hosszú sorát fogyaszthatjuk reggelire pehelyként müzlinek, ebédre szemes-kásának, levesnek, vacsorára kenyérként pirítósnak.
Az amaránt nyomelemekkel és fehérjékkel lát el, az árpa hűt, méregtelenít, tisztít, a sikérben gazdag búza serkenti a növekedést. A hajdina az izomerőt növeli, a köles erősíti a hajat, körmöt, fogzománcot. A rizs egyike a legkönnyebben emészthető táplálékainknak, a rozs erősíti a szervezetet, a zab melegít, energiát ad, és erősíti a csontokat.
Az amerikai eredetű amaránt és a quinoa kiemelkednek nyomelem-tartalmukkal, és a kölessel, valamint a rizzsel együtt gluténmentesek, vagyis a lisztérzékenyek is fogyaszthatják e gabonafélékat. A cirok az afrikaiak eledele, ami a cukorbetegségben szenvedőknek különösen ajánlható alacsonyabb szénhidrát-tartalma miatt.
Ha egészségesek akarunk maradni, vagy szeretnénk
megszabadulni betegségeinktől, akkor táplálkozzunk a földrajzi helyzetünknek,
az évszaknak, a napszaknak, az életkorunknak, a vércsoportunknak megfelelően,
valamint tartsuk magunkat a betegségünknek megfelelő diétához. Éljünk a böjt
tisztító erejével, a desztillált víz kitűnő oldó hatásával, a kellő
folyadékmennyiséget pedig lehetőleg tiszta forrás-, illetőleg ásványvízzel
biztosítsuk. Ez felnőttek esetében napi nyolcszor
Életmódunkban tartsuk szem előtt az egészség nyolc törvényét: tiszta levegő, tiszta víz, tiszta (bio) táplálék, napfény, mozgás, pihenés, mértékletesség, hit, bizalom, szeretet.
Ajánlott menüsor
Reggeli: desztillált víz, friss gyümölcs, müzli
Délelőtt: négyszer
Ebéd: előételnek friss natúr saláták, vagy fűszernövények csírái. Főételnek zöldségkrém-levesek, vagy gabona alapú zöldséglevesek, utána szemes gabonakásák párolt és nyers zöldségekkel
Délután: négyszer
Vacsora: az ebédéhez hasonló előételt követően fogyasszunk fehérjében gazdag hüvelyeseket főzelékként, vagy pástétomként, esetleg olajos magvakat szemezgetve, vagy pástétomként kenyérre kenve.
Minden gyümölcs és a zöldségek többsége fogyasztható nyersen. A gabonákat főzve vagy sütve tehetjük emészthetővé, vagy csíráztatva zöldségként fogyaszthatjuk nyersen. A hüvelyeseket kizárólag főzve, vagy sütve tálaljuk. Minden olajos mag ehető nyersen. Ami nyers az élő, vitaminokban és enzimekben gazdag, beépül a sejtjeinkbe és életet ad.