Hozzávalók (kb. 2600 grammos kenyérhez):
100 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
1400 gramm fehér liszt
5 dekagramm élesztő
4 teáskanál só
1 teáskanál őrölt köménymag
3 evőkanál lenmag
3 evőkanál szezámmag
3 evőkanál napraforgómag
3 evőkanál olajtök magja darabosra törve
(A lenmagot, szezámmagot, napraforgómagot, és a tökmagot serpenyőben megpirítjuk felhasználás előtt.)
2 evőkanál citromlé
1 db lilahagyma (kb. 5 cm átmérőjű) felaprítva
30 dekagramm főtt, áttört burgonya
A burgonyát meghámozzuk, megfőzzük, majd áttörjük. A főzőlevében felolvasztunk 100 gramm margarint, és hozzáadunk 4 evőkanál étolajat. A hozzávalókat összekeverjük egy tálban. Az élesztőt kb. 1,5 deciliter vízben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk, majd a lisztes keverékben egy mélyedést formálunk, és ott tovább pihentetjük. Ezután elkezdjük a dagasztást. Először a burgonya főzőlevével (kb. 0,5 liter), majd 0,3 liter langyos vízzel dolgozzuk ki a tésztát. A dagasztó tálat letakarva, meleg helyen 45 percig pihentetjük. Ezután deszkán átgyúrjuk, majd 5 percig letakarva pihentetjük, azután megfordítjuk, és kézzel kinyújtjuk, végül összetekerjük, megformáljuk, tepsibe rakjuk, és ott is pihentetjük 30 percig. Közben a sütőt felmelegítjük 200 °C-ra. Mielőtt a kenyértésztát betennénk a sütőbe, késsel bevagdossuk, és vízzel megkenjük a tetejét. Ezután berakjuk a sütőbe és 15 percig 200 °C-on, majd 170-180 °C-on légkeveréssel 45 percig sütjük. Közben – nagyjából félidőben – egyszer megkenjük vízzel. Amikor megsült, ismét megkenjük vízzel, kivesszük a tepsiből, és rácson, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Feldarabolva, ruhaszalvétába és nejlonzacskóba csomagolva fagyasztani is lehet.