Százszorszéplikőr
Hozzávalók: 1 maréknyi százszorszépvirág, 300 ml vodka, 100 ml víz, 100 g méz.
A százszorszép virágokat délben kell leszedni, amikor teljesen ki vannak nyílva. A virágokat megmossuk, és széles szájú üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a vodka felét. A keveréket világos, hűvös helyen hagyjuk állni két hétig.
Ezután szűrőkendőn átszurjük, a virágokat jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a mézet, a maradék vodkát és vízzel felöntjük, úgy, hogy a likőrünk 500 ml-re egészüljön ki. A likőrt fertőtlenített palackokba töltjük, és légmentesen lezárjuk. Ekkortól sötét, hűvös helyen tároljuk. Négy hét érlelést követően fogyasztható a százszorszéplikőr.
Rózsalikőr
Hozzávalók: 50 g rózsaszirom, 700 ml fehér rum, 250 ml cukorszirup, 30 ml rózsavíz, 2 csepp keserűmandula olaj.
A rózsaszirmokat válogatás és mosás után széles szájú üvegbe töltjük, ráöntjük a rumot és lezárva 6 hétig pihentetjük. Ezalatt többször átrázzuk az üveget. A keveréket leszűrjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Palackozást követően még két hétig érleljük. Körülbelül egy évig tartható el. Lényeges, hogy a rózsaszirmokat olyan helyről szedjük, ahol azok nem voltak permetezve. A likőrhöz az érlelési idő alatt fahéjat is adhatunk.
Más fűszeres viráglikőröket a fenti receptekből kiindulva ki-ki maga is kikísérletezhet például mentából, bodzavirágból, levendulából és rozmaringból is ízletes likőrök készíthetők, melyek mértékkel fogyasztva jó hatásúak az emésztésre.