Különleges likőrök kertünk virágaiból

2013-12-06 16:07:02 | Módosítva: 2013-12-06 16:07:45

Az alábbi receptek alapján bárki kísérletezhet saját viráglikőrök készítésével.

Százszorszéplikőr


Hozzávalók: 1 maréknyi százszorszépvirág, 300 ml vodka, 100 ml víz, 100 g méz.
A százszorszép virágokat délben kell leszedni, amikor teljesen ki vannak nyílva. A virágokat megmossuk, és széles szájú üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a vodka felét. A keveréket világos, hűvös helyen hagyjuk állni két hétig.
Ezután szűrőkendőn átszurjük, a virágokat jól kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a mézet, a maradék vodkát és vízzel felöntjük, úgy, hogy a likőrünk 500 ml-re egészüljön ki. A likőrt fertőtlenített palackokba töltjük, és légmentesen lezárjuk. Ekkortól sötét, hűvös helyen tároljuk. Négy hét érlelést követően fogyasztható a százszorszéplikőr.

Rózsalikőr


Hozzávalók: 50 g rózsaszirom, 700 ml fehér rum, 250 ml cukorszirup, 30 ml rózsavíz, 2 csepp keserűmandula olaj.
A rózsaszirmokat válogatás és mosás után széles szájú üvegbe töltjük, ráöntjük a rumot és lezárva 6 hétig pihentetjük. Ezalatt többször átrázzuk az üveget. A keveréket leszűrjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Palackozást követően még két hétig érleljük. Körülbelül egy évig tartható el. Lényeges, hogy a rózsaszirmokat olyan helyről szedjük, ahol azok nem voltak permetezve. A likőrhöz az érlelési idő alatt fahéjat is adhatunk.


Más fűszeres viráglikőröket a fenti receptekből kiindulva ki-ki maga is kikísérletezhet például mentából, bodzavirágból, levendulából és rozmaringból is ízletes likőrök készíthetők, melyek mértékkel fogyasztva jó hatásúak az emésztésre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6546/Kulonleges_likorok_kertunk_viragaibol