2011-11-17 12:16:41 |
Módosítva: 2011-11-17 12:22:09
A fűszeres borok alapjául legtöbbször száraz fehérbort használtak. A hagyományos recept szerint a bor minden literébe 10 grammnyi fűszer, vagy gyógynövényt kell keverni. A készülő fűszerbort tartsuk hűvös, sötét helyen, és naponta lehetőség szerint akár többször is keverjük meg. A választott növényektől függ, hogy melyik milyen gyorsan adja le aromáját a bornak, de a folyamat általában 8-12 nap alatt lezajlik. Ezután szűrjük le a bort, de nagyon precízen, mert ha apró növényi maradványok maradnak benne, akkor zavarossá válhat, majd megromolhat. A kész fűszerbort szintén sötét, hűvös helyen tároljuk, ám számítsunk rá, hogy viszonylag alacsony alkoholtartalma miatt nem tárolható túl sokáig. Régi füveskönyvek útmutatásai szerint e növényekkel ízesített borokból naponta egy-két alkalommal fogyasszunk fél-, egy deciliternyi mennyiséget, étkezések előtt. Célszerű a fűszeres borokat kisebb üvegekben tárolni, mert ha sokat szellőzik a bor, aromája már nem lesz érezhető.
Milyen fűszerekkel ízesítsük?
Elvileg bármivel, azonban vannak nagy hagyományokkal rendelkező fűszerborok, melyek már bizonyítottak. Ha saját elképzeléseink szerint készítünk keveréket, arra figyeljünk, hogy 2-3 fűszernövénynél ne keverjünk többet egy borba, mert akkor megmagyarázhatatlan illatú és ízű furcsaság lehet az eredménye. A rozmaringos bor élénkíti a vérkeringést, növeli a vérnyomást, így akik reggelente alacsony vérnyomásukból adódóan szédelegve kelnek kezdhetik a napot egy-két evőkanálnyi rozmaringos bor elfogyasztásával. A zsályás bor szintén fokozza a vérkeringést, emellett a megfigyelések szerint izzadást gátló hatású is. Fröccsként fogyasztva üdítő hatású. A borban áztatott pitypangvirág aperitifként is fogyasztható.