Ázaléklevek növényekből

2011-10-25 14:56:53 | Módosítva: 2011-10-25 15:02:15

A begyűjtött gyógynövények elkészítésének leggyakoribb formája a teakészítés: ilyenkor a forró víz oldja ki a növényekből az értékes hatóanyagokat és ízanyagokat. Egyes hőre bomló vegyületeknél áztatással nyerjük ki ugyanezeket az anyagokat: például a csipkebogyótea esetén, hogy a C-vitamin tartalma megmaradjon. De ázalékokat, szinte bármiből készíthetünk.


Az élet sokszor állítja az embert váratlan helyzetek elé. Kirándulások alkalmával elérkezve egy kulcsos házhoz, vagy a nyaralóhoz kiderülhet, hogy nincs tűzifa, vagy ha van elázott, esetleg a tűzgyújtó szerszám hiányzik. Ekkor a környéken gyűjtött növényekből teát nem tudunk készíteni, de ázalékokat igen. Nem csak a körülmények késztethetnek erre bennünket, enélkül is kipróbálhatjuk ezt a módszert, ha új ízeket szeretnénk kipróbálni. Így nyárvégi, kora őszi időben nagyon kellemesen üdítő hatású a citromfű forrázatából készülő tea. Ezt kipróbálhatjuk úgy is, ha nem forró vízzel öntjük le a leveleket, hanem hideg vízben áztatjuk azokat. Teljesen más ízvilágú italhoz jutunk így, mint a hagyományos módszerrel. Érdemes kipróbálni, akár több növény keverékével is. Az ázalékokhoz mindig friss növényi részeket használjunk, ne szárítottakat, és számítsunk arra, hogy az így (hidegen) készült italok kevesebb ideig lesznek eltarthatók, hiszen a forró víz fertőtlenítő hatásának híján hamarabb erjedésnek indulhatnak majd.

Ázalékok készítése előtt először gondoskodni kell iható minőségű vízről, ez a begyűjtött növények mosásához, majd a kiáztatásához is kell. A legjobb oldószer a desztillált víz, amit a vízgőz lepárlásával állítanak elő. Az esővíz is a természet által lepárolt víznek számít, ez azonban napjainkra meglehetősen szennyezetté vált. A forrásvizek, vagy a kőzetrétegeken áthaladva azokból ásványi anyagokat kioldó ásványvizek már telítettebb oldatoknak számítanak ásványianyag-tartalmuk miatt, így a bennük áztatott növényekből kevesebb íz-, és hatóanyagot képesek kioldani, mint a desztillált víz. A vízen kívül szükségünk lesz egy fazékra, amiben áztathatunk, és amelyet le lehet fedni. Az ázaléklevekhez felhasznált gyümölcsöket kézzel, marokkal lehet szétroncsolni, a gyógynövényeket pedig kézben tépdesve, vagy vágódeszkán, késsel aprítva lehet előkészíteni, majd az edénybe, üvegbe rakni. Ekkor keverhetjük be az édesítőt is, erre a célra legjobb a szárított stevia, ami a cukornál harmincszor édesebb. A növényi részeket ezután öntsük fel hideg vízzel, és az áztatási idő alatt.


Reggeli ital este

0,7-1 literes termoszba tegyünk egy maréknyi friss csipkebogyót, egy evőkanálnyi steviát, és ugyanennyi citromfüvet. Este öntsük le 40 °C-ra visszahűtött forralt vízzel. 12 órányi áztatás után, épp reggelre lesz kész az italunk, amit szűrés után egyből fogyaszthatunk.

Almahéj ital

A nyári savanyú alma héját ne dobjuk el, amikor almalevest főzünk. Két össz maréknyi almahéjat öntsünk le két liter hideg vízzel, majd tegyünk hozzá 4-8 festőmályva (Hibiscus) virágot és két evőkanálnyi összemorzsolt szárított stevia levelet. Szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 napig. Palackba szűrve, hűtőszekrényben tároljuk. Őrölt fahéjjal és szegfűszeggel is ízesíthetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.