Természetes illaktosító

Potpourri

2011-11-07 09:45:59 | Módosítva: 2011-11-07 09:51:19

Ösztönösen vonzódunk a kellemes illatokhoz. Élvezzük a frissen szedett virágok illatát. Szeretnénk sokáig élvezni hálószobánk, nappalink falai között tartani a természet illatait. A szárított virágok otthonunk tartós díszei, sőt hosszan illatozva további élvezetet nyújtanak. Ilyenek a szárított rózsaszirom, levendula,- és narancsvirág. Használjunk mesterséges légfrissítők helyett potpourrit. A potpourri az illatos növényi részek egyvelege. A francia eredetű szó rothadó (dunsztos) edényt jelent. Jól zárható edényekben már több évszázaddal ezelőtt együtt érlelték, tulajdonképpen rohasztották, az illatos növényi részeket, szirmokat, fűszereket, és időnként kinyitva őket kiengedték a parfümös illatokat.


Nem csak a szobák levegőjét illatosították, hanem a ruhásszekrényeket, fehérnemű, alsószoknyák közé rejtették az illatozó edényeket. Potpourrit magunk is készíthetünk. Sok olyan virág van, amely tartós illatú, ezek egyvelegét pedig fűszer-, és gyógynövényekkel párosítva a legváltozatosabb illatvariációkat varázsolhatjuk elő. A virágok gyűjtésekor figyeljünk arra, hogy éppen kinyílt, a lehető legfrissebb virágokat használjuk. Gyűjtsük őket reggel, amikor a harmat már felszáradt. Elkészítésének legegyszerűbb módja, ha az összetevőket több hétig szárítjuk, és ezután keverjük hozzá az illóolajakat, fűszereket. Az illatos potpourri titka a megfelelő szárítás. Minél kíméletesebben és minél gyorsabban szárítjuk meg a növényeket, annál intenzívebb lesz azok színe, annál erősebb lesz az illatuk. A szárítást árnyékos helyen végezzük, erre megfelelő a padlás, ahol nyáron elég meleg van a megfelelő szárításhoz.


Végül tehetünk a keverékhez őrölt nőszirom gyöktörzset, hogy megtartsuk az illatokat, esetleg tonkababot (Dipteryx odorata), amelynek jellegzetes illatát kumarin tartalma adja. Két evőkanál porított gyökeret adjunk egy bögre keverékhez, továbbá fűszereket, illóolajokat. Az így nyert keveréket jól záródó edényben hat hétig, naponta átforgatva érleljük. Amikor elkészült tegyük tálkába, díszítsük nagy szirmú, szárított virágokkal. A már nem illatozó potpourrit illóolajakkal újra frissíthetjük.

Receptek:

Édes és fűszeres rózsa: 2 bögre szárított cédrus hajtáscsúcs, 2 csésze rózsaszirom, 12 db 2,5 cm hosszú fahéj, 1 bögre csillagánizs, fél bögre borókabogyó, 10 ml rózsaolaj, 10 ml fahéjolaj keveréke.

Fűszeres keverék: negyed bögre szárított narancshéj, negyed bögre őrölt fahéj, negyed bögre szegfűbors, negyed bögre citrom verbéna, 10 összemorzsolt babérlevél elegye.

Szerelem: 3 bögre rózsaszirom, 2 bögre kamilla, 1 bögre koriander, 1 bögre morzsolt levendula, 2 evőkanál fahéj, két vanília rúd, 5 csepp citrom olaj elkeverve.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.