Vanília esszencia házilag

2012-03-05 12:18:17 | Módosítva: 2012-03-05 13:46:31

A vanília az egyik legkedveltebb egzotikus fűszer, aromája számos sütemény, ital jó kiegészítője. Ám amit vaníliás cukor címen kapunk a boltokban, az többnyire még csak nem is látott vaníliát….
A vaníliás cukor cukrot és kristályvanillint tartalmaz. Mivel a kristályvanillin vanília íze mellett számos káros mellékhatással is bír ezért tesznek a vanillincukorba csak 2% kristályvanillint, és 98% cukrot. Így ízesíteni, ízesít, de még nem látványosan káros az egészségre. Hazánkban valódi vaníliás cukor is kapható, ez 3 %-ban tartalmaz a répacukor mellett valódi vanília őrleményt.

A minőségi fűszer

A vanília eredeti hazája Mexikó. Már az Amerika felfedezése előtti időszakban is a kakaó ízesítésére használták ezt a kellemes aromájú, az orchideafélék családjába tartozó növény szolgáltatta fűszert. A vanília fűszer (Vanillae fructus) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta. Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. A magas nedvtartalmú termés csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz. Ha vaníliatermést vásárolunk figyeljünk rá, hogy összenyomva a toktermést rugalmas legyen, mintha zselét tartalmazna. A teljesen keményre száradt vanília rudak fűszerezési szempontból már kevésbé értékesek. 

Vaníliás cukor házilag

Egy-két rúd vanília belsejét eltávolítjuk (ezt használjuk édességek készítésénél) a külső "héját" pedig egy befőttes üvegbe tesszük, és por-vagy kristálycukrot öntünk rá. A cukor pár nap alatt alatt átveszi a jellegzetes íz- és aromaanyagokat!


Esszencia készítése vaníliából

A vanília aromáját legjobban alkoholos kivonattal vonhatjuk ki. Ehhez szükségünk lesz 5 rúd vaníliára, valamint 150 ml 70-96%-os etilalkoholra, ami bármelyik gyógyszertárban beszerezhető. Először vágjuk félbe keresztben a vanília rudakat, majd ezt követően hosszában is felezzük el ezeket, hogy a zselés belső állományt az alkohol minél jobban átjárhassa. Öntsük rá az etilalkoholt, légmentesen zárjuk le, majd naponta rázzuk fel. Körülbelül egy hónap szükséges ahhoz, hogy a vanília aromája kioldódjon. Ekkortól használhatjuk az esszenciát, a vanília rudakat a továbbiakban is benne tarthatjuk.

Vaníliakrém

3 deciliter tejszínt őrölt vaníliával és cukorral megízesítünk, és 3 tojással simára keverjük. Gőz fölött állandó keverés mellett besűrítjük, majd lehűtjük. Még langyosan hozzáadunk egy kevés vízben feloldott zselatint, vagy agar-agart, majd amikor lehűl, de még nem dermedt meg hozzákeverünk 3 dl keményre felvert tejszínhabot.


Vanília likőr

Háromnegyed liter vizet, 60 dkg cukorral és két szál hosszában félbevágott vaníliával addig főzzük, amíg az a belemártott kanállal szálat ereszt. Ekkor, kihűtését követően hozzákeverünk 3 dl 96 százalékos alkoholt. A kész likőrt üvegekbe töltve ledugaszoljuk, a vanília rudakat előtte eltávolítjuk belőle.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.