2011-10-20 16:05:45 |
Módosítva: 2011-10-20 16:07:16
Mágikus hatást több helyen is tulajdonítanak neki:
skandináv népeknél szokás a sír aljára bodzaágakat tenni, Tirol-tartományban a
frissen hantolt sírra teszik a növény ágait, virrasztáskor bodzateát isznak.
Sok helyen János-napon tésztában kisütött bodzavirágot esznek, a zsiradékot
pedig, amiben sütötték gyógyhatású kenőcsként alkalmazzák.
A virágok 0,03-1,14 százalék illóolajat, 0,7-1,8 százalék
flavonoidot tartalmaz. A termés 3 százalék cserzőanyagot, 7,5 százalék cukrot,
0,01 százalék illóolajat, 0,2-1 százalék antocián-glikozidot és gyümölcssavakat
tartalmaz. A vitaminok közül C-, B- vitamin és folsav található benne.
Gyűjtéskor kerülje el az utak mentét (ez minden gyógynövénygyűjtésre érvényes)!
Szörp készítéséhez olyan virágokat szedjen, melyek már
kinyíltak, de még nem kezdték hullatni szirmaikat. A virágot felhasználás előtt
érdemes alaposan megrázni, hogy a rovarokat és a hullófélben lévő szirmokat
eltávolítsuk. Mind a virágokat, mind a bogyókat érdemes minél előbb
felhasználni. Az igazán finom bodzabogyók színe fényesen fekete. A bodza bogyói
egy villa segítségével egyszerűen leválaszthatók a fürtről.
A bodza virágnyél- és szárdarabjaiból is készíthető
szörp, vagy más ételek panírja, bundája ízesíthető vele. A bogyókból lekvárt
lehet főzni, ami más gyümölcsökkel is vegyíthető. Sertés- és vadételek mellé
mártás főzhető belőle. Készíthető a termésből ecet és bor is.
Bodza ital
Válasszon 12 szép virágzatot, mossa meg, majd tegye kb. 7
liternyi forró vízbe. Adjon hozzá 250
g kristálycukrot, két citromszeletet, 120 ml fehérbort,
vagy almaecetet. Keverje meg, majd hűvös helyen pihentesse három napig úgy,
hogy naponta kétszer megkevergeti. Ezután szűrje le a folyadékot, töltse
kifőzött üvegekbe, jól dugaszolja be. Egy hét múlva fogyasztható.
Bodzavirág szörp
5 bodzavirágzatot leöntünk 1 liter forró vízzel, adunk
hozzá1 kg cukrot és 2 dkg citromsavat. 1-2 napig áztatjuk, közben kevergetjük.
Leszűrjük, majd felforraljuk, előmelegített üvegekbe töltjük, szárazgőzben
dunsztoljuk.
Bodzalikőr
1 kg
bodzabogyót 1 liter
96 százalékos alkoholban két hétig pihentetünk, miközben naponta felkavarjuk.
Vízben felfőzzük a cukrot (0,5
kg ), amit szegfűszeggel, fahéjjal és citromhéjjal
ízesítünk, majd hozzáöntjük az alkoholos bogyókat és még 2-3 napos pihentetés
után leszűrjük, jól záró üvegekbe tesszük. 3-4 hónap múlva fogyasztható.
Bodzadzsem
60 dkg cukorból és 3 dl vízből szirupot főzünk. Beletesszük az 1 kg bodzabogyót és tovább
főzzük, amíg sűrűsödik. Forrón üvegekbe tesszük, szárazgőzben dunsztoljuk.