Feketebodza sokféleképpen

2011-10-20 16:05:45 | Módosítva: 2011-10-20 16:07:16

A feketebodza (Sambucus nigra) akár tíz méter magasra megnövő fa, vagy bokor. A bodzának Európában három faja honos. Vidéken gyakori növény, sőt egyes változatait már ültetvényeken termesztik. Május-júliusban arasznyi széles sátorozó bogernyőben jelennek meg virágai, amelyek tejfehérek, vagy krémsárgák, jellegzetes illatúak. A teáját két teáskanálnyi virágzatból forrázatként készítjük. A népi gyógyászatban hatékonynak tartják reuma ellen, meghűlés-, köhögés-, székrekedés ellen. Használják izzasztó és vizelethajtó hatásáért is. Vírusfertőzéskor (herpesz) forró, édes bodzabogyólekvárt alkalmaznak. Terméseiből szörpöt, lekvárt készítenek. Van ahol szívszernek tartják és sikerrel alkalmazzák sebek gyógyítására is. Számos helyen ruhafestésre és italkészítésre is használják: rosszabb minőségű borok színének és ízének feljavítására is alkalmas.


Mágikus hatást több helyen is tulajdonítanak neki: skandináv népeknél szokás a sír aljára bodzaágakat tenni, Tirol-tartományban a frissen hantolt sírra teszik a növény ágait, virrasztáskor bodzateát isznak. Sok helyen János-napon tésztában kisütött bodzavirágot esznek, a zsiradékot pedig, amiben sütötték gyógyhatású kenőcsként alkalmazzák.

A virágok 0,03-1,14 százalék illóolajat, 0,7-1,8 százalék flavonoidot tartalmaz. A termés 3 százalék cserzőanyagot, 7,5 százalék cukrot, 0,01 százalék illóolajat, 0,2-1 százalék antocián-glikozidot és gyümölcssavakat tartalmaz. A vitaminok közül C-, B- vitamin és folsav található benne. Gyűjtéskor kerülje el az utak mentét (ez minden gyógynövénygyűjtésre érvényes)!

Szörp készítéséhez olyan virágokat szedjen, melyek már kinyíltak, de még nem kezdték hullatni szirmaikat. A virágot felhasználás előtt érdemes alaposan megrázni, hogy a rovarokat és a hullófélben lévő szirmokat eltávolítsuk. Mind a virágokat, mind a bogyókat érdemes minél előbb felhasználni. Az igazán finom bodzabogyók színe fényesen fekete. A bodza bogyói egy villa segítségével egyszerűen leválaszthatók a fürtről.

A bodza virágnyél- és szárdarabjaiból is készíthető szörp, vagy más ételek panírja, bundája ízesíthető vele. A bogyókból lekvárt lehet főzni, ami más gyümölcsökkel is vegyíthető. Sertés- és vadételek mellé mártás főzhető belőle. Készíthető a termésből ecet és bor is.

Bodza ital

Válasszon 12 szép virágzatot, mossa meg, majd tegye kb. 7 liternyi forró vízbe. Adjon hozzá 250 g kristálycukrot, két citromszeletet, 120 ml fehérbort, vagy almaecetet. Keverje meg, majd hűvös helyen pihentesse három napig úgy, hogy naponta kétszer megkevergeti. Ezután szűrje le a folyadékot, töltse kifőzött üvegekbe, jól dugaszolja be. Egy hét múlva fogyasztható.

Bodzavirág szörp

5 bodzavirágzatot leöntünk 1 liter forró vízzel, adunk hozzá1 kg cukrot és 2 dkg citromsavat. 1-2 napig áztatjuk, közben kevergetjük. Leszűrjük, majd felforraljuk, előmelegített üvegekbe töltjük, szárazgőzben dunsztoljuk.

Bodzalikőr

1 kg bodzabogyót 1 liter 96 százalékos alkoholban két hétig pihentetünk, miközben naponta felkavarjuk. Vízben felfőzzük a cukrot (0,5 kg ), amit szegfűszeggel, fahéjjal és citromhéjjal ízesítünk, majd hozzáöntjük az alkoholos bogyókat és még 2-3 napos pihentetés után leszűrjük, jól záró üvegekbe tesszük. 3-4 hónap múlva fogyasztható.

Bodzadzsem

60 dkg cukorból és 3 dl vízből szirupot főzünk. Beletesszük az 1 kg bodzabogyót és tovább főzzük, amíg sűrűsödik. Forrón üvegekbe tesszük, szárazgőzben dunsztoljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.