Hasznos „hulladékok” a konyhában

2011-10-05 15:40:30 | Módosítva: 2011-10-14 12:33:42

Aki sokat forgolódik a konyhában, tudja csak igazán mennyi hulladék keletkezhet egy-egy ebéd vagy vacsora elkészítése során - ám ezeknek jelentős része még hasznosítható volna. Ez egyfelől költségmegtakarítást eredményez...


Az első ilyen praktika a leveszöldségek felhasználásához kapcsolódik. Aki nem fagyasztott, hanem friss sárgarépa-, petrezselyem-, pasztinákgyökeret vagy zellergumót vásárol és a rügy alatt 2-3 centiméterrel vágja le a levesbevalót, a fennmaradó részbol pár nap alatt levélzöldséget állíthat elő. Csak vízbe, vagy nedves homokba kell helyezni, és ablak mellé rakni. Szobahőmérsékleten rövidesen kihajt. Bár az így "termesztett" levelek a szegényes téli napfény miatt nem vetekszenek a nyári dús zöldséglombbal, de legalább a frissesség és a vegyszermentesség garantált.

Ha több zöldségmagunk van otthon, mint amennyit tavasszal el tudnánk vetni a kertbe kicsíráztathatjuk azokat. Amellett, hogy kiváló vitaminforrás a frissen fogyasztható csíra, előállítása is egyszerű. Egy tálcára szórva a magvakat, naponta két három alkalommal vízzel öblítsük át, az eredmény pedig 3-6 nap múlva már megkóstolható. Csíráztatásra természetesen csak vegyszermentes magok megfelelőek, a fajokat illetően pedig nyersen vagy párolva ízletes a búza, árpa, zab, rizs, rozs, köles, kukorica, len, szezám, tök, napraforgó, lucerna, fehér mustár, retek, és a zsázsa. Alkalmas még csírazöldségnek a lencse, bab, borsó, szója is, de ezeket csak rövid főzés után fogyasszuk. Tálalhatjuk a csírákat főzelékként, saláták kiegészítői lehetnek, de körözöttbe keverve vagy vajaskenyérre szórva is finomak.

Téli időszakban sok diót, mogyorót fogyasztunk. Pucolás után a héjakat zacskóba téve kalapáccsal apró darabokra törhetjük, és a virágcserepek földjét beszórhatjuk vele. Ahogy a kertek talaján manapság divatos aprított fenyőkéreg, ez is 2-3 év alatt bomlik le, addig pedig jól mutat.

A déligyümölcsök közül a citrusok héját többféleképpen használhatjuk. Ha a citrom, narancs, grapefruit vagy lime héját lereszeljük (csak a színes részt), rövid szárítás után kristálycukorral keverve süteményeket díszíthetünk vele. A citrom és narancshéjat - felaprítva kis csíkokra - kevés vízben pár perc alatt puhára főzhetjük. Lecsurgatás után cukorral elkeverve néhány nap múlva kész a kellemes ízű édes citrushéj, ami magában vagy tejszínhabbal fogyasztva kitűnő, bár nem kalóriaszegény desszert. A megmaradó nedves cukor pedig átveszi a héj illóolajait ezért kiváló teaízesítő. A frissen lefejtett héjak szegfűszeggel teleszúrkálva, vagy anélkül a radiátor környékére téve frissítik a szoba levegőjét. A kimaradt friss citromlé, kamillaforrázattal elkeverve a szűke hajnak gyönyörű fényt ad, ha hajmosás után ezzel bekenjük. Ezt gyakran nem célszerű használni és mindig alaposan le kell öblíteni, mert a citrom savassága - főleg ha kevéssé hígítottuk csupán- a fejbort irritálhatja.

Megeshet, hogy az ősszel vásárolt alma romlásnak indult a picénkben - hiába mondták jól tárolhatónak - almaecet még készülhet belőle. A romlott részek eltávolítása után daráljuk le és tegyük egy nagy üvegbe. Öntsünk rá annyi forró szirupot (10 liter vízhez 0,9-1 kg cukor vagy méz), hogy pépszerű legyen. Tüllel lekötve tároljuk egyenletesen meleg, sötét helyen és naponta keverjük meg. 10-14 nap múlva már szűrhetjük is első saját készítésű ecetünket.

Sok időt vesz el a krumpli pucolás egy háziasszony életéből és nem is tartozik a kedvenc elfoglaltságok közé. A burgonyából készült étel sokkal egészségesebb, ha héjastól készítjük el, csak alaposan mossuk meg és dörzsöljük át kefével (ezt a módszert sokan csak nyáron az újburgonyánál alkalmazzák, pedig a tárolásinál éppúgy lehet). Eleinte biztosan furcsa lesz, de idő és alapanyag-kímélő megoldás, továbbá az ételben is karakteresebb lesz az íze, ezáltal jobban érvényesül.

A többször használt szennyezett étolajat egy zeolit tartalmú derolin nevű anyaggal deríthetjük, tehetjük újra használhatóvá. Ezzel a darabos részek kiszűrésén túl az idegen ízeket, szagokat és káros égéstermékeket is közömbösítjük.

A felsorolás még folytatható, de ennyiből is kitűnik, hogy nem minden hulladék, vagy feleslegesnek tűnő dolog szemét, csak kis türelem és ötlet kérdése az újrafelhasználás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru        

Koszonom ,hogy van az Ezermester !
Alex