Hetente egyszer
Tervezzük újra táplálkozási szokásainkat. Minden hét egy napjára iktassunk be léböjt napot. Legjobb, ha ezt egy pihenőnapra időzítjük. A léböjt lényege, hogy aznap nem fogyasztunk szilárd táplálékot. Folyadékot viszont legalább két, vagy három litert, az egyéni adottságokhoz igazodva.
A folyadék lehet tiszta forrásvíz (vagy gyógyvíz), gyógytea, nyers gyümölcs és zöldség préselt leve, és nem utolsó sorban a zsiradék nélkül főzött és átszűrt zöldség-, és gabonalevesek.
Hogyan is telik ez a napunk?
– Reggel: egy kiadós meleg-hidegzuhanyos váltófürdőt követően - éhgyomorra gyógyteakeveréket kortyolgatunk. Ez lehet méregtelenítő-salaktalanító, vizelethajtó, májtisztító, vértisztító, vagy személyre szólóan összeállított teakeverék.
– Délelőtt: frissen préselt zöldséggel, vagy zöldségkeverékkel folytatjuk.
– Ebédre: főzött és átszűrt zöldség-, vagy gabonaleves a ,,menü”.
– Kora délután: frissen préselt gyümölcslé.
– Később egy csésze zöldtea, gyömbértea vagy gyógyteakeverék,
– Vacsorára: ismét zöldség-, gabonalevest, vagy egy pohár savanyúkáposztalevet fogyasztunk (a savanyúkáposztalé a cukorszintre is kedvezően hat)
Aki szellemi és lelki harmóniára törekszik, az a természet váltakozásainak ritmusát követve testi vonatkozásban is képes az aktív és passzív napok kiegyensúlyozására.
Receptek a léböjt-naphoz
Gabonalevesek: hideg napokon igen értékes, tápanyagokban gazdag. zab, árpa, tönkölybúza, köles, hajdina, amarant, barnarizs, stb. felhasználásával.
Zableves: 15 dkg zabpehely,
Lép-ital
Vegyünk azonos mennyiségű, egyökölnyi nyers sütőtökdarabot, vöröshagymát, sárgarépát, fehérkáposztát és egy csipetnyi tiszta sót. Mindezeket főzzük lefedve fél órán át annyi vízben, ami ellepi. Ezt az átszűrt lép-italt osztjuk be a böjtnapra. Hatása: megnyugtatja a töprengő embert, segít a vér tisztításában.
Zöldséglevesek
Főzéséhez felhasználhatjuk az egészséges, télálló zöldségeket: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cékla, káposzta, karfiol, brokkoli, burgonya, hagymafélék, stb.
Receptváltozatok:
– két nagy burgonya, egy nagy sárgarépa, 1/4 cékla, 1/4 zeller;
– két nagy burgonya, 1/4 fej káposzta, egy-két gerezd fokhagyma;
– egy nagy burgonya, egy-két rózsányi brokkoli és karfiol, darabka póré és egy paradicsom;
A megtisztított és feldarabolt zöldségeket bőséges, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és a levét langyosan fogyasztjuk.
Gyógyteák
Különösen tavasszal érdemes a megújuló természettel egyidőben a májat megtisztítani, munkáját tehermentesíteni. A jól megválasztott teakeverék fogyasztását egészítsük ki a máj melegítésével is (jobb bordaív alatt) akár melegvizes palackkal, vagy melegvizes kádfürdőzéssel, és ágyban pihenéssel.
Májtisztító teakeverék:
Vesetisztító keverék: azonos arányban: nyírfalevél,
feketeáfonyalevél, mezei zsurló, édeskömény. Ebből egy evőkanál keveréket
Nyers zöldséglé
Önállóan, vagy keverékben alkalmazható a zöldségleveseknél felsoroltak, valamint a piacon felbukkanó hazai tavaszi kínálatból válogathatunk. Például:
Burgonya: antioxidáns, gyomorfekélynél javasolt.
Búzafű: levét magas vitamin- és klorofiltartalma, valamint igen kedvező élettani hatása miatt önálló kúraként is alkalmazzák.
Cékla: jelentős vastartalmú, antioxidáns. Léböjtökben nélkülözhetetlen.
Fekete retek: serkenti az epetermelést, csökkenti a puffadást.
Káposzta: magas a C-vitamin tartalma, tisztítja a beleket.
Sárgarépa: egyik legfontosabb böjti táplálék. Karotintartalma immunerősítő, látásjavító, jelentős egészségvédő hatású.
Sütőtök: magas karotintartalmú, immunerősítő, antioxidáns.
Zeller: magas illóolajtartalma (levelében) az anyagcserére jótékonyan hat.
Zsázsa: antioxidáns, klorofill és E-vitamin tartalma jelentős. Vértisztító.
„Zöld-vér” különlegességek
Az első tavaszi apró gyógynövényhajtások, zsenge levelek, virágok nedveinek hatóanyagai csodálatosan tisztítják vérünket az ő ,,zöld vérükkel”.
Hajtások, levelek pl.: csalán, százszorszép, gyermekláncfű, salátaboglárka.
Rügyek: fekete bodza, cseresznye, dió-, alma-, meggy-, körtefa.
Ezekből a növényekből csak igen kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen préselt zöld levet keverhetjük a zöldségek dúsabb szűrleményével.
Frissen facsart gyümölcsökből
Alma: antioxidáns, gyümölcssavtartalma miatt segíti a méregtelenítést.
Ananász: nyersen! Fehérjebontó enzimeket tartalmaz (bromelint)
Banán: a szívet és idegrendszert erősítí, segít a gyomorfekélynél.
Citrom: hatásos oldó és méregtelenítőszer, antioxidáns C-vitaminban gazdag.
Dinnye: kiváló vesetisztító és vizelethajtó, salaktalanít.
Kivi: erős antioxidáns hatású.
Körte: gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.
Meggy: immunerősítő, magas vastartalmú.
Narancs: vitaminban gazdag, antioxidáns, frissítő hatású.
Paradicsom: ásványianyagokban és vitaminokban gazdag erjedésgátló, gyomorsav-túltengés hatásos ellenszere.