Otthon is termeszthető friss Aloé

2012-02-17 10:56:48 | Módosítva: 2012-02-17 10:57:05

Az Afrikában honos Aloe vera Barbadensis gyógyhatását rengeteg gyógyult beteg dicséri. Otthon is tarthatunk ilyen növényt, így mindig kéznél lesz a segítség ha baj van.
Az Aloe vera nálunk tavasztól őszig félárnyékos helyen, a szabadban érzi legjobban magát. Télen a 15-16 oC-os világos helyiség a legoptimálisabb számára, de a hőmérséklet semmiképp ne süllyedjen 5 oC alá a teleltető helyén. Öntözni mérsékelten kell. Amikor a leveleken érezzük, hogy nem rugalmasak, hanem kezdenek puhulni, az a növény szomjazásának a jele.

Csodanövénynek tartják


Külsőleg alkalmazható: pattanások, csípések, napégés, horzsolás, zúzódás, herpesz, bőrgomba, hegek, fekélyek, bőrpír, fagyás, narancsbőr kezelésére. Belsőleg alkalmazva méregtelenítő hatású, tökéletesíti az emésztés folyamatát, fokozza a tápanyagok felvételét, és optimalizálja a táplálék emésztőrendszerben való áthaladásának az idejét. A szervezet öngyógyító képességére is jó hatással van: bakteriális fertőzések, bélférgek, gyomorsav túltengés esetén.

Elkészítése egyszerű


Külsőleg alkalmazva a frissen vágott levelet használjuk fel, mert hatóanyagai a levegő oxigénjével érintkezve rövid idő alatt oxidálódnak, és vesztenek hatásukból. Egyik lehetőség, hogy a géllel bedörzsöljük a kezelendő felületet, másik megoldás pedig (főleg kisebb kiterjedésű kezelt felületek esetén), hogy félbevágjuk hosszában a levelet, a kezelendő részre helyezzük, és gézzel rögzítjük. Nyúzzunk aloét, ha belsőleg alkalmazzuk! Az aloé gél és ital készítésére a tő alsóbb, vastagabb levelei alkalmasak, ha a felső fiatalabb leveleket vágjuk le, azzal jócskán visszavetjük a tő fejlődését. A lemetszett levelet mossuk meg, a két élét vágjuk le, majd aprítsuk 3-4 centiméteres darabokra. Ezeket hámozzuk meg úgy, hogy a bőre alatt található sárgás latex részt is lehetőleg távolítsuk el. Ha ez nem sikerül elsőre, akkor mosással is tisztíthatjuk az aloe zselét, a lényeg, hogy a sárga latexből semmi ne maradjon rajta, mert ez az anyag súlyos hasmenést és görcsöket okozhat. A megfelelően megpucolt aloé áttetsző zselészerű, tiszta anyag. Ezt a zselét feleannyi térfogatú vízzel turmixoljuk össze, majd hagyjuk állni félórányit, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy letisztuljon. Turmixoláskor ha nem teszünk elegendő vizet a zseléhez, akkor felhabosodik. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: aloe, aloe vera

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.