Hajápolás

2012-01-17 14:31:48 | Módosítva: 2012-01-17 14:32:58

Elődeink nem jártak fodrászhoz, ám a szépen fénylő haj érdekében számos trükköt sajátítottak el. Sissi osztrák császárné az akkori szokás szerint csak háromhetenként mosott hajat, ám növényi kivonatokkal két mosás között is ápolta haját.

SAMPONOK

Régi receptek között böngészve nem csak betegségekre való orvosságokat találunk, hanem kozmetikai szereket is. A szépség iránti igény sem új keletű dolog. Mivel a haj az egyik olyan része az embernek, amit nem nagyon lehet feltűnés nélkül eltakarni ezért ennek szépítésére számos praktikát dolgoztak ki elődeink. A haj ápolására leggyakrabban kamillavirágot, nyírfalevelet, bojtorjángyökeret, hennát használtak a múltban, amikor még nem flakonban tárolták a szépítőszereket. Samponnal valószínűleg csak ritkán mostak hajat elődeink – helyette inkább szappanthasználtak -, ám az alábbi recept az írásos emlékek tanúsága szerint mégis kedvelt volt.

SAMPON ALAPRECEPTJE

50 gramm kemény színszappan, 750 ml desztillált víz vagy gyógynövénykivonat, és 10 gramm hamuzsír szükséges hozzá. A szappant forró vízben feloldjuk, hozzáadjuk a hamuzsírt, és harminc percig lassú tűzön, fedő nélkül főzzük. Kihűlését követően már használhatjuk is. A desztillált vizet gyógynövénykivonattal is helyettesíthetjük, így a sampon tisztító hatásához, még gyógyhatás is társul. Egy marék gyógynövényt (ami lehet csalán, kamillavirág, hársfa virág, körömvirág, rozmaring vagy zsálya) 750 ml vízben negyed órán át forralunk, majd ezután ugyanennyi ideig állni hagyjuk. Illatosíthatjuk a sampont illóolajjal, vagy Aloe vera zselével keverhetjük, ami szintén kedvező hatású: ápol és táplál. A különböző színű hajat más-más gyógynövénnyel kezelték a régiek. A szőke hajra szánt samponba kamillavirág-, vagy rebarbaragyökér kivonatát tették citromlével együtt. Sötét hajra a rozmaring-, vagy nyírfalevél kivonat, valamint a gyümölcsecet dukált. Utóbbi az ősz hajra szánt samponnak is jó összetevője csakúgy, mint a búzavirág-kivonata.


CITRUSSAMPON A FÉNYTELEN HAJRA

Két evőkanál szappanfű, 0,5 liter víz, két evőkanál citromlé, két tojás sárgája, két csepp illóolaj szükséges hozzá. A szappanfüvet felforraljuk, majd hozzáadjuk a többi összetevőt, végül negyed órán át állni hagyjuk, mielőtt üvegekbe töltenénk. A szappanfű nálunk is kertben tartható évelő növény. Régebben mosásra használták, mivel vízzel érintkezve dörzsölve habzani kezd: nevét is innen kapta. 

TOJÁSSAMPON A SZÁRAZ HAJRA 

Két tojás sárgája, egy tojásfehérje, egy teáskanál méz, ugyanennyi citromlé, 5-10 ml növényi olaj (pl. búzacsíra olaj) kell hozzá. A hozzávalókat összekeverjük, a hajat és a fejbőrt bedörzsöljük a keverékkel, majd alaposan leöblítjük.

HENNASAMPON A VÉKONY SZÁLÚ HAJRA

Egy tojás, egy evőkanál rum, 125 ml desztillált víz, egy evőkanál színtelen henna. A alaposanösszekevert hozzávalókkal bedörzsöljük a hajat, majd rövid hatásidő után jól leöblítjük.

HAJÖBÍTŐK

Az öblítők használatának lényege, hogy eltávolítják a hajról a vízben levő mészmaradékot, és hajmosás után még külön ápolják a hajat.


NYÍR-LEVENDULA HAJÖBLÍTŐ

Minden hajtípusra használható, élénkíti és erősíti a hajat. Hozzávalók: egy-egy teáskanál szárított nyírfalevél és levendulavirág, egy liter gyümölcsecet, és néhány csepp levendulaolaj. A növényeket egy üvegbe helyezve, egy hétig érleljük a gyümölcsecetben. Szűrést követően hozzáadjuk a levendula olajat. Használat előtt minden alkalommal egy rész hajöblítőt két rész vízzel hígítunk, majd bedörzsöljük vele a hajat és a fejbőrt. Csak negyed óra múltán öblítsük le, de akkor alaposan.

CSALÁNOS HAJÖBLÍTŐ

Vékony szálú, szőke hajra használatos. Egy-egy púpozott teáskanál csalánlevél, rozmaring és kamillavirág szükséges hozzá, melyből erős forrázatot készítünk.

KAKUKKFŰ ÖBLÍTŐ

Zsírosodó hajra kedvező hatású. Egy-egy teáskanál kakukkfű, zsúrló, zsálya, és rozmaring keverékéből erős forrázatot készítünk.

ECETES-CSALÁNOS ÖBLÍTŐ

Fényes csillogást ad a hajnak. Egy marék friss csalánlevél, 0,5 liter víz, 2 deciliter gyümölcsecet kell az elkészítéséhez. A csalánlevelet leforrázzuk, majd 3 órán át lefedve állni hagyjuk. Leszűrjük, végül a kivonatot elkeverjük az ecettel, és egy üvegbe töltjük. Minden hajmosásután alaposan öblítsük le a hajat ezzel a keverékkel, és dörzsöljük a fejbőrbe. Nem kell leöblíteni.


SÖRÖS ÖBLÍTŐ

A haj fényesítése mellett a növekedést is serkenti tápláló hatása révén a régi megfigyelések szerint. Hajmosás után vigyük fel a hajra a sör felét, és néhány percig hagyjuk rajta. Öblítés után még egyszer mossuk meg a hajat, majd masszírozzuk a fejbőrbe a többi sört is. Nem kell leöblíteni.

HAJFIXÁLÓ A MÚLTBÓL

Egy kis méz, gyümölcsecet, esetleg színezéknek kamilla, rebarbara, vagy henna… Nem csak a mai modern frizurák igénylik a hajfi xáló alkalmazását. Az alább bemutatott több száz éves recept elsőre furcsának tűnhet. Ám ha a boltok polcairól nem tudnánk leemelni a készen kapható termékeket, előbb utóbb logikusnak tűnne e régi recept… Egy evőkanál mézet 2,5 deciliter langyos desztillált vízben elkeverünk, hogy feloldódjon, majd egy teáskanál gyümölcsecetet adunk hozzá. A méz gondoskodik majd arról, hogy a frizura megtartsa a kívánt formát, a gyümölcsecet, pedig csillogó fényt ad a hajkölteménynek. Ezt a hajfi xáló keveréket a megtörölt, de még nedves hajon, tehát szárítás előtt kell
egyenletesen eloszlatni. Régi recepteket böngészve olyan fi xálókra is rálelhetünk, melyek színezőkkel voltak kombinálva. Világos haj esetén az előbbi alapreceptben található desztillált vizet kamillavirág és rebarbaragyökér főzettel helyettesítjük. Sötét, és vörös árnyalatú haj esetén pedig a
desztillált vízben egy evőkanál hennaport oldjunk fel, melyet tíz percen keresztül lassan fűzünk. A mézet ez után keverjük hozzá, és továbbiakban is az alaprecept iránymutatásait kövessük 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.