E hazánkban is őshonos növény gyümölcsének a fogyasztása azonban mégsem terjedt el, mert nagyon apró és erősen tövises ágairól gyakorlatilag begyűjthetetlen a termés. Csekély száma miatt védett növény. A vadon élő fajok énekesmadarainknak nyújtanak védelmet és táplálékot. Kozmopolita növény, nagyon nagy területen elterjedt a legkülönbözőbb talaj-, és éghajlati viszonyok között. Természetes előfordulási helyei közé - a tengerpartok laza, erősen alkálikus homoktalajaitól a hegyvidéki kötött, savanyú erdőtalajokig - sok terület tartozik. A növény fényigényes, a hőmérsékleti viszonyokra nem érzékeny: ismerik a golf áramlattal védett Angliában, valamint a hosszú téli hideg éghajlat alatt Szibériában és Mongóliában.
Mindezen tulajdonságai alkalmassá teszik erdőirtásokon a talaj megkötésére. Igénytelensége miatt a elhagyott bányaterületek rekultivációjára is felhasználható. Ilyenkor elsősorban környezetvédelmi és nem termelési céllal telepítik. Hazánkban gyakran ültetik dísznövényként, mert termése hosszú ideig díszlik: élő sövényként tövisei miatt, parkokban pedig szoliterként szépsége miatt.
Botanikai jellemzői
Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, 2-
Fás részei sűrű pikkelyszőrökkel borítottak, általában
ezüst-szürkék, az idősebbek rozsdabarnák. Rövid termőrészei szúrós tövisben
végződnek, ami megnehezíti a betakarítást. Márciustól májusig virágzik a
lomblevelek megjelenése előtt. Virágai kicsik sárgás - barnásak, fejecskés
füzérben állnak. Kétlaki növény, vagyis a nő- és hímvirágok más növényeken
találhatók. A nőivarú egyedek rügyei kisebbek, megnyúltak és vesszőhöz simulok,
a hímbokrok rügyei lekerekítettek a fás részektől elállók. A hímivarú növények
erőteljesebb növekedésűek, amit telepítéskor figyelembe kell venni. Az
ültetvényben 10 százalék elegendő belőlük a termékenyüléshez. A bogyótermésük
borsónyi gömbölyű, vagy megnyúlt hengeres, 5-
Gyógyhatása alapján felhasználható terápiás értékei
– Immunrendszer erősítése, általános roborálás.
– Fertőzésveszélykor, például influenzajárvány idején.
– Allergiás megbetegedések, szénanátha esetén.
– Betegség utáni lábadozás időszakában.
– Daganat-gátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésére, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére kiválóan alkalmas.
– Fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
– A szív funkcióinak javítására, illetve érrendszeri betegségek kezelésére.
– Gyomor- és nyombélfekély esetén.
– Vitaminhiány esetén fellépő központi idegrendszeri zavarok korrigálására, különösen cukorbetegeknél.
– Májregeneráló hatása miatt is ajánlott.
– Alkoholfogyasztás esetén az elvonási tünetek csökkentésére.
– Hasnyálmirigy betegségeinél, beleértve a cukorbajt.
– Tüdőbetegségek kezelésére.
– Külsőleg bőrsérüléseknél: felfekvés, szúrt-, vágott sebek, égési-, röntgen-, és egyéb sugárzás okozta károsodás esetén, gyulladt fekélyek kezelésére.
Aszalt homoktövis
A leszüretelt, szennyeződésektől mentes gyümölcsöt megmossuk és leitatjuk róla a nedvességet. Száraz, meleg helyen kiszárítjuk, vagy saját készítésű napaszalóban megaszaljuk. Ha a gyümölcsöt nem tudjuk egy sorban elteríteni, akkor forgatni kell, hogy egyenletesen száradjon. Az aszalt gyümölcsöt leforrázva, vagy előző napon langyos vízben áztatva teaként fogyaszthatjuk, a kiázott gyümölcsöt meg is ehetjük. Használhatjuk müzlibe és készíthetünk belőle gyümölcslevest is.
Mélyhűtött homoktövis
Az előbbi módon megtisztított homoktövist szárazon műanyag tasakokba adagoljuk és megfagyasztjuk. A lapos adagokat dobozba helyezve csökkentjük a helyigényét. A téli hónapokban vitaminbombaként fogyasztjuk reggelente a felengedett gyümölcsöt. Előnye, hogy nincs hozzáadagolt cukor, vagy más idegen anyag benne. A felhasználáskor dönthetjük el a feldolgozás módját.
Homoktövis velő
A megtisztított homoktövist mosás, szárítás után gyümölcscentrifugán átengedjük. Keverünk bele egy ezrelék aszkorbinsavat. Tiszta üvegbe töltjük és lezárjuk. Ha termés vagy virág napon szüreteltük és palackoztuk, akkor nem erjed meg. A héj és mag szárítása után megőrölhető és teában, müzliben fogyasztható.
Homoktövis nektár
Úgy készül, mint az előbbi, csak a kicentrifugázott léhez vegyes virágmézet keverünk.
Homoktövis lekvár
Ügy készül, mint a nektár, de gyümölcspektinnel és
kukoricakeményítővel sűrítjük, ami már hőkezeléssel jár, tehát megfőzzük.
Homoktövis gyümölcsleves
Fejenként
Homoktövis mártás
Fejenként
Homoktövis kocsonya
Hasonlóan készül, mint az előző, de a felforralt kompótot
átpasszírozzuk., majd