A gyógynövények királynője

A homoktövis

2011-10-21 10:28:56 | Módosítva: 2011-10-21 10:31:18

A hippophae görög eredetű összetett szó: hippos = ló, phaos = világítás, fény. Tudományos nevében a homok nem szerepel, így feltételezhető, hogy a német Sandorn szó tükörfordításának az eredménye a magyar név. Már az őskorban gyűjtötték, az ókorban is ismerték gyógyhatásait. A kínaiak nevezték el a gyógyító növények királynőjének, de a tibetiek és a mongolok is nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét, melyet a testre és a lélekre gyakorol.


E hazánkban is őshonos növény gyümölcsének a fogyasztása azonban mégsem terjedt el, mert nagyon apró és erősen tövises ágairól gyakorlatilag begyűjthetetlen a termés. Csekély száma miatt védett növény. A vadon élő fajok énekesmadarainknak nyújtanak védelmet és táplálékot. Kozmopolita növény, nagyon nagy területen elterjedt a legkülönbözőbb talaj-, és éghajlati viszonyok között. Természetes előfordulási helyei közé - a tengerpartok laza, erősen alkálikus homoktalajaitól a hegyvidéki kötött, savanyú erdőtalajokig - sok terület tartozik. A növény fényigényes, a hőmérsékleti viszonyokra nem érzékeny: ismerik a golf áramlattal védett Angliában, valamint a hosszú téli hideg éghajlat alatt Szibériában és Mongóliában.

Mindezen tulajdonságai alkalmassá teszik erdőirtásokon a talaj megkötésére. Igénytelensége miatt a elhagyott bányaterületek rekultivációjára is felhasználható. Ilyenkor elsősorban környezetvédelmi és nem termelési céllal telepítik. Hazánkban gyakran ültetik dísznövényként, mert termése hosszú ideig díszlik: élő sövényként tövisei miatt, parkokban pedig szoliterként szépsége miatt.

Botanikai jellemzői

Az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, 2-5 m magas, kétlaki, tövises cserje, vagy fa. Főgyökérzete mélyre hatoló, ez magyarázza szárazságtűrő képességét. Oldalgyökérzete viszont sekélyen helyezkedik el, messzire nyúló, rajta - különösen mechanikai sérülések után - erőteljes gyökérsarj-képződés indul meg. Gyökerein gümőkben szimbionta baktériumok élnek, melyek megkötik a légkör nitrogénjét. Ugyancsak a gyökereken élnek micorrhiza gombák, amelyek szintén a szimbiózis élő példái, ahol az együttélés mindkét fél számára előnyös.

Fás részei sűrű pikkelyszőrökkel borítottak, általában ezüst-szürkék, az idősebbek rozsdabarnák. Rövid termőrészei szúrós tövisben végződnek, ami megnehezíti a betakarítást. Márciustól májusig virágzik a lomblevelek megjelenése előtt. Virágai kicsik sárgás - barnásak, fejecskés füzérben állnak. Kétlaki növény, vagyis a nő- és hímvirágok más növényeken találhatók. A nőivarú egyedek rügyei kisebbek, megnyúltak és vesszőhöz simulok, a hímbokrok rügyei lekerekítettek a fás részektől elállók. A hímivarú növények erőteljesebb növekedésűek, amit telepítéskor figyelembe kell venni. Az ültetvényben 10 százalék elegendő belőlük a termékenyüléshez. A bogyótermésük borsónyi gömbölyű, vagy megnyúlt hengeres, 5-10 mm hosszú, 4-8 mm vastag, fajtától függően a citromsárgától a narancsvörösig színeződik.

Gyógyhatása alapján felhasználható terápiás értékei

– Immunrendszer erősítése, általános roborálás.

– Fertőzésveszélykor, például influenzajárvány idején.

– Allergiás megbetegedések, szénanátha esetén.

– Betegség utáni lábadozás időszakában.

– Daganat-gátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésére, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére kiválóan alkalmas.

– Fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.

– A szív funkcióinak javítására, illetve érrendszeri betegségek kezelésére.

– Gyomor- és nyombélfekély esetén.

– Vitaminhiány esetén fellépő központi idegrendszeri zavarok korrigálására, különösen cukorbetegeknél.

– Májregeneráló hatása miatt is ajánlott.

– Alkoholfogyasztás esetén az elvonási tünetek csökkentésére.

– Hasnyálmirigy betegségeinél, beleértve a cukorbajt.

– Tüdőbetegségek kezelésére.

– Külsőleg bőrsérüléseknél: felfekvés, szúrt-, vágott sebek, égési-, röntgen-, és egyéb sugárzás okozta károsodás esetén, gyulladt fekélyek kezelésére.

Aszalt homoktövis

A leszüretelt, szennyeződésektől mentes gyümölcsöt megmossuk és leitatjuk róla a nedvességet. Száraz, meleg helyen kiszárítjuk, vagy saját készítésű napaszalóban megaszaljuk. Ha a gyümölcsöt nem tudjuk egy sorban elteríteni, akkor forgatni kell, hogy egyenletesen száradjon. Az aszalt gyümölcsöt leforrázva, vagy előző napon langyos vízben áztatva teaként fogyaszthatjuk, a kiázott gyümölcsöt meg is ehetjük. Használhatjuk müzlibe és készíthetünk belőle gyümölcslevest is.

Mélyhűtött homoktövis

Az előbbi módon megtisztított homoktövist szárazon műanyag tasakokba adagoljuk és megfagyasztjuk. A lapos adagokat dobozba helyezve csökkentjük a helyigényét. A téli hónapokban vitaminbombaként fogyasztjuk reggelente a felengedett gyümölcsöt. Előnye, hogy nincs hozzáadagolt cukor, vagy más idegen anyag benne. A felhasználáskor dönthetjük el a feldolgozás módját.

Homoktövis velő

A megtisztított homoktövist mosás, szárítás után gyümölcscentrifugán átengedjük. Keverünk bele egy ezrelék aszkorbinsavat. Tiszta üvegbe töltjük és lezárjuk. Ha termés vagy virág napon szüreteltük és palackoztuk, akkor nem erjed meg. A héj és mag szárítása után megőrölhető és teában, müzliben fogyasztható.

Homoktövis nektár

Úgy készül, mint az előbbi, csak a kicentrifugázott léhez vegyes virágmézet keverünk.

Homoktövis lekvár

Ügy készül, mint a nektár, de gyümölcspektinnel és kukoricakeményítővel sűrítjük, ami már hőkezeléssel jár, tehát megfőzzük. 55 g gyümölcshöz 5 g pektint, 20 g mézet és 20 g kukoricakeményítőt használunk.

Homoktövis gyümölcsleves

Fejenként 100 g homoktövist 50 g vegyes virágmézzel, késhegynyi fahéjjal, 2 szegfűszeggel, 2 szegfűborssal, csipetnyi szerecsendió virággal felforralunk 2,5 dl desztillált vízben. 2,5 dl szója vagy mandulatejben elkeverünk 1 evőkanál rizslisztet és ezzel behabarjuk a levest. Melegen és hidegen fogyaszthatjuk.

Homoktövis mártás

Fejenként 200 g homoktövist 100 g vegyes virágmézet fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal és szerecsendió-virággal felforralunk 2,0 dl vízben. 2 dl szója vagy mandulatejben elkeverünk 2 evőkanál rizslisztet és felöntjük a gyümölcslével. Állandó keverés mellett felforraljuk. Melegen és hidegen fogyaszthatjuk, tálalhatjuk szeitanhoz, tofuhoz, édes kásákhoz, édes puliszkához, csicsóka fánkhoz. Ha sűrűbbre készítjük, akkor pudingként fogyaszthatjuk.

Homoktövis kocsonya

Hasonlóan készül, mint az előző, de a felforralt kompótot átpasszírozzuk., majd 2 dl desztillált vízben elkeverünk 2 evőkanál kukoricalisztet és felöntjük a gyümölcslével. Állandó keverés mellett felhevítjük. Mielőtt megkeményedne vizezett formába öntjük. Díszíthetjük mandula vagy földi mandula tejszínnel és mandulával. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor tortaformába öntve gyümölcstortaként tálalhatjuk.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.