Gyógynövényekkel napjaink aktuális problémái ellen

2011-09-22 11:59:26 | Módosítva: 2011-09-22 12:16:55

Akarva-akaratlanul ki vagyunk téve környezetünk károsító hatásainak. Gondoljunk csak például a dohányzásra. Nem csak az aktív, de a passzív dohányosok egészségét is veszé­lyezteti. Ételeink tele vannak tartósítószerekkel, térfogatnövelőkkel és más káros – sőt rákkeltő – anyagokkal, melyek felhalmozódhatnak szervezetünkben.

Az alkoholizmus, alkoholfajták

Már kis mennyiségű alkohol is kémiai változásokat okoz szervezetünkben. Káros hatásai közé tartoznak a következők: nyálkahártya izgató, májtúlterhelő, károsítja a normál bélflórát, rombolja az idegsejteket (elbutít), fokozza az agresszivitást, kiszárítja a szervezetet, károsítja a szívet, köszvényt, infarktust és hasnyálmirigy-betegséget idézhet elő.

Az alkohol 2-10%-a a tüdőben és a vesékben, 90%-a pedig a májban bomlik le. Az anti­alkoholisták bizonyítottan jóval tovább élnek, mint az alkoholisták. De még náluk is tovább élnek azok, akik néha-néha isznak alkoholt, de csak mértékkel. Ha előre tudjuk, hogy alkoholt fogunk fogyasztani, érdemes felkészülnünk rá! Igyunk sok folyadékot a kiszáradás ellen és máriatövis-tinktúrát vagy -teát.

A máriatövis (Silybum marianum) terméseiből nyerhető ki a szilimarin nevű flavolignán-keverék, ami három flavonidból áll. A Silybum mariánum ezenkívül gyulladáscsökkentő, javítja a májfunkciót, normalizálja a sejteket. Tartalmaz még keserűanyagokat és illóola­jokat is. A máriatövis porított magvai gyógyszertárakban, bioboltokban szerezhetők be, teája otthon is könnyen elkészíthető. Forrázzunk le egy evőkanál máriatövis-termést egy csésze, forrásban lévő vízzel, majd 15 perc állás után szűrjük le. Fogyasszuk reggel éh­gyomorra, ebéd előtt és este vacsora előtt is. Alkoholisták felépülését is segíti, vélemé­nyem szerint ez a legideálisabb gyógynövénytea számukra.

A máriatövis bárhol könnyen megtermő, fényigényes, szívós, életerős növény. Az arabok zsenge leveleit salátákba keverik, bár az én számomra túlságosan szúrósak levelei.

A dohányzás

A dohányzás következtében évente világszerte mintegy 5 millió ember hal meg, tehát körülbelül Finnország lakosságának megfelelő embertömeg. Az aktív dohányzók fele a dohányzás miatt hal meg, de a környezetünkben élő passzív dohányosok – tehát a nem­dohányzók is ki vannak téve a füstnek. Az ember manapság nem is nagyon tud végigsétálni az utcán anélkül, hogy ne kapna egy-két cigarettafüst-slukkot. És minden egyes szip­pantás révén négyezer fajta gázt és részecskét szippantunk be, melyek nagy része mérgező, illetve rákkeltő hatású. A terhes nőkre, gyerekekre még veszélyesebb a dohány­füst. Legnagyobb veszélye a dohányfüstnek a rák, főleg a tüdő- és szájüregi-, garatdaganat, a légzőszervi megbetegedések, a szívbetegségek és az agyér betegségek kialakulásában rejlik.

Emellett csökken a légzőfelület, a teljesítőképesség, viszont élénkít és csökkenti az éhségérzetet. Sok dohányos azért nem akar leszokni, mert hízással jár (bár a hiedelmekkel ellentétben ez a hízás nem több 2-3 kg-nál). Gyorsítja az anyagcserét. Legális drog: függőséget okoz. Költséges „élvezet”, Magyarországon 400 milliárd forintot füstölnek el évente.

A cigarettában található dohánylevelek különféle fehérjéket és nikotint tartalmaznak. A nikotin erős méreg, már 30 mg-ja halálos dózis. Persze a cigarettában jóval kisebb mennyiségben található meg, igen kis mennyiségben pedig élénkítően hat.

A leszokást segítő dolgokat két csoportba sorolom:

– vannak azok az anyagok, melyek a dohányzás hiány érzetét csökkentik, hasonló érzetet keltenek,

– és vannak olyan anyagok, melyek kifejezetten a hiány okozta tüneteket csökkentik.

Ha valaki már dohányzik, akkor annak érdemes legalább 35 éves kora előtt leszoknia, mivel így nagyban javulnak életben maradási esélyei.

Segíthetnek a leszokásban a gyógynövényalapú cigaretták. Ezekre ugyanúgy „rá lehet gyújtani” mint az eredetire, így nem marad akkora hiányérzet a cigarettázási szertartás után. Lényeges viszont, hogy ezek nem tartalmaznak dohányt; így nikotint sem, és más függőséget okozó anyagot sem. Összetevőik között szerepelhet az orvosi zilíz, a rózsaszirom, és más szárított füvek is. Hosszú távon viszont ezek sem jelenthetnek megoldást kátránytartalmuk miatt (6 mg).

Hatásos nikotinéhség csökkentő a borsmentaolaj is. Csöppentsünk két-három csepp borsmentaolajat egy zsebkendőre, és ha ránk tör a cigaretta utáni vágy, egyszerűen csak lélegezzük be a kellemes mentaillatot. Egy a Journal of Drug and Alcohol Dependence-ben publikált tanulmány szerint ez az olaj ugyanolyan érzetet kelt a torok hátsó részében, mint a nikotin.

Az elvonási tünetek is enyhíthetők gyógynövényekkel, gyógyteákkal. Feszültség, türelmetlenség, koncentrációhiány, fejfájás, gyomor- és bélrendszeri panaszok, nyugtalanság jelentkezhet a megvonás következményeként.

Az előbb felsorolt tünetek enyhíthetők egy jól összeválogatott gyógynövényekből készült teakeverékkel is, mint amilyen a következő:

– 2 rész citromfű (Melissa officinalis)

– 2 rész macskagyökér (Valeriana officinalis)

– 1 rész kamilla (Matricaria recutita)

Keverjük össze a szárított hozzávalókat. Készítsünk teát belőlük a következő módon: forrázzunk le egy csésze vízzel két teáskanál teakeveréket, majd 8 perc állás után szűrjük le.  A Valeriana officinalis keserűanyagai és illóolajai együtt koncentrációs zavarok esetén serkentőleg, ideges nyugtalanságnál és feszültségnél viszont nyugtatóan hatnak, vala­mint csillapítja a fejfájást. 

A citromfű illóolajai szintén nyugtatóak, főleg a citronellál, kariofillén, citrál és limonén miatt, valamint stresszoldók, cseranyagai pedig szíverősítő hatásúak. Ideges eredetű és/vagy görcsökkel járó gyomorpanaszokra és fejfájásra, álmatlanságra is kiváló, s ezen tulajdonságai nagy segítséget nyújthatnak a leszokni kívánóknak.

Jó tanács még, hogy fogyasszunk paradicsomban (Lycopersicum esculentum) gazdag ételeket legalább hetente háromszor, mivel a benne található antioxidáns: a likopin védel­met nyújt a dohányzás okozta károkkal szemben.


Egészségmegőrző és méregtelenítő kúrák

Napjainkban óriási kultusza bontakozott ki a méregtelenítésnek. Sajnos meg van rá az okunk, szükséges a méregtelenítés rohanó életünk poros és füstös világában egészsé­günk megőrzése végett.

Évente több mint fél tonna élelmiszer halad át a tápcsatornánkon. Betegségeink kialakulása 40-60%-ban táplálkozásfüggő, így nem mindegy mit eszünk. A gyümölcsök, zöldsé­gek jelentős részét vegyszerekkel kezelik, melyek egészségkárosítóak lehetnek. A gyümölcsöket alaposan mossuk meg és öblítsük le fogyasztás előtt, hogy csökkentsük a külső héjon kívül lerakódott méreganyagok mennyiségét. Fontos a változatosság is, a tápanyagok megfelelő aránya és hogy ne vigyük túlzásba a koffein- és cukorfogyasztást sem.

„A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van. A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat.” (dr. Shelton)


Míg a cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%. Felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. A cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt. A töménytelen mennyiségű fölös cukor a szervezetben károsítja a májat, továbbá szem- és bőrproblémákat okoz.

A méreganyagok felhalmozódnak szervezetünkben. Szervezetünk nagy részüket a test zsírjaiban köti meg, de ezeket könnyen felszabadíthatja az erős testmozgás és a szaunázás is. Érdemes hetente-havonta rendszeresen vértisztító gyógyteákat fogyasztanunk.

Én a következő receptet ajánlom:

– 3 rész gyermekláncfű levélre és gyökérre vegyesen (Taraxaci radix et herba),

– 2 rész csalán (Urticae radix et folium),

– 2 rész nyírfalevél (Betula pandula),

– 1,5 rész bodzavirág (Sambuci flos),

– 0,5 rész körömvirágszirom (Calendulae flos).

Keverjük össze a szárított gyógyfüveket. Készítsünk belőlük teát a következő módon: forrázzunk le két teáskanál gyógyfüvet egy csésze vízzel. Tízpercnyi állás után szűrjük le. Fogyaszthatjuk napi három csészével (egyenletesen elosztva a nap folyamán) négy napig tisztítókúra keretében. Igyunk mellé vizet bőségesen, mivel fő tisztító hatása vizelethajtással jár. Átmossa szervezetünket, ezzel megtisztítva azt.

A gyermekláncfüvet sokan gyomnövényként kezelik, pedig értékes gyógynövényünk.

E gyógytea nagy előnye szemben a többi vizelethajtó teával, hogy a gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, így fogyasztása közben nem ürül ki a szervet kálium-készlete. A népi gyógyászatban is rendszeresen használták vértisztítóként. Japán kutatók kimutatták, hogy a Taraxacum officinale megkétszerezi egy, a májban előállított méregtelenítő enzim mennyiségét, így duplán hasznos a méregtelenítés szempontjából. A vértisztító teák egyik leggyakoribb összetevője. Kéthetes folyamatos fogyasztása során nő a kiválasztott vizelet mennyisége, csökken a testsúly.

Étrendünkbe iktassunk be ún. kelátképző ételeket, italokat. Ezek olyan élelmiszerek, ame­lyek közvetlenül kiválasztják testünkből a méreganyagokat azáltal, hogy hozzájuk kapc­solódnak és eltávolítják őket a szervezetből.

Én rendkívül hatásosnak tartom a sárgarépás kelátképző koktélt, ami nem csak egészséges, de finom is. Turmixoljunk össze 2 közepes nagyságú megtisztított sárgarépát 1 cék­lával, 1 almával és némi ásványvízzel. Poharakban tálaljuk. Ezen kívül kelátképző ételek közé tartoznak a következők: lucerna, tofu, alma, káposzta, fokhagyma, tengeri moszat és a vöröshagyma is.

Igyekezzünk visszatérni a piaci vásárláshoz, vegyünk feldolgozatlan, természetes formá­ban lévő élelmiszereket, fedezzük fel újra a konyhai sütés-főzés örömét, és akinek pénz­tárcája engedi, próbáljon bioélelmiszereket vásárolni.

A már említett Silybum marianum, a máriatövis méregtelenítéskor is hasznunkra válhat. Nem kell böjtölni, de nem szabad elfeledkezni a régi mondásról: „Azért egyél, hogy élj, és ne azért élj, hogy egyél.” Ha mégis túl sokat ettünk, próbálkozzunk ánizsos emésztésserkentő gyógyteákkal.

„Fűben, fában orvosság van”, tudták ezt a régiek is. Ideje, hogy mi is hasznát vegyük az évezredek alatt összegyűlt ősi tudásnak.

 

 

 

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.