Csak félig élősködő: a fagyöngy

2012-03-28 11:18:24 | Módosítva: 2012-03-28 11:23:00

A hazánkban is őshonos fehér fagyöngyöt gyógynövényként tartják nyilván. Több népszokás, hiedelem is kapcsolódik hozzá.

A családnak mintegy másfél ezer faja ismert, de hazánkban csupán kettő él: a sárga és a fehér fagyöngy. Csírázáskor a fára hulló magok gazdanövénnyel érintkező sejtjei átalakulnak, aktivitásuk megnő. Feloldják a gazdanövény érintkező sejtjeinek falát, ragasztóanyagot bocsátanak ki, amelynek segítségével megtapadnak. A kialakult szívógyökereken át a gazdanövénytől elvonják a felvett tápanyagot, vizet, és fotoszintetizálással saját hasznukra fordítják. Azért csak félélősködők, mert testük anyagát maguk állítják elő a Nap fényenergiájának segítségével, tehát nem a kész anyagokat lopják el a gazdanövénytől, mindössze vizet és a benne oldott ásványi anyagokat.

A hazánkban élő fagyöngyök levelei aprók, ép szélűek, átellenes állásúak és bőrneműek. Apró, zöldes virágaik bogernyőt alkotnak. Borsó nagyságú, gyöngyház színű álbogyó termései decemberben érnek. A bogyóképződésben részt vesz a virágvacok, ennek belső része enyvszerűen tapadós. Ez a szaporodást segíti, mert magvai sem vízben, sem talajon nem csíráznak ki, csak a lombos puhafák ágain. A bogyókat madarak (például a csonttollú madár, a fenyőrigó, a léprigó, a szőlőrigó stb.) fogyasztják, így terjesztik a magvakat. Miután gyakran nem kívánt helyen fejlődik, gyomnövénynek is tekinthető. Az egyetlen biztos gyógymód, ha eltávolítjuk ezeket az örökzöld “gömböket” a fáról.


Szokások, hiedelmek

A kelta és a teuton törzsek téli napfordulós ünnepeikre örökzöld díszeket készítettek. Papjaik szerint a fagyöngy szent, és ezért amulettként adták az emberek kezébe. Egy középkori hiedelem szerint a fagyöngy elűzi a boszorkányokat. A fagyöngy különleges helyet foglal el a koszorúfonásra használatos örökzöldek (magyal, krisztustövis, vadborostyán, stb.) között. A katolikus egyház sokáig mellőzte a pogányok e kedvenc növényét. Ezért a templomok helyett inkább az otthonok adventi dísze lett. Sok helyütt a plafonra akasztják, így védekezve a villámcsapás ellen. Másutt a fagyöngy a gazdagság jelképe. Ha valaki fagyöngy ágacskát rejt a pénztárcájába, azért teszi, hogy a tárca soha ne ürüljön ki. Ha farsang idején egy fiatalember a mennyezetre felfüggesztett fagyöngyág alatt csókol meg egy lányt, a párt örök hűség fogja összekötni. A szokás eredete a skandináv mitológiába nyúlik vissza. Eszerint a szeretet istennője a szeretet jelképévé tette a fagyöngyöt, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsátás jeléül.

A gyógyövény

Az ősszel és télen gyűjtött leveleit és vékonyabb szárát szárítás céljából apróra vágjuk. A levelek még március és áprilisban is gyűjthetők. A legjobb gyógyhatást a nyárfán élősködő fagyöngynek tulajdonítják, de a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon is jó gyógyhatású fagyöngy tenyészik. Március és április hónapokban a fagyöngyön jóformán alig van bogyó. Levele és szára semmi esetre sem mérgező, de a termése nem fogyasztható. Ha disznózsírral összekeverve kenőcsöt készítünk belőle, fagyás esetén külsőleg alkalmazva nagyon hatásos. Vérnyomást szabályozó hatása jelentős, de eredményesen alkalmazható a daganatos sejtek szaporodásának gátlására is.

Általában gyógyteakeverékek alkotójaként szerepel. Hatása alapján egyaránt alkalmas a szervezet megtisztítására és a betegségek megelőzésére. Fogyaszthatjuk teaként. A fagyöngyteát kizárólag hidegen készítsük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, másnap kicsit felmelegítjük és leszűrjük. Ha nagyobb mennyiségre van szükségünk naponta, akkor a teát tartsuk termoszban, vagy pedig forró vizes vízmelegítőben melegítsük fel. A fagyöngy (Viscum album) vérnyomást csökkentő hatását állatkísérletek is igazolták. Az immunrendszert erősítő és daganat-gátló hatását a benne található lektineknek és viszkotoxinoknak tulajdonítják. A fagyöngyből gyárilag előállított készítményeket az onkológia területén hasznosítják. Alkalmazása mindenképp orvosi felügyelet mellett ajánlott.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fagyöngy

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.