A fitoterápia csodái

Hajhullás és korpásodás kezelése a természet erejével

2011-10-21 10:49:22 | Módosítva: 2011-10-21 10:49:22

A hajhullás és a korpásodás, férfiaknak és nőknek egyaránt igen komoly problémát okoz. Hajunk állapota kihatással van önértékelésünkre, hangulatunkra, ebből adódóan még társas kapcsolataink minőségére és alakulásra is. Nőknél leggyakrabban diffúz hajhullás figyelhető meg, ebben az esetben a haj az egész fejbőr területén egyenletesen ritkul. Férfiaknál általában a halánték két oldalán háromszög alakban és a fejtetőn alakulnak ki kopasz területek. Kiváltó okok között szerepel mindkét nemnél a hajhagymák androgén (férfi nemi) hormonokkal szembeni érzékenysége, mely férfias típusú kopaszodást eredményez.Helytelen táplálkozási szokásaink a hajhagymák táplálékhiányához, és ezáltal hajhulláshoz is vezethetnek. Kapkodva étkezünk különböző gyorsétkezdékben, otthon konzervek, fagyasztott ételek kerülnek asztalunkra, melyek üres kalóriák, hiszen nélkülözik a szervezet számára létfontosságú tápanyagokat. Keveset mozgunk, így egyre több fiatal és felnőtt túlsúlyos. Felesleges kilóinktól drasztikus diétákkal próbálunk megszabadulni, tovább fokozva a hiányállapotokat. A szervezet elsavasodik, méreganyagok halmozódnak fel.


A különböző vegyszeres hajápoló szerek és kezelések - dauer, hajfestékek - , károsító hatása is jelentős. Felborítják a bőr mikroklímáját, hiszen az irritáció hatására a faggyúmirigyek vagy túl kevés vagy túl sok zsiradékot kezdenek el termelni, ami megváltoztatja a fejbőr pH értékét. A csökkenő savas kémhatás már nem lesz képes megakadályozni az élősködő mikroorganizmusok elszaporodását, ami fejbőr-betegségek kialakulásához vezethet. A korpásodásért például a Pityrosporum ovale nevű gombát teszik általában felelőssé, mely elszaporodva gyulladásos folyamatot indít el a fejbőrön.

A különböző gyulladással járó fertőzések pedig azért veszélyesek, mert károsíthatják, sőt el is pusztíthatják a hajhagymákat, így korai hajritkulást okozhatnak. Ebben a folyamatban a fejbőr és a hajszálak kiszáradása újabb rizikófaktort jelenthet. Napjainkban a különböző terápiás eljárások közül egyre inkább növekvő szerep jut a fitoterápiának, azaz a különböző betegségek gyógynövénykivonatok felhasználásával történő gyógyításának. A természetes gyógymódok iránti fokozódó igényt az generálja, hogy egyre többen ismerik fel, és tapasztalják a szintetikus anyagok használatának káros következményeit. Így a hajgyógyászatban is egyre inkább előtérbe kerülnek a természetes alapanyagokból álló hajápoló készítmények, hiszen a gyógynövények hatóanyagai rendkívül kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetben lejátszódó élettani és kórfolyamatokra, ezáltal fejtve ki gyógyhatásukat.

A hajproblémákkal kapcsolatosan általánosságban elmondható, hogy az androgenetikus hajhulláson kívül a többinél is igen nagy hatékonysággal alkalmazhatók fitoterapikus hajkúrák. A speciálisan összeválogatott kivonatok koncentrált hatóanyagai - pl. szénhidrátok, szerves savak, flavonidok, tejnedvek, balzsamok, gyanták, illóolajok, vitaminok, antibiotikumok, ásványi anyagok -a szinergia által komplex hatást fejtenek ki. A hajkúra ez által:

– gyulladásgátló: megnyugtatja a fejbőrt,

– antioxidáns hatású: eltávolítja a méreganyagokat,

– sejtregeneráló: működésre készíteti még az inaktív hajhagymákat is,

– vérkeringést javító: elősegíti az új hajszálak növekedését,

– bőrtápláló: táplálja a fejbőrt és a hajhagymákat,

– enyhén savas kémhatású: helyreállítja a fejbőr egészséges pH értékét,

– antiszeptikus: megtisztítja a fejbőrt a kórokozóktól.

Töltsük fel gyógynövények hatóanyagaival hajhagymáinkat, fejbőrünket, ezáltal ellenállóbbá válnak a külső és belső károsító hatásokkal szemben. A hajhullás, korpásodás, száraz töredezett haj nemcsak igen hatékonyan kezelhető, hanem kialakulásuk meg is előzhető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

alexandru avatarja

alexandru         A természet ereje.

Csodálatosan sokatmodó a cim! Már itt az ideje a receptek megírásának!

vidamsag67 avatarja

vidamsag67        

nesze semmi fogd meg jól. Valami recept? vagy termék? Hajni

alexandru avatarja

alexandru        

Receptek ???
Alex

alexandru avatarja

alexandru        

OK ! Hianyoznak a hajkura receptek? Alex