Fogfehérítés

2011-10-21 10:19:10 | Módosítva: 2011-10-21 15:53:29

A mai modern fogászatban a páciensek fokozott esztétikai igényekkel jelentkeznek a rendelőben. Egyre nagyobb teret nyernek a fémmentes kerámia fogpótlások, a fogszínű tömések, de ne feledkezzünk el az ép, egészséges fogakról sem.Ahogy az ember idősödik, a fog ásványianyag szerkezete folytonos változáson megy keresztül, ráadásul a különböző ételekből-italokból származó színanyagok is lerakódnak benne, így mondhatni, természetes folyamat a fogak sötétedése.

Bizonyos fejlődési rendellenességek is együtt járhatnak a fogak színbeli eltéréseivel. Ezen jelenségek többnyire csak esztétikai problémát okoznak, de bizonyos esetekben, például fémmentes fogpótlások készítése előtt, annak nagyobb transzparenciája miatt akár szakmai szempontból is ajánlott a fogcsonkok fehérítése.

Ezen esetekre alkalmazzuk a külső fogfehérítési eljárásokat, mely a hidrogénperoxidból származó oxigéngyökök erejét használja fel a felgyülemlett szemcsék eloxidálására, és így akár több árnyalattal világosabb fogszín elérésére. A fehérítőanyag hatékonyságát fény és hőforrásokkal növeljük. Fontos azonban az eljárás előtt a lágyrészek védelme, melyet speciális ínyvédő anyaggal érünk el.

Számos kutatás bizonyította már, hogy amennyiben a páciens fogazata ép, a fehérítés nem jár maradandó foganyag károsodással. Néhány alapvető kritériumnak tehát meg kell felelni, mielőtt nekilátunk a kezelésnek. A jó szájhigiéné mellett a legfontosabb, hogy a kezelendő felszíneken ne találjunk szuvasodást vagy rosszul záródó, esetleg alászuvasodott régi tömést. Akadnak azonban kizáró tényezők is, ide tartoznak bizonyos fejlődési rendellenességek, vagy a fehérítő anyaggal szembeni allergiás reakciók.

A külső fehérítés végezhető otthon is. Ehhez egy lenyomat alapján egyedi, a fogazathoz pontosan illeszkedő sínt készítünk, melyet a páciens maga tölthet meg fehérítő anyaggal. A módszer hátránya, hogy csak hígabb fehérítőanyag alkalmazható, ebből kifolyólag a kezelés hosszabb, fáradságosabb, és az íny védelmét sem tudjuk biztosítani.

Speciális esetet jelentenek a gyökérkezelt fogak, amelyek az elhalt fogbél maradványainak köszönhetően színeződhetnek el. Ezeket a fogakat az úgynevezett belső fehérítéssel próbáljuk szebbé varázsolni.

Az eljárás után jelentkező enyhébb-fokozottabb érzékenység normális jelenség, amely egy-két napon belül elmúlik. Az elért fogszín tartóssága életmód és egyéni adottságok függvénye, megtartása érdekében a sötét színanyagokat tartalmazó ételek, italok fogyasztása nem ajánlatos, a kezelést követő napokban pedig kifejezetten kontraindikált.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.