Rovarriasztási módszerek

2011-10-27 14:15:18 | Módosítva: 2011-10-27 14:18:59

Tavasz óta felélénkült a természet, ami a ház körül élő olykor kellemetlenkedő állatokra is igaz. Így nyáron számos rovar keseríti meg életünket, melyek riasztásához néhány praktikus ötletet gyűjtöttünk össze.


Legyek? Ne legyenek…

Legkellemetlenebb társbérlőink a legyek lehetnek. Ha csak néhányat szeretnénk távol tartani, akkor hatékonyan védekezhetünk ellenük szegfűszeggel megtűzdelt citrommal, vagy szárított orgonavirággal, ám légyinvázió esetén ezek módszerek sem elegendőek. A legyek ott és akkor jelennek meg tömegesen, ahol nagy mennyiségű táplálék áll a rendelkezésükre. Ha házunk körül tisztaságot, rendet tartunk, a hulladékot, szemetet nem tároljuk sokáig a lakásban, és ameddig ott van, addig is, letakarjuk a szemetes edényt akkor kevesebb gondunk lesz velük. A bejárati ajtót és az ablakokat lássuk el szúnyoghálóval.

A ház környékére ültetett diófa, bazsalikom, ricinus, paradicsom, kis mértékben ugyan, de hozzájárulhatnak a legyek távoltartásához. A komposztot és a trágyát is a háztól távol tároljuk.

A darázs már veszélyesebb!

Lakásból, konyhából távol tarthatjuk a darazsat, ha az ablakpárkányra és a küszöbre egy kevés ecetsavat öntünk, vagy egy lapos edénybe szalmiákszeszt teszünk. Ezek szaga azonban elég kellemetlen, így a darazsak esetében is a megelőzés a legjobb: főtt ételeket, gyümölcsöket ne hagyjunk lefedetlenül a konyhában. Amennyiben a darazsak nem lelnek táplálékra, maguktól is elmennek. A darázsfészkeket főként olyan fémtárgyak réseiben találhatunk, amelyeket már a reggeli napsütés is felmelegít. E fészkeket célszerű éjjel eltávolítani, ekkor a hűvösebb hőmérséklet miatt még kevésbé mozgékonyak e rovarok, és ez idő tájt általában az egész család a fészekben tartózkodik.

A fészket őrző egyedeket rovarirtó spray-vel elég veszélyes vállalkozás befújni, mert e szerek csak pár perccel később hatnak, így addig számos darázscsípést begyűjthetünk, ami az arra allergiásoknál akár végzetes is lehet. Ha gyorsan szeretnénk elpusztítani e rovarokat, akkor egy jól irányzott fújással, csavarlazítót permetezzünk rájuk. Ez az olajtartalmú szer ugyanis az állatra tapadva azonnal megbénítja a légzését, és nem marad ideje támadni.

Darázscsípés esetén, először a csípés helyét mossuk le alkohollal, majd tegyünk rá ecetes borogatást. Az ecet közömbösíti a darázsmérget. Orvosi beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a betegen allergiás tünetek jelentkeznek, a csípés körül nagy kiterjedésben duzzad, feszül a bőr, vagy ha az áldozatot több szúrás érte. Jó hatású még a vöröshagyma, amely segít a méreg feloldásában, eltávolításában, amit használhatunk felvágva és hagymaléként is. A felvágott hagymát néhány percre szorítsuk a sebre, a levet pedig a csípés helyén dörzsöljük a bőrbe. Enyhíti a fájdalmat az is, ha a csípés helyét hideg víz alá tartjuk, majd hideg vizes borogatást alkalmazunk.

Csapda darazsak és legyek ellen

A lakásban régebben enyves légyfogóval védekeztek, ami ma is kapható, hatásos eszköz, csak nem túl gusztusos látványú. Elűzhetjük a legyeket úgy is, hogy lapos tányérokba babévagy ricinusolajat öntünk. A ház körül portyázó darazsakat úgy is távol tarthatjuk, ha a gyakran látogatott „törzshelyeikre” rövid nyakú, cukros pálinkával telt üvegeket akasztunk ki. A pálinka szaga és az édesség odacsábítja a darazsakat, amelyek az alkoholtól megszédülve a pálinkába fulladnak. Legyek, darazsak ellen PET palackból készíthetünk csapdát: a palack tetejét, annak 3 magasságában levágjuk, majd a nyílását visszafordítjuk az üvegbe, és két dróttal összeerősítjük, felakasztjuk. Ennek az aljára töltsünk ecetes, cukros vizet. A legyek és darazsak a nyíláson betalálnak, hiszen az illatok, onnan jönnek. Kifelé azonban már nem tudnak jönni, mert a palack oldalán fognak próbálkozni, a kiöntőnyílás pedig középen van befordítva.

Ezek a csapdák bár nagyon egyszerűek és hatékonyak, kihelyezésük körültekintést igényel. Olyan helyre rakjuk a kertben, ahol mi keveset tartózkodunk. A bennük lévő csali-folyadék ugyanis vonzza a rovarokat, azaz a csapdák körül mindig nagy lesz a jövés-menés. Számos vegyi anyag és eszköz közül válogathatunk, ha a kereskedelemben kapható rovarirtó eszközt akarunk vásárolni.

Egyik leghatásosabb az elektromos rovarcsapda mely fényével magához vonzza a rovarokat, és a fényforrásnál levő huzalnak csapódva (melyben áram van) megöli azokat. Ez az eszköz még egy kerti hangulatlámpa szerepét is betölti. Vegyszerek, csapdák közül hatékonyak a rovarok szexferomonját tartalmazó készítmények. Ezek a csapdák, vagy vegyszerek nem a táplálkozási ösztönére, hanem a fajfenntartásira hatnak. Előnyük az előbb leírt PET palackos csapdával szemben, hogy az abba töltött csali miután megerjed kellemetlen szagúvá válik, míg a feromonos készítményeknek hetekkel a kihelyezés után is alig érezhető a szaga.

Kellemetlenkedők a lakásban, szekrényben, kertben, kutyaólban

A molyok ellen a ruháinkat nem csak a levendula, hanem a gézzsákba helyezett, megszárított ürömlevél is megvédi. Ugyancsak elriasztja a molyokat a gyűszűvirág, fahéj, feketebors és ibolyagyökér porának egyenlő arányú keveréke. Hatékony módszer, ha a ruhák közé szárított narancshéj darabokat teszünk, ezt szintén nem kedvelik e rovarok, és még illatosít is. Ha már találtunk a lakásban molylepkét, akkor alaposan tisztítsuk ki a szekrényt, fiókot. Porszívózzuk át, majd ronggyal alaposan töröljük ki a sarkokat is, így megszabadulhatunk a petéktől is. Ha a ruhán találjuk a jeleket, akkor mossuk ki, majd lógassuk a napra vagy tegyük kis időre a fagyasztóba. Mindkettő megöli a lárvákat és petéket.

A hangyák vonulási útvonalába tegyünk fokhagymát, ezerjófüvet, vagy borókát, esetleg levendulát. A hangyák nem szeretik ezeknek a növényeknek a jellegzetes illatát. A boly bejáratát lezárhatjuk parafinolajba mártott vattacsomóval is. A hangyák ellen másképpen is védekezhetünk: jól bevált ellenszer az útvonulatukba beszórt sütőpor. A fáraóhangyák elűzésére nagyon hatékonyan használható a kávé, minden állapotában, mert nem kedvelik az illatát. A zsizsik nem fertőzi meg a lisztet, a rizst és a hüvelyes növényeket, ha azok tárolóedényébe egy babérlevelet teszünk. Másik módszer, ha alkalmanként egy-egy hétre a mélyhűtőbe helyezzük ezeket a terményeket.

A bolhákkal megfertőződött háziállatokat kezelni kell, már csak saját érdekünkben is. Ehhez egy éjszakára diófalevelet áztassunk vízbe, majd másnap mossuk át vele az állat bundáját. Ha megszáradt, alaposan keféljük ki. Levéltetű ellen készítsünk ürömfőzetet, mosószappanhabbal ecseteljük a levéltetves hajtáscsúcsokat. Amennyiben egérragasztó-készítménnyel bekenjük a fák törzsének alsó néhány centiméterét, úgy a fára mászó hangyák abba beleragadnak. Mivel a hangyák a levéltetveket „gondozzák”, ezzel a módszerrel a tetvek száma gyéríthető. A balkon és cserepes növények aljába egy-két gerezd fokhagymát rakjunk, férgek, kártevők elűzésére nagyon hatásos.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.