Aromaterápia télen

2013-01-07 12:38:59 | Módosítva: 2013-01-07 12:40:54

Január-február, itt a nyár, tartja a mondás és valóban, ebben az időszakban mindannyian vágyunk a napfényre, az első melengető sugarakra, a langyos, tavaszi illatokat hozó szellőkre. A hosszú, sötét, hideg napokból azonban még tartogat számunkra a tél, így kipróbálhatunk néhány hangulatjavító praktikát a lakásban.
Nem kell hozzá más, mint egykét aromalámpa, aromakő és néhány üveg illóolaj. Az illóolajok jótékony hatását már az ókoriak is jól ismerték. A régmúlt korok gyógyítói sokféle módon alkalmazták a legkülönbözőbb növények értékes olajait: bőrön át, szájon át, belégzéssel, vaporációval, porítással, alkoholban, olajban, növényi-, vagy állati zsírban való oldással. Ez az ősi tudás szerencsénkre átmentődött napjainkra is. A modern aromaterápia alapját és kereteit az 1920-as években Maurice Gatefossé francia vegyész fektette le. Egy aromalámpa segítségével szinte valamennyi növény illatát bevihetjük a házba. A tél végére erősen megroggyant testünk-lelkünk meghálálja a törődést, válasszuk ki hát kedvenc illatainkat és élvezzük, ahogy lassan betöltik a ház levegőjét.A szagingerek agyunk limbikus rendszerén keresztül hatnak ránk, jelentősen befolyásolva életműködésünket, viselkedésünket, közérzetünket, hangulatunkat. Az illóolajoknak a nyálkahártyán, bőrön keresztüli felszívódása és annak lehetséges hatásai szintén gyógyító hatásúak. Csupán a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy gyógyító céllal felhasználhatók az illóolajok fürdővízben, inhaláció alkalmazásakor, borogatásként, szaunában, krémekben, samponokban, bedörzsölőkben, szájöblítőkben. Vannak, akik a konyhai felhasználást is támogatják, magam inkább az ellenzők közé tartozom. Ennek oka, hogy igen tömény készítményekről van szó, nem megfelelő hozzáértés esetén súlyos allergiás reakciók léphetnek fel. A másik ok, hogy sokan nem a vegytiszta olajokat vásárolják, hanem olcsóságuk miatt a szintetikusakat, ezek belső használata pedig egyértelműen veszélyes. A valódi illóolajok ára magasabb, de higgyék el, ezek a minden szempontból megbízhatóak. Használat előtt mindig olvassa el az adott olaj alkalmazási javaslatait, különösen kisgyermekek, kismamák és allergiások esetében fontos ez. Eredeti témánkhoz visszatérve: aromalámpás párologtatáskor a légutak nyálkahártyáján keresztül kerülnek a véráramba az olajok. A hatás ilyenkor enyhébb, de hosszabbtávú. A télvégi, energiahiányos állapotokban praktikusan frissítő illatokat célszerű párologtatni. 

Illóolajok hatásai

Boróka (Aetheroleum juniperi): élénkítő, általános serkentő.
Bazsalikom (Ae. basilici): általános erősítő, frissítő, idegerősítő.
Muskotályzsálya (Ae. salviae sclareae): idegnyugtató, depresszióellenes, általános erősítő
Rózsafa (Ae. anibae rosae-odorae): depresszióellenes, idegerősítő, általános erősítő.
Ciprus (Ae. cupressi sempervirentis): általános és idegrendszeri erősítő, immunerősítő.
Erdeifenyő (Ae. pini sylvestris): idegerősítő, tonizáló, általános erősítő.
Narancsvirág (Ae. citri aurantii floris): depresszióellenes, idegerősítő, idegrendszeri tonizáló.
Zsálya (Ae. salviae): általános élénkítő, idegerősítő.
Szegfűszeg (Ae. caryophylli): általános és idegrendszeri tonizáló, erősítő, roboráló.
Fahéj (Ae. cinnamomi zeylanici): általános tonizáló, immunmoduláns.Kifejezetten ingerlékenység, idegesség, félelem ellen javaslom a rózsa, rózsafa, pálmarózsa,
vanília, jázmin, ciprus, cédrus, mandarin, levendula, szantál, római kamilla, kamilla,
narancsvirág és mézfű olajokat.

Cathy Hopkins: Aromaterápia című könyvében külön olajkeverékeket javasol hölgyeknek, uraknak.

Női keverékek:

- rózsa, citrom, szantál
- ilang-ilang, citrom, szantál
- fahéj, citrom, szantál.

Férfias keverékek:

- citrom, cédrus, levendula
- narancsvirág, citrom, szantál
- fenyőtömjén, vetiver, citrom.Az aromaterápia nemcsak az illóolajok, hanem egyéb aromás növényi alkotórészek – gyanta, gyümölcsök, száraz növényekből készített füstölőrudak, füstölőkúpok, piramisok – gyógyászati alkalmazását is magában foglalja. Fokozhatjuk az illatok hatását színekkel. Tegyünk narancsot, mandarint egy szép tálba, dísze lesz az ebédlő-, vagy dohányzóasztalnak is. Vegyük körbe magunkat élénk színű gyertyákkal, növényekkel. Az illatok, színek együttes hatása pozitívan hat a test-lélek-szellem egyensúlyára, javul kedélyállapotunk, ezzel kimerült immunrendszerünkön is segítünk. Fontos még a vitamindús táplálkozás, gyógyteák rendszeres fogyasztása, sok séta, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Egészséges, kiegyensúlyozott tavaszvárást mindannyiunknak!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6086/Aromaterapia_telen