A változókor gyógynövényei

2012-06-25 12:33:09 | Módosítva: 2012-06-25 12:33:15

Korunk egyik legkellemetlenebb tünetegyüttesét jelentheti a változókor eljövetele. Hőhullámok, izzadás, feszültség, később csontritkulás nehezítheti meg a nők millióinak hétköznapjait. Sajnos az orvosi lehetőségek elég szűkek, sőt bizonyos hormonterápiák, mint pld. az ösztrogén készítmények adagolása, további jelentős egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.
Számos gyógynövény áll rendelkezésünkre, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik, ill. meg is szüntethetik a felsorolt kellemetlen tüneteket. A rendszeres – kúraszerűen – fogyasztott kamillatea, mely egyébként nagymamáinkon is sokat segített, nagymértékben csökkentheti a feszültséget, enyhítheti a hőhullámokat. Nagyobb hatást érhetünk el vele, ha mezeizsúrlót teszünk hozzá fele- fele arányban. Gyors hatást érhetünk el, ha 21 napig naponta elfogyasztunk egy evőkanál svédkeserűt, amit a fent említett teakeverékbe nyugodtan belekeverhetünk. Csodát tehet napi egy-egy csésze cickafarkfű tea is.A klimax idején érdemes kúraszerűen - három hét alkalmazás és egy hét szünet – egy három hónapos orbáncfű kúrát is végezni, hiszen annak pro-ösztrogénszerű drogja segítheti a hormonális átmenetet, ugyanakkor szelíden oldhatja a szültségeket is, elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül. Az izzadások csökkentésére ill. megszüntetésére igyunk naponta három csésze mezeizsúrló teát legalább három hétig. Ennél a tünetnél az orvosi zsálya is nagy szolgálatot tehet, szintén tea formájában.

Mákolaj

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen épp állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Két, egyenként 20-20 fős előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők csoportját hozták létre. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott a másik pedig napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett szájon át. Az eredmény mindenkit meggyőzött, mert egyszerre volt banális és megdöbbentő! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12 és 16 hónapos kezelés következtében is. További kutatások során kiderült, hogy a helyi őslakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételekben, mivel a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették azt is, hogy a mák olajában található magas foszfor volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért és beépüléséért. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket vagy rendszeresen alkalmazza a Magyarországon is kapható mákolajat, amit gyógynövény szaküzletekben vásárolhat meg. Vigyázat, levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot. Kedvező eredmény érhető el a csontritkulás javulásában, a medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése esetén is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-5815/A_valtozokor_gyogynovenyei