Fekete dió

2014-12-01 15:56:12 | Módosítva: 2014-12-01 16:03:52

A fekete dió (Juglans Nigra) egy nagyon régi gyógynövényünk. Az indiánok porrá tört fekete dió kérget alkalmaztak a gombás bőrfertőzések és bélférgesség gyógyítására. A cherokee törzsbeliek pedig a feketedió-termésburkot addig főzték, amíg a főzet besűrűsödött. Ilyenkor külsőleg alkalmazták, borogatásként.


A feketedió kérge igen erős adsztringens (bőrösszehúzó) hatású. A kéregből főzött teát, főzetet ugyanúgy használják, mint a közönséges dióét. Meg kell viszont jegyezni, hogy amikor feketedió-kéregről beszélünk, mindig csak a belső részét értjük e néven, azaz a farész és a kemény külső kéreg közti lágy, világos háncsrészt.

Fogfájás esetén a feketedió-kéreg rágcsálásának szokását a korai telepesek az indiánoktól vették át. A kéregnek enyhe hashajtó hatása is van. Az amerikai polgárháború idején általánosan használt gyógyszer volt. Ma is alkalmazzák az emésztőrendszer karbantartására, bár nem ugyanaz a gyógyhatása, mint a mi diónknak. A feketedió kérge ugyanúgy alkalmas a székrekedés, mint a hasmenés kezelésére.

A feketedió kérgét és gyümölcsét bőrgombásodás ellen használták. Rákmegelőző hatást is tulajdonítottak neki, ez a megfigyelés abból adódhatott, hogy a gombaölő hatásánál fogva távol tartja azokat a gombákat, amelyeknek egyes összetevői rákkeltőnek bizonyulnak. Mindenesetre a feketedióból készült gyógyszert 1990-ben Németországban rákellenes szerként jegyezték be.

A feketedió termésburka sok C-vitamint tartalmaz. A termésburokból kinyert levet hagyományosan herpesz, ekcéma, fekélyek és szifilisz kezelésére, főzetét pedig féregűzőként alkalmazták Amerikában. Az is ismeretes, hogy a régi indiánok sokszor nem bajlódtak a termésburok-főzet elkészítésével, hanem nyersen rágcsálták a dió zöld burkát. Úgy is hatott.

Köztudott, hogy a bőrfelület szemölcsei vírusos fertőzés eredményei. A feketedió-termésburoklé szemölcseltüntető hatását is megfigyelték. A zöld termésburok fekete-barna levének jelentős szerves kötésű jód tartalma van. A feketedió gyógyhatásához, fertőtlenítő hatásához ez a jód is hozzájárul.

A fekete dió belének - esszenciális zsírtartalma miatt - a mi diónkhoz hasonló koleszterinszint-csökkentő, vérnyomáscsökkentő hatása van. A dióbél - beleértve a közönséges dió és a többi dióféle belét is - zsírsavai nélkülözhetetlenek az emberi szívműködés szabályzásához, az inzulin hasznosításához, és még a hangulatunk javítására is hatnak.

A diólevél hatásai

A fekete dió levelét gyógynövény-szempontból Lillie J. Martin analizálta 1886-ban. Megállapította, hogy a fő hatóanyaga a juglon mellett a tannin. A juglonnak fertőtlenítő és gombaölő hatása van, a tannin pedig a külső és a belső hámszöveteket összehúzó hatásából adódóan segíti a gyógyulást. Csökkenti a szövetek kiválasztását. Enyhíti az irritációt, javítja a szövet szilárdságát.


Ezen kívül illóolajokat, illó savakat, gyantát, viaszt, gumit és egy kristályosítható anyagot, valószínűleg valamilyen glükozidot talált. Az ásványanyag tartalom 8.5 %, amiből az alumínium - a mi diónkkal ellentétben - hiányzik. Jelentős mennyiségű viszont a króm, szelén, vas és kálium.

A levele egyébként - tea és főzet formájában - minden olyan gyógyászati célra hasznosítható, mint a közönséges dió levele. Külsőleg, belsőleg egyaránt, sőt sebek és a bőr egyéb fájdalmas helyeinek tisztítására is. Összehúzó és fertőtlenítő hatása is azonos. Azonos a féregűző tulajdonsága is. A régi indiánok poloskákat, atkákat tartottak távol a segítségével. Gombaölőként, parazitaölőként, fertőtlenítőként használják. Ilyenkor folyamatosan szedik. A feketedió-készítmény fertőtlenítő hatása nemcsak baktériumok esetében hatásos. Bőrbe dörzsölve ekcéma és herpesz ellen is használják. Szájsebek, torokgyulladás ellen gargalizálnak a feketedió kivonattal.

Igazi gyógyszer

Egyetérthetünk tehát abban, hogy nemcsak a mi diónk, hanem a feketedió is csoda jó gyógyszer. Mégsem ajánlják mindenkinek, bár láttuk, hogy szinte mindenre jó. Kiknek nem ajánlott szedniük a feketedióból készült táplálék-kiegészítőt? Ne szedjék a súlyos vese-és májbetegségben szenvedők, a szoptatós anyák, és ne adjunk a két évesnél fiatalabb gyerekeknek sem! Nekik azért ne, mert ilyen kicsi gyerekekre a feketedió hatóanyagai nincsenek bevizsgálva. A feketedió hatóanyagai stimulálják a bélműködést, ezért akinek komolyabb emésztőrendszeri betegsége van - az orvos megkérdezése nélkül - ne szedje a feketedió-kivonatot! Nincs gyógyszerekkel, vagy más növényi készítményekkel kapcsolatos káros kölcsönhatása.


Meg kell végül említeni, hogy akad néhány ember, aki természeténél fogva allergiára hajlamos. Ők óvatosan nyúljanak a feketedióhoz, mert a fa minden része, de leginkább virágpora, viszkető kiütésekkel járó allergiát okozhat.

Kinek lehet ajánlani a feketedió készítményeket? A család minden tagjának: a háziállatoknak is, mivel visszafertőződhetünk tőlük!

Hulda Clark is ír a feketedióhéj kivonásáról és hatásáról: „Úgy hat az immunrendszerre, hogy a felesleges parazitákat, férgeket elpusztítja a szervezetben és ezáltal rengeteg betegséget a szervezet saját maga leküzd! Ajánlatos családi terápiát alkalmazni, hogy a környezetünk és saját magunk ne fertőződjünk vissza.

A feketedióhéj kivonatot ajánlatos napi 2 evőkanállal (kisebb evőkanál) kezdeni, reggel és este étkezés előtt bevenni. Utána csökkenthetjük az adagokat 1 mokkáskanálra. Természetes C-vitamin segíti a hasznosulást, például homoktövis és csipkebogyóhéj szárítmány, akár kapszula formájában, szintén reggel és este elfogyasztva!”

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-7029/Fekete_dio