Tökéletes tisztaság mérgek nélkül

Mosódió

2014-10-31 13:31:56 | Módosítva: 2014-10-31 13:39:03

Tudta, hogy minden, ami a bőréhez ér, az 10 perc múlva már kimutatható a véráramában? Vonatkozik ez a krémekre, tusfürdőkre, kézi mosogatószerekre, de a ruhái szálai között megtapadt mosó-, és öblítőszer maradványokra is. 


A boltokban kapható, a vegyipar által előállított mosószerek egyre komplexebbek, számtalan összetevővel érik el a tisztítóhatást. A zsír-oldásra, és a szennyeződésnek a textíliáról való leválasztására használt anyagok (tenzidek), és a foltok eltávolítására használt fehérje, keményítő, vagy zsírbontó enzimek (ezektől intelligens egy mosószer) hatása azonban nem csak a mosógép dobjára korlátozódik, hanem – sok öblítés el-lenére – a ruháink szálai között megtapadva irritálják bőrünket, károsítják a savköpenyét, zsír- és fehérjetartalmát. Különösen az allergiások, neurodermatitises betegek és érzékeny bőrűek számára a kémiai mosó-, és mosdószerek gyakran tüneteik rosszabbodását okozzák, sőt ma már az is közismert, hogy sok allergiát a vegyi anyagok nagymértékű használata vált ki.

A hagyományos, vegyipari mosószerekkel szemben a mosódió teljesen természetes anyag, a szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mucorossi termése. Ennek a fának a természetes élőhelye Nepál, Pakisztán, India és Indonézia, ahol már évszázadok óta termesztik (9-90 éves koráig terem) és használják. Fehéres virágai július-augusztusban nyílnak, és november-decemberben érnek meg a „diók”, melyek aranyszínűek. Ezek frissen kissé ragacsosak, de kiszáradva barnás árnyalatúak és száraz tapintásúak lesznek. A termés húsában, héjában 14-15%-nyi szaponin (növényi szappan) képződik, a növény ezzel védekezik az esetleges gombák vagy rovarkártevők ellen. A szaponin vízzel érintkezve enyhén habzani kezd, úgy hat, mint a szappan, így zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy, hogy kárt tenne az anyag szerkezetében.

A mosódió nem tartalmaz agresszív foszfátokat és tensideket, vagyis olyan anyagokat, melyek szennyezik környezetünket, és melyek az allergiásoknál és különféle bőrbetegségekben szenvedőknél bőrirritációt okozhatnak. Az indiai ayurvedikus, illetve a tibeti gyógyászatban többféle felhasználása ismert: pl. sampon, tisztítótej, hajolaj, és különböző betegségek kezelése (migrén, epilepszia) is.

 Már Magyarországon is kapható mosódióhéjból és gyógynövényekből őrölt Hajmosó por is. Mindent összevetve aligha találunk olyan terméket, mely környezetbarátabb, és egyszerűbb lenne akár előállításában (fa lévén oxigént termel, és szén-dioxidot köt meg…) akár felhasználásában, mint a mosódióhéj. 

A MOSÓDIÓHÉJ HASZNÁLATA MOSÁSNÁL

 Dobjon bele kis vászonzsákba (vagy egy kimustrált zokniba, ha úgy tetszik) 4-8 fél dióhéjat, keményebb víz esetén többet, lágy víz esetén kevesebbet (érdemes az első használat előtt 10-15 percre beáztatni a héjakat, és az áztatóvízzel együtt tenni a mosógépbe).


Tegye a zsákot a mosógép dobjába a ruhák közé. Tehet mellé fehérítőport, ha szükséges. Ha illatosra szeretné a ruhákat, használhat egy kevéske öblítőt, vagy 10-20 csepp illóolaj tartalmú mosóparfümöt az öblítős rekeszben.

A fertőtlenítés (pl. ágynemű, konyharuha) érdekében tehet 30-50 ml ezüstkolloid oldatot is a gépbe. Lehetőleg NE FELEJTSE BENT a mosás végeztével túl sokáig a gépben a ruhákat, mert - a mosódió szerves anyag lévén - hamarabb lesz dohos szagú a mosása, mint a „hagyományos mosóporok” esetén. Persze ha ez mégis megtörténik, akkor sincs gond, egy extra adag öblítővel újra át kell pörgetni a mosást és kész) Az elhasznált diókat nyugodtan a szemétbe vagy – ha épp nem használtunk illatot, vagy fehérítőt - akár a komposztba is dobhatja.

 AMI FURCSA LEHET

 A mosódió nem habzik a gépben, nem kell mellé plusz vízlágyítót használni, mert lúgossá teszi, tehát lágyítja a vizet. Semleges az illata (a ruhákból kiveszi a kellemetlen szagokat!), ezért bármilyen illatosító (öblítő, mosóparfüm) használható hozzá. Alaposan tisztít, de nem fehérít, ezért a fehér ruhákhoz adhat fehérítőport. Az „intelligens mosóporok” tisztaságát produkálja egy „hagyományos mosópor” árának töredékéért, hiszen egy adag (4-8 fél héj) mosódiót 3-4 alkalommal újra felhasználhat (ha alacsony hőfokon mos, többször, ha magasabbon, kevesebbszer).


Otthon is készíthető főzet a dióhéjakból, amit használható mosásra, felmosásra, haj-, és „kutya/macska mosásra”, sőt szobanövények levéltetű elleni szappanos lemosására is. Könnyű használni, elég, ha minden mosásnál köt egy új csomót a vászon-zacskó madzagjára, hogy tudja, hányadiknál tart éppen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6994/Mosodio