Müzli reggeli

2014-05-06 15:00:41 | Módosítva: 2014-05-06 15:05:37

Régen Svájc gyümölcsben gazdag vidékein a parasztok vacsorára gyümölcsöt, gabo- nakását, friss tejet és diófélét ettek.

Recept Svájcból

A gyümölcsöt az évszaktól függően frissen vagy aszalva fogyasztották. Ez a szokás a XIX század végére teljesen feledésbe merült, s az emberek csak desszertként fogyasztották a gyümölcsöt, főként főzve, cukrozva. Az a tévhit tartotta magát, hogy a nyers gyümölcs árt a gyomornak.


Egy zürichi orvos, dr. BircherBenner meg akarta találni a módját, hogyan lehetne az embereket újra rászoktatni a nyers gyümölcsre és az egészséges táplálkozásra, mert a cukorfogyasztás kezdett egyre nagyobb méreteket ölteni a hozzá társuló betegségekkel. Pácienseinek azt ajánlotta, hogy étkezzenek úgy, mint a régiek, szénhidrátokban, növényi fehérjékben, vitaminokban, ásványi sókban gazdagon. Azokra is gondolt, akik nem tudnak erősen rágni, tehát egyszerűbb, ha a gabonaszemeket lapítva, pelyhesítve, a gyümölcsöt aprítva, a dióféléket darabolva, vagy őrölve keverik össze. Ez az étel kapta a Bircher-Müesli nevet.


Mus németül kása, svájci dialektusban Müesli, magyarul müzli. A receptje először Bircher 1924-ben megjelent „Gyümölcsételek és nyers főzelékek” című könyvében olvasható. Egész Európában fellendült az érdeklődés az egészséges táplálkozás iránt. Sorra jelentek meg a népszerűsítő könyvek. Megjelent a müzli a svájci vendéglők étlapján és gyorsan közkedveltté vált. Meghódította a világot, Amerikától Ausztráliáig. Az élelmiszeripar jó üzletet látott benne és megszámlálhatatlan keveréket készít, amihez csak folyadékot kell adni és friss gyümölcsöt, de aszalványokkal is gyártják.

A müzlikészítés szempontjai

A müzli elsősorban gyümölcsétel. Főszereplő a gyümölcs a többi mellékes. Ne váljon uralkodóvá a gabona! Készüljön frissen, nem kell belőle több, csak annyi, amennyi egyszerre elfogy. Ne tegyük el későbbre! Lehetőleg az étkezés elején együk, ne a végén. Igazán üres gyomorra egészséges, tehát ideális reggeli. Minden gyümölcs jó hozzá, kivéve a nagy víztartalmúakat, mint pl. dinnye. A gabona lehet amarant, árpa, búza, hajdina, köles, rizs, rozs, zab, de távoli országok gabonái is. Ezek pelyhesíthetők, darálhatok, csíráztathatók. Tej helyett alternatív italokat is használhatunk: rizs, zab, szója, mandula, mogyoró, stb. teje. A dió mellett mindenféle olajos mag felhasználható. Jó példa erre a diákcsemege. Sajnálatos, hogy a diákok nem ezt, hanem biológiailag értéktelen, és sok esetben káros italokat, ételeket vásárolhatnak az iskolai automatákból.

Müzli recept

Nyáron árpa-, télen zabpelyhet használjunk. Müzli keverékben ne használjuk együtt a két gabonát. Az árpa hűt, a zab melegít. Egy evőkanálnyi zabpelyhet beáztatunk 5 evőkanálnyi vízbe előző este. Egy kávéskanálnyi mézzel, vagy pekmezzel (recept ugyanebben a lapszámunkban) édesítjük. Reggel megfőzzük. Hozzákeverünk rizs-, vagy zabtejet, 1 evőkanál darált diót. A tűzről levéve 20 dkg szemelt szőlőt, csipetnyi őrölt fahéjat teszünk hozzá. Ha almát használunk, akkor a barnulás ellen citromlevet is használhatunk. Tehetünk a müzlibe aranybarna-és fekete mazsolát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6786/Muzli_reggeli