Gyógyító fűszernövények

2013-12-20 12:10:57 | Módosítva: 2013-12-20 16:32:38

Nap, mint nap használt fűszereink nagy része egyben gyógynövény is. Szerencsére a régen feledésbe merült értékes növények napjainkban reneszánszukat élik, egyre többen használunk egyre több fűszernövényt. Divatja van a konyhaablakokban termesztett zöldfűszereknek és visszatértek a köztudatba olyan, régen elfeledett ízesítők is, melyet eleink rendszeresen használtak.

Ma a kereskedelem a fűszerek széles választékát kínálja, a hagyományos európai növények mellett számos keleti, egzotikus fűszert is vásárolhatunk. A fűszerek adják ételeink-italaink ízét, zamatát, illatát. Ezek mellett azonban olyan pozitív élettani hatásokkal is bírnak, amelyekre használatuk közben nem is gondolunk.


A legtöbb, naponta használt fűszerünk – kömény, majoránna, ánizs, kapor, édeskömény stb. – étvágy-, és emésztésjavító, serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, szélhajtó, görcsoldó, epehajtó, gyomorerősítő, felfúvódást gátló hatású.

A középkor jellegzetes fűszerei közül érdemes néhányat megismerni, kipróbálni és rendszeresíteni a mindennapi konyhai gyakorlatban. A fűszerek újrafelfedezésének köszönhetően már ma is egyre többen használnak tárkonyt, lestyánt, kakukkfüvet, csombordot (borsikafű).


TÁRKONY (ARTEMISIA DRACUNCULUS): 

Szibériából származik, Európában a XVI. században terjedt el. Illata ánizsszerű, íze csípős. Leveleit, szárait ecetben eltéve, kellemes ízesítő. Frissen vagy szárítva használhatjuk levesek, mártások, savanyúságok, húsés zöldbabételek fűszerezésére. Mértékkel használjuk, mert elronthatja az étel ízét.

LESTYÁN (LEVISTICUM OFFICINALE):

Délnyugat-Ázsiában és Dél-Európában honos, hazánkban a középkorban igen népszerű volt. Kesernyés ízű és illatú fűszer. Levesekhez, szószokhoz, főzelékfélékhez, salátákhoz használjuk.

KAKUKKFŰ (THYMUS VULGARIS):

Dél-Európában honos, hazánkba római közvetítéssel jutott el. Zöldségek, húsételek kitűnő ízesítője, a francia konyha egyik alapfűszere. Fontos: várandós kismamamáknak és szívelégtelenségben szenvedőknek nem ajánlott!


CSOMBORD (SATUREIJA HORTENSIS):

Római közvetítéssel jutott el hazánkba, a XVI. század egyik legkedveltebb fűszernövénye. Káposzta-és babételek, húsfélék, gombaételek ízesítője. A borsnál enyhébb aromája miatt a diétás konyha is használja, különösen daganatos betegek étrendjének kialakításakor.


ZSÁLYA (SALVIA OFFICINALIS):

A dél-európai eredetű növény amellett, hogy dísze a kertnek, nagyon hasznos is. Fűszerként segíti a zsíros ételek emésztését, tehát főleg disznó-, libahús és kolbászfélék ízesítője, de sajtoknak, leveseknek is jó ízt ad. Erős gyulladáscsökkentő, összehúzó hatású, szájüregi gyulladásoknál, torokgyulladásnál hatásos gargarizálószer. A konyhai felhasználáson kívül a fűszereket előszeretettel alkalmazzák a kozmetikai iparban, a likőrgyártásban, gyógyító teakeverékekben, pot-pourrik összeállításánál.

LÁSSUNK NÉHÁNY “FŰSZERES” TEAKEVERÉKET:

– Jóízű gyógytea: 10-10 g kamilla, menta, ánizs, édeskömény, csipkebogyó, zilizgyökér, kankalinvirág, rózsaszirom, 20g kakukkfű
– Téli tea-minden évszakra: 10-10 g hibiszkusz, rózsaszirom, narancsvirág, ánizs, szegfűszeg, kakukkfű, 20-20 g szárított alma, őrölt fahéj, szederlevél, édeskömény, 25 csipkebogyó

ZAMATOS TEÁK:

- 25-25 g majoránna, borsmenta, levendula, zsálya 

- 3-3 g málnalevél, borsmenta, 5-5 g citromfű, szurokfű, 25 g csipkebogyó

- Emésztésjavító-gyomorerősítő keverék: 30-30 g citromfű, cickafark, fehér ürömfű, 5-5 g rozmaring, zsálya

- Szélhajtó keverék: 25-25 g borsmenta, kamilla, kálmosgyökér, köménymag.

A teák elkészítése a szokásos módon történik, 1-2 teáskanál keveréket 3 dl vízzel leforrázunk, 15-20 perc múlva leszűrjük, ízesítjük és fogyasztjuk. Fontos: az emésztőrendszeri problémákra készített teát mindig ízesítés nélkül igyuk!
Látjuk, milyen sokféle módon használhatjuk a fűszernövényeket. Saját ízlésünk, kedvünk szerint variálhatjuk őket, készíthetünk fűszerkeverékeket, de felfűzve, vagy kis csokrokba kötve dekorálhatunk, illatosíthatunk is velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tea, gyógytea, fűszertea

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6565/Gyogyito_fuszernovenyek