Növényi tisztítószerek a háztartásban

2013-12-03 16:08:12 | Módosítva: 2013-12-03 16:11:14

Növényi alapanyagokból készült tisztítószerekkel sokszor csodát lehet művelni a háztartásban. Kétségtelen, hogy a kereskedelemben kapható vegyi tisztítószerek is makulátlan tisztaságot biztosítanak, ám nem mindegy, hogy milyen áron. A természetes eredetű foltoknak általában vannak természetes eredetű tisztítószerei is, melyek, ha lassabban is, de elérik ugyanazt a hatást, mint a vegyszerek, ám közben nem kell az egészségünk számára veszélyes maró hatású gőzöket belélegeznünk.

A természetes, növényi eredetű tisztítószerekről általában elmondható, hogy akkor tudunk nagyon jó eredményeket elérni velük, ha a tisztítást rendszeresen végezzük, nem hagyjuk a felületeket elhanyagoltan hosszú ideig. 


Mivel ezek a házi szerek a kemikáliákhoz viszonyítva jóval szelídebb megoldást képviselnek, így az egészségünkre nem ártalmasak, de tisztítóerejük is korlátozott. Például egy vékony vízkőréteg a felületről savas jellegű növényi anyagokkal, ecettel, citrommal könnyedén eltávolítható, ám egy hónapok óta nem tisztított felületen ezek már lehet, hogy kevésnek bizonyulnak a makacsabb szennyeződések ellen. 

Ecet, citrom

A műanyag felületeket tükörfényessé tehetjük, ha a felületüket cédrusecettel lemossuk. Ezt hagyjuk a felületen megszáradni, majd ezt követően nedvszívó törülközővel dörzsöljük fényesre. A kőpadlók tisztítására az almaecet a legalkalmasabb növényi eredetű házi szer. Mártsunk ecsetet az almaecetbe, kenjük be a kőlapokat, aztán dörzsöljük át őket, és itassuk fel a folyadékot. A kád szélére rakódott szennyeződéseket és vízkövet természetes úton egy félbe vágott citrommal történő átdörzsöléssel távolíthatjuk el. A citrom savtartalma a vízkövet is lehozza a felületről. Végül vízzel öblítsük le az egészet.


A konyhai eszközök, főleg a natúr fából készültek gyakorta elszíneződhetnek. Ilyen a vágódeszka, fatálak, egyebek. Ha ezeket sóba mártott citromszelettel dörzsöljük át, visszanyeri eredeti színét a fa. Az előbb ecetbe, majd sóba mártott rongy nyomtalanul eltünteti a vízkő nyomait vázáinkból vagy akváriumunk pereméről. A kávéfőző, kávés és teáskanna esetén a heti egyszeri ecetes átmosás, kávéfőzőnél átfőzés a további lerakódásokat is megelőzi.
Ha kifakul a krómozott csap, itassunk át ecettel egy textildarabot, és pólyáljuk be vele a szerkezetet. Ha a rongy megszárad, locsoljuk meg újra ecettel. Hagyjuk egy óráig a krómon, utána öblítsük le: a csap ekkorra kifényesedik.
A kukoricakeményítő a legrégibb és legolcsóbb szerek egyike, és nem csak a konyhában alkalmazhatjuk. Fél pohár keményítőt keverjünk el két liter meleg vízzel. Ez az oldat nemcsak a zsírt távolítja el gyorsan az ablakok-ajtók üvegfelületeiről, hanem fényt is kölcsönöz neki.

Tisztító tea

A porcelán kifehérítésére, vagy a rozsdafoltok eltávolítására, azokat dörzsöljük át a borkősav káliumsójával (kálium-tartaráttal) átitatott ronggyal. A réztárgyak fényesítésére csavarjunk ki egy fél citromot, majd mártsuk sóba. Dörzsöljük át vele réztárgyainkat, melyek e kezeléstől újjászületve ragyogni fognak. A lakkozott felületek megóvásának kínai receptje nálunk is alkalmazható. Két zacskó közönséges teát rakjunk 1,5-2 deciliternyi forró vízbe. Forrás után zárjuk le alatta a tüzet, fedjük le jól a teáskannát, és hagyjuk állni, míg teljesen ki nem hűl. Lakkozott bútoraink felületét tisztítsuk meg, majd hagyjuk megszáradni. Eztán mártsunk egy darab szivacsot az elkészült tömény és hideg teába, és gyorsan kenjük át vele a tárgyakat. A siker igazi titka az, hogy ne törüljük le a teát, amelynek csersavtartalma visszaadja a lakknak eredeti fényét. A keletiek, e bútorok karbantartására nem használnak sem padlómázt, sem viaszt, sem pedig olajos szereket. Csakis teára van szükségük.

Ricinusolaj

A bőrtárgyak azért repedezhetnek meg idővel, mert kiszáradnak. Bőrbútoraink, táskáink korlátlan ideig megtarthatnák eredeti, csinos külsejüket, ha helyesen tartanánk karban őket. A bőr karbantartására kiválóan alkalmas a ricinusolaj. Használat előtt tisztítsuk meg alaposan a bőrtárgyat, hogy az teljesen pormentes legyen. Aztán dörzsöljük be a bőrt ricinusolajjal. Ezt puha ronggyal vagy szabad kézzel is megoldhatjuk, és addig masszírozzuk az olajat a bőrfelületbe, míg azt be nem issza teljesen. Kis ideig még ne használjuk az így átkent bőrtárgyat, mert foltot hagyhat, ám egy idő múlva rugalmas lesz, de már egy cseppet sem zsíros tapintású. Ha nagyon is kiszáradt volna a kérdéses tárgy, ismételjük meg a műveletet másnap. 


A színüket vesztett alumínium tárgyakat kétféle módszerrel is fényesíthetjük. Az alumínium lábosok belsejét megtisztítandó forraljunk citrom-, vagy grapefruit héjat annyi vízben, hogy legalább 30 percig, vagy ha kell, annál is tovább forrásban tarthassuk. Másik megoldás: forraljunk 15-20 percen át vízzel hígított ecetet az edényben.
Egy liter vízhez két evőkanál ecet elegendő a kívánt hatás eléréséhez. Mindkét esetben öntsük ki az ecetes vizet forrás után, öblítsük ki meleg vízzel, és törüljük szárazra. A nyers hagyma eltávolítja a gyapotról és más textíliákról a rozsdafoltokat. Dörzsöljük be a foltokat egy hagymaszelettel, és itassuk jól át a levével. Utána áztassuk a ruhát hideg vízbe. A foltok elhalványodnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://herbacio.ezermester.hu/cikk-6536/Novenyi_tisztitoszerek_a_haztartasban